Telefonen är ett viktigt kommunikationsredskap, men i dag är den också mycket mer – mycket, mycket mer. Vi använder våra telefoner för nästan allting, och förutom vårt ”sociala liv” har vi ständigt appar och tjänster till hands. Du kan handla, göra bankärenden och till och med mäta din hälsa genom att klicka och trycka på skärmen. Olika verktyg har också tagit över i form av appar, och färre av oss använder nu en traditionell kamera, skrivare, skanner… eller värmekamera, till exempel? Vänta lite, låt oss spola tillbaka – det stämmer, en värmekamera. Idag finns det telefoner med de mest intressanta sensorerna för hobby- och yrkesbruk, och telefonen med värmekamera väcker stor uppmärksamhet.

När det kommer till att köpa telefon är en iPhone, Samsung eller Huawei inte nödvändigtvis rätt produkt för alla. Visst är dessa märken marknadsledare inom telefontillverkning, men de saknar de så kallade ”nischade” professionella sensorerna för användning på plats eller för underhåll. Denna nisch har tagits över av världens ledande tillverkare av stryktåliga telefoner, inklusive Ulefone, Blackview och Doogee. Också i Sverige har populariteten för robusta telefoner ökat kraftigt under de senaste fem åren. Vad gäller värmekameror har de under de senaste åren integrerats i toppmodellerna från alla de ovannämnda tillverkarna och kamerornas kvalitet har förbättrats år efter år!

Låt oss fördjupa oss i ämnet – hur fungerar telefonens värmekamera, för vem passar den och vilka modeller av stryktåliga telefoner kommer att finnas tillgängliga i Sverige år 2022?

En värmekamera är ett utmärkt verktyg för att lokalisera motorfel i din bil.

Vad är värmekameran på din telefon?

En värmekamera för telefoner är i princip en vanlig värmekamera som installerats på en mobil enhet. Eftersom telefonen är liten och lätt måste den värmekamera som monteras på den också vara kompakt. Modern teknik gör det möjligt att använda värmekamerateknik i små enheter och en bärbar värmekamera är mycket praktisk. På senare år har dock de flesta toppmodeller av stryktåliga telefoner redan integrerat en värmekamera.

En värmekamera är faktiskt en mottagare av värmestrålning. Värmestrålning finns överallt, men den totala energin i olika objekt är mer känd. Till exempel kan värmestrålning användas för att avgöra om ett föremål är levande eller icke levande. En värmekamera mäter den strålning som avges av objektet från målets yta och omvandlar den automatiskt till en digital bild. Detta gör det möjligt att visualisera t.ex. fördelningen av yttemperaturen.

Komponenterna i telefonens värmekamera är bland annat detektormaterialet och optiken. Detektormaterialet används för att skanna målet och optiken påverkar värmekamerans synfält. I allmänhet kan värmekameror inte zoomas optiskt, eftersom tekniken för närvarande inte tillåter detta. Mätnoggrannheten beror inte bara på upplösningen utan också på faktorer som det temperaturområde som används.

Nu när vi vet vad en värmekamera för telefoner är och vad den bygger på kan vi gå vidare och utforska fördelarna med den!

Värmekameran lokaliserar smidigt överhettade elektriska komponenter, batterier och strömkablar.

Vilka fördelar finns det med en värmekamera?

Kort sagt visar en värmekamera en bild baserad på värmestrålning som inte kan ses med blotta ögat. Det finns två olika typer av värmekameror. Den ena är mätande och den andra är icke-mätande. Den icke-mätande typen är billigare eftersom den är enklare. Mätkameran är användbar för bland annat konditionsinspektioner, industriellt underhåll och olika undersökningar. Den som inte mäter är ett användbart verktyg för sökning eller övervakning. Värmekameror är därför ett utmärkt verktyg för att till exempel leta efter försvunna personer.

Den värmekamera som finns på din telefon, oftast kallad FLIR-kamera (Forward-looking infrared), kan användas för sökuppgifter som att hitta en person eller ett djur i mörker. Den kan också användas för att identifiera heta punkter och undvika brännskador. Nyttan av en värmekamera på en telefon är begränsad till användare som använder tekniken i arbetet eller på fritiden.

Med FLIR värmekameran är det lätt att hitta djur och människor, även i mörker.

Vem är en telefon med värmekamera till för?

En telefon med värmekamera är idealisk för dem som behöver värmekamerateknik i sin dagliga verksamhet. Inom byggnads- och VVS-branscherna, till exempel, är den till stor praktisk nytta och glädje. Ett annat bra exempel är jägare och/eller personer som arbetar inom jordbrukssektorn, som kan använda tekniken för att hitta ett försvunnet djur. Behoven är naturligtvis helt användar- och fallspecifika, men nedan följer några av de vanligaste yrkesmässiga användningsområdena:

  • Lokalisera överhettade elektriska komponenter, batterier och strömkablar.
  • HVAC-problem, t.ex. underhållsarbete på värmeläckande fönster, radiatorer, radiatorrör och luftkonditioneringsapparater.
  • Bilservice, t.ex. lokalisering av motor- och bromsfel i bilar.
  • Sök- och övervakningsoperationer, t.ex. lokalisering av personer i mörker.
  • Jakt och jakt, t.ex. lokalisering av djur i mörker.

