Jaktsäsongen är på väg för oss svenskar är alla naturrelaterade hobbyer ren terapi. Även om det är en gammal tradition kan man numera jaga med hjälp av modern teknik – särskilt robusta telefoner. I den här bloggen utforskar vi den bästa telefonen för jakt och de 9 funktioner som gör den till en nästan oumbärlig följeslagare för jaktexpeditioner.

1) Vattentålighet

Jakt kräver att man rör sig i varierande väderförhållanden och terräng. Det innebär att din telefon måste kunna stå emot fukt, vatten, sand och till och med tryck. IP68-klassificeringen säkerställer att telefonen är damm- och vattentålig och kan sänkas ned till 1,5 meters djup i minst 30 minuter. IP69K-klassificeringen garanterar att enheten är motståndskraftig mot tryck. Du kan läsa mer om telefonernas skyddsklasser här.

2) Stöttålighet

Du bör också se till att du inte tappar din oskyddade telefon på en sten mitt under jakten. MIL-STD-810G- eller MIL-STD-810H-klassificeringen säkerställer att telefonens kropp tål bland annat stötar, vibrationer, fukt och extrema temperaturer. Kontrollera också om skärmglaset på din telefon är skyddat. Corning Gorilla Glass är ett glasmaterial som är särskilt utformat för att skydda telefonskärmar från repor och sprickor.

Iskunkestävä puhelin metsästyskäyttöön
MIL-STD-810G-klassificeringen garanterar telefonens stöttålighet.

3) Tillräcklig batteritid

Jaktresor kan pågå i flera timmar eller till och med dagar, så tillräcklig batteritid är en viktig egenskap. Därför bör du först ta reda på hur många milliampere (mA) din telefons batteri kan leverera under en timme (mAh). Energisparlägen och snabbladdning är också användbara funktioner. I bästa fall kan din telefon ha ett batteri på upp till 20 000 mAh (upp till en veckas batteritid), så OTG-stöd är också ett utmärkt tillägg. Det gör att du kan använda telefonen som strömkälla för andra enheter. Om du är särskilt intresserad av telefoner med stora batterier kan du läsa blogginlägget ”Telefoner med stort batteri – Vi presenterar telefonerna med bäst batteritid

4) Kamerafunktioner

Det säger sig nästan självt att när du är ute i naturen vill du fånga det vackra på bild (eller ögonblicken när du gör upp en brasa). Därför är kvaliteten på telefonens kamera viktig. Om du vill ta exakta bilder av små motiv ska du kontrollera telefonens makrofotograferingsfunktioner. Det finns också telefoner på marknaden med specialkameror, t.ex. en mörkerkamera eller värmekamera som kan vara användbara i skogen. Du kan läsa mer om telefoner med värmekameror i blogginlägget ”Vem behöver en telefon med värmekamera”. För mer information om vilken mörkerkamera som är mest intressant, se blogginlägg ”Telefon med mörkerkamera – vad är det och vad är den bra för?”.

FLIR-lämpökamera puhelimeen
En bild från FLIR:s värmekamera som är inbyggd i din telefon.

5) Positioneringssystem

När man vandrar djupt in i skogar och vildmark är det lätt att bli förvirrad över luftriktningen. GPS-funktionalitet hjälper jägare att hålla sig på kartan och navigera säkert till sin destination. Det är också värt att kontrollera om din telefon har positioneringssystemen Glonass, Galileo och Beidou. Om du ska jaga med hund bör du kontrollera telefonens funktioner för GPS-baserad hundspårning. Detta gör att du kan spåra din hunds plats i realtid. Om du är mer intresserad av detta ämne, kolla in blogginlägget ”vilken telefon är lämplig för hundpejl”.

6) Nätverksanslutningar

I skogsområden, särskilt i vildmarken, kan nätverksanslutningen vara dålig. Du bör därför kontrollera att din telefon stöder de nätverksfrekvenser som krävs och är kompatibel med operatören i ditt område. Som en försiktighetsåtgärd innan du ger dig ut i skogen rekommenderar vi att du sparar offlinekartor på din telefon i händelse av att du förlorar anslutningen i skogen.

Puhelimen paikannusjärjestelmät metsästykseen.
Positioneringssystemen GPS, Glonass, Galileo och Beidou är det bästa stödet för navigering.

7) Tillräcklig prestanda

Du bör inte snåla in på telefonens prestanda för att säkerställa att den kan hantera data som kartor och jaktapplikationer snabbt och smidigt. Telefonen bör ha minst en processor i mellanklassen (t.ex. Snapdragon 600-serien), tillräckligt med RAM-minne (minst 4 GB, men vi rekommenderar 8 GB+) och en kraftfull grafikprocessor (de flesta telefoner levereras med en tillräcklig grafikprocessor som standard).

8) PTT-funktion

PTT eller ”Push-to-Talk” är en utmärkt funktion för jakt, särskilt när man rör sig i en grupp eller kommunicerar med andra jägare. PTT-telefoner fungerar enligt samma princip som traditionella walkie-talkies och drar nytta av fördelarna med telefoner och trådlösa nätverk. Denna funktion kan också omvandlas till en SOS-knapp på många robusta telefoner, dvs. en nödsamtalsfunktion i händelse av fara.

PTT (push-to-talk) ominaisuus puhelimessa
PTT-funktion (push-to-talk) på din telefon.

9) Särskilda sensorer och funktioner

Bland de praktiska sensorerna finns en inbyggd magnetisk kompass, en kraftfull campinglampa, barometertryck och höjdmätare, accelerometer och gyroskop, ljussensor, termometer och geomagnetisk sensor. Dessa sensorer förbättrar jaktupplevelsen genom att ge mer exakt positionering, navigering och miljöobservation.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis erbjuder den bästa telefonen för jakt en kombination av hållbarhet, praktiska funktioner och möjligheten att njuta av naturen. Tekniken gör det möjligt för oss att förbättra jaktupplevelsen, men det är också viktigt att respektera naturens lugn och miljön. Sammantaget är den bästa jakttelefonen en som erbjuder en balans mellan hållbarhet, funktionalitet och tillförlitlighet. Kom ihåg att även ta hänsyn till dina egna behov och preferenser så att du kan välja rätt telefon för dina jaktexpeditioner.

Rekommendationer för jakt

Vi har listat några giltiga rekommendationer nedan. Alla rekommendationer gäller stötsäkra (MIL-STD-810G) och vatten- och trycktåliga (IP68/IP69K) telefoner med Android-operativsystem. Hitta den bästa telefonen för jakt!


Oukitel WP26

3119 kr (priset kan variera)

• 10 000 mAh batteri

• 1200 lm ficklampa

• 20 MP mörkerkamera


Ulefone Power Armor 18T

8399 kr (priset kan variera)

• 9 600 mAh batteri

• Samsung 108 MP huvudkamera

• FLIR Lepton -värmekamera


Doogee V20 Pro

6 899 kr (priset kan variera)

• 6,43″ AMOLED FHD+ skärm

• 24 MP mörkerkanera

• InfiRay-värmekamera


Oukitel WP28

2 649 kr (priser kan variera)

• 10 600 mAh batteri

• 48 MP huvudkamera

• Corning Gorilla Glass


Var någon av dessa modeller av intresse för dig? Kolla in det största utbudet av robusta telefoner i Finland i e-ville.coms onlinebutik. Hitta de mest populära och senaste modellerna från världens ledande tillverkare av robusta telefoner som Ulefone, Doogee, Oukitel och Unihertz. Jämför modeller, läs recensioner och hitta den bästa telefonen för din jakt (eller annan krävande användning).