Den bästa telefonen för hundpejl är förmodligen något som många jägare funderar på så här nära inpå jaktsäsongen. I den här guiden går vi igenom de viktigaste funktionerna hos en hundtelefon och lyfter fram några rekommendationer. Men innan dess ska vi gå igenom några grunder för att använda själva hundradarn.

En hundradar är en elektronisk spårningsenhet som använder GPS-teknik för att lokalisera din hunds position. Den vanligaste gruppen användare av hundradar är jägare. Den gör det möjligt för dem att lokalisera sin hund i krävande terräng utan syn- eller hörselavstånd. Spårningsenheten fästs i hundens halsband eller sele så att enheten sitter stadigt på plats och inte orsakar obehag för djuret. Funktionerna hos en hundradar varierar från modell till modell, men de viktigaste användningsområdena för en hundradar är följande:

  • Positionering i realtid: Du kan följa din hunds rörelser och rutter direkt på telefonens kartvy.
  • Begränsa hundens rörelsefrihet. Du kan skapa ett virtuellt staket runt din hunds plats. Du får ett meddelande på din enhet om din hund passerar den inställda gränsen.
  • Röststyrning. Du kan tala och ge instruktioner till din hund via hundradarn.
  • Spårning av aktivitet. Du kan t.ex. övervaka din hunds rörelsehastighet.
  • Följ hundens historik. Du kan se antalet steg och exakt var din hund har rört sig.
Följ din hunds rörelser i realtid på din telefonskärm.

Viktiga egenskaper hos en hundtelefon

För hunpejl behöver du naturligtvis också en mottagarenhet. Att lokalisera hunden, kommunicera med jaktkamrater och rapportera bortsprungna hundar görs nu bäst via en robust telefon. Det är den moderna eran. Detta för oss till själva ämnet – vilken är den bästa telefonen för hundspårning och vilka funktioner kan man förvänta sig av en telefon.

1) Hög batterikapacitet

Den första viktiga funktionen du måste ha är stor batterikapacitet, eftersom spårningssystem och hundradar förbrukar en betydande mängd ström. Att telefonen fryser mitt under jakten är ett typiskt problem. mAh (milliampere-timme) är en måttenhet som beskriver batteriets ”kraftreserv” eller kapacitet. Desto högre mAh-värde, desto mer energi kan batteriet lagra i din telefon.

Batterikapaciteten för en traditionell telefon är i storleksordningen 3 000-3 500 mAh, vilket räcker för ungefär en dags aktiv användning. I andra änden av spektrumet finns telefoner med en batterikapacitet på 20 000 mAh+. Dessa har tillräckligt med kraft för upp till en vecka utan separat laddning. Ofta har de också OTG-stöd, vilket innebär att du kan använda telefonen som en reservkraftkälla för andra enheter.

Maailman kestävin akku puhelimessa
Doogee V Max har världens största batterikapacitet (22 000 mAh)

2) Mångsidiga positioneringssystem

Det vanligaste positioneringssystemet på telefoner är den GPS som vi alla känner till. Om du vill förbättra noggrannheten hos din hundradar i särskilt utmanande terräng och väderförhållanden bör du överväga en telefon med fyra positioneringssystem (GPS, GLONASS, Galileo och Beidou). Ett system kan drabbas av signalförsämring på grund av vissa hinder eller terräng. Genom att kombinera dessa fyra system kan du säkerställa en så exakt positionering som möjligt, även om ett system skulle drabbas av problem.

3) Hållbar konstruktion

Om en oskyddad telefon glider ur handen på en sten eller fastnar i fukt/frost kan det vara svårt att lokalisera en hund. Kontrollera telefonens skyddsklassning. IP68-klassningen garanterar att telefonen är vatten- och dammtålig och kan sänkas ned i 1,5 meter vatten i minst 30 minuter. IP69K-klassningen skyddar telefonen mot högt tryck. Klassificeringen MIL-STD-810G eller MIL-STD-810H säkerställer att telefonens hölje tål stötar och extrema temperaturväxlingar från polaris till Sahara. Skärmen kan skyddas också ytterligare med Corning Gorilla Glass, ett glasmaterial som är utformat för att skydda skärmar från hårda stötar. Du kan läsa mer om telefoners skyddsklasser i bloggen ”IP68, IP69K, MIL-STD-810G – Vad betyder dessa klassificeringar för telefoner?”.

Kestävä puhelin koiratutkan kanssa käytettäväksi
Hundtelefonen måste vara motståndskraftig mot hårda stötar och vatten.

4) Tillräckligt med kraft

Karttjänster och hundspårningsfunktioner, t.ex. GPS-spårning i realtid, kräver tillräckligt med RAM-minne för en smidig användarupplevelse. Vi rekommenderar minst 4 GB RAM-minne. Om du vill ta det säkra före det osäkra kan du använda 8GB+ RAM för att köra de tyngsta applikationerna och satellitspårningssystemen på ett smidigt sätt.

5) Tillräcklig skärmstorlek

Den stora skärmen gör att du kan se kartdata, text och terrängdetaljer tydligare. Den rekommenderade skärmstorleken för hundradar är 6,0-6,5 tum (eller större). Naturligtvis beror det slutliga beslutet i slutändan på dina egna preferenser. Det är också värt att komma ihåg att en för stor skärm kan göra telefonen klumpig att hantera med en hand.

Hitta den bästa telefonen för hundpejl

Kolla in vårat omfattande sortiment av stöt- och vattentåliga robusta telefoner där många av dem kommer med fyra positioneringssystem och en rejäl batterikapacitet.


Oukitel WP26

3119 kr (priset kan variera)

• 10 000 mAh batteri

• 6,58″ IPS LCD skärm

• 8 GB RAM / 256 GB ROM

• 20 MP mörkerkamera


Ulefone Power Armor 18T

 8399 kr (priset kan variera)

• 9600 mAh batteri

• 6,58″ FHD+ / 120Hz -skärm

• 12GB RAM / 256 GB ROM

• FLIR Lepton -värmekamera


Doogee V Max

6 999 kr (priset kan variera)

• 22000 mAh batteri

• 6.58” FullHD+ skärm

• 12 GB RAM / 256 GB ROM

• 108 MP Ultra HD trippelkamera


Var någon av dessa modeller av intresse för dig? Kolla in det största utbudet av robusta telefoner i Sverige på e-ville.com. Hitta de mest populära och senaste modellerna från världens ledande tillverkare av robusta telefoner som Ulefone, Doogee, Oukitel och Unihertz. Jämför modeller, läs recensioner och hitta den bästa telefonen för din jakt och hundpejl (eller annan krävande användning).