Oftast är en telefon med värmekamera lämplig för användare som behöver en telefon för intensiv användning. Telefonen måste med andra ord klara extrema förhållanden som värme, kyla, fukt, vatten, tryck, rök och damm på jobbet. Därför klassificeras de bästa telefonerna på marknaden med en värmekamera som stryktåliga telefoner. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för telefonens hållbarhet och att värmekameran klarar sig bra även vid krävande professionell användning.

Robusta telefoner är utformade för att tåla extrema förhållanden.

Hur är en stryktålig telefon när det gäller användbarhet?

En robust telefon med värmekamera kan ge intryck av att vara en tung och stor tegelsten. För några år sedan skulle detta ha varit en ganska passande bild, men designen och användbarheten av robusta telefoner har tagit ett stort steg framåt. Och den nya tekniken har minskat storlek och vikt avsevärt. Särskilt de senaste toppmodellerna har en riktigt snygg design och är fullmatade med de senaste funktionerna, från 5G-anslutning till AI-funktioner. Detta har naturligtvis ökat deras popularitet, eftersom de inte bara är bra för professionellt bruk utan även för underhållning!

Skälet till deras popularitet är naturligtvis deras skyddsklassning och professionella sensorer. Som tidigare nämnts är stryktåliga telefoner bäst lämpade för professionell och stryktålig användning. Förutom ett stort antal sensorer (inklusive en värmekamera) är de skyddade enligt IP68, IP69K och MIL-STD. De är därför motståndskraftiga mot den militära standard som används av den amerikanska militären. De flesta av dem är också utrustade med en stor batterikapacitet för att kunna köra tunga program och sensorer i flera dagar utan att behöva laddas separat. Här kan du läsa mer om klassificering av telefoners hållbarhet.

Värmekameran är idealisk för jakt och vildmark.

Populära stryktåliga telefoner med värmekamera

Skulle du ha nytta av en värmekamera och är en stryktålig telefon lämplig för dina behov? Om svaret är ja, då bör du läsa vidare! Det behöver inte vara svårt att välja telefon, så länge du först identifierar dina behov och fastställer rätt budget. Marknadsledarna inom stryktåliga telefoner ligger trots allt fortfarande långt under priset för till exempel en iPhone eller Samsung. Värmekameran höjer priset, men de erbjuder ändå oslagbart bra valuta för pengarna! Ta en titt nedan på de mest attraktiva modellerna för tillfället!

Doogee S98 Pro är en IP68/IP69K-klassad stryktålig telefon med värmekamera och mörkerkamera, hållbarhet enligt militär standard MIL-STD-810G och en fin storlek på 6,3-tumsskärmen. Doogee S98 Pro har en högkvalitativ huvudkamera med 48 megapixlar och en mörkerkamera med 20 megapixlar. Med fyra olika positioneringssystem – GPS, Glonass, Galileo och Beidou – är det en utmärkt enhet för dem som ofta vistas utomhus och i naturen.

Doogee S98 Pro kestävä puhelin lämpökameralla

DOOGEE S98 PRO

6499 eller 599 kr / månad

• Värmekamera

• 20MP nattkamera

• Hyper Engine 2.0 LITE

Blackview BL8800 Pro 5G är en stryktålig 5G-telefon som också är utrustad med en FLIR-värmekamera. Med en stor skärm på 6,58 tum och ett enormt batteri på 8380 mAh håller den garanterat i flera dagar trots den stora skärmen. Den eleganta bakre kameran med 50 megapixel fångar varje situation i hög kvalitet. En processor med åtta kärnor och åtta gigabyte RAM-minne garanterar en smidig användarupplevelse.

Blackview BL8800 Pro kestävä puhelin lämpökameralla

BLACKVIEW BL8800 PRO

6499 eller 599 kr / månad

• Supersnabb 5G-anslutning

• FLIR-värmekamera

• 8380mAh batterikapacitet

Blackview BV6600 Pro är en något mer prisvärd telefon med en värmekamera. Den här telefonen har också IP68- och IP69K-klassificeringarna och hållbarhet enligt militär standard MIL-STD-810G, så det finns inga kompromisser när det gäller hållbarhet trots den lägre prislappen. Enheten är något smalare än ovanstående tack vare sin 5,7-tums skärmstorlek. Det stora batteriet på 8580 mAh ger tillräckligt med kraft för den mer krävande användaren: enheten kan också användas som reservkraftkälla och dela ström med en annan enhet.

Blackview BV6600 PRO kestävä puhelin lämpökameralla

BLACKVIEW BV6600 PRO

3599 eller 632 kr / månad

• FLIR-värmekamera

• 8580mAh batterikapacitet

• IP68- & IP69K-skyddsklassning

Se det största utbudet av stryktåliga telefoner i Sverige

Nätbutiken e-ville.com är pionjär inom robusta telefoner i Norden. Kolla in den mest passande stöt- och vattentåliga robusta telefonen med värmekamera och andra sensorer för hobby- eller yrkesbruk. Kontakta oss om du har svårt att välja! Du kan läsa ett stort antal kundrecensioner och erfarenheter av vårt sortiment av robusta telefoner på sidan!