Begreppet ”telefon med stort batteri” behöver knappast någon närmare presentation – det är en telefon med ett långvarigt batteri. Telefonens sensorer och funktioner är inte till någon större nytta om strömmen tar slut alldeles för tidigt. Vad kan vara mer stressigt än att batteriet på telefonen tar slut i ett dåligt tillfälle? Som vi säkert alla har varit med om.

Med en telefon med ett stort batteri, eller en telefon med stor batterikapacitet (mAh), behöver du inte vara orolig över batteriet hela tiden, och i bästa fall har du tillräckligt med ström för att dessutom dela den med en annan telefon som en reservkraftkälla.

Den här bloggen innehåller följande ämnen:

  1. Användning av telefoner med stort batteri
  2. Hur du bestämmer batterikapaciteten på din telefon
  3. Jämförelse av batteritid för de vanligaste modellerna
  4. Laddning och omvänd laddning
  5. Rekommendationer av telefoner med stort batteri

Användning av telefoner med stort batteri

Naturligtvis är en telefon med stort batteri mest användbar när det inte finns någon laddningsmöjlighet. En stor batterikapacitet lämpar sig bäst för utomhusbruk, t.ex. camping, jakt och taktisk användning (t.ex. militär användning). Resor i vildmarken eller i skogen på hög höjd kan pågå i flera dagar och olika positioneringssystem t.ex. drar på batteriet i en snabb takt.

I allmänhet är en telefon med ett stort batteri därför en så kallad tålig telefon, som inte bara har lång batteritid utan också tål vatten, stötar, tryck och damm. Ofta har de också andra specialfunktioner, t.ex. värmekameror, nattkameror och mångsidiga positioneringssystem, vilket gör dem idealiska för användning på fältet.

Nackdelen är dock att ett stort batteri vanligtvis är något större och tyngre än en ”vanlig telefon”. Numera är de dock inga gigantiska tegelstenar, eftersom de flesta modellerna är relativt smala och har samma storlek som en traditionell smartphone. Funktionerna i en skyddad telefon med stort batteri gör den idealisk för användning på arbetsplatsen. Om du letar efter en tålig telefon med bra batteritid är en tålig telefon med ett stort batteri det rätta valet.

Suuriakkuiset puhelimet on yleensä ns. rugged-puhelimia.
Telefoner med stort batteri är oftast så kallade tåliga telefoner.

Hur bestämmer du batterikapaciteten på din telefon?

Storleken på telefonbatterier bestäms av milliamperetimmar (mAh). mAh står för milliamperetimmar och är en enhet som mäter (elektrisk) effekt över tid. Den används vanligen för att mäta ett batteris energikapacitet. Grovt sett gäller att ju fler milliamperetimmar ett batteri har, desto bättre är dess kapacitet eller livslängd.

Ett högre mAh-tal innebär att batteriet kan lagra mer energi och därför har högre kapacitet. Detta kan användas för att ge en uppfattning om hur länge en enhets batteri kommer att räcka, med en konstant (eller genomsnittlig) energiförbrukning.

Ett batteri på 3000 mAh kan till exempel driva en enhet på 100 mA (milliampere) i 30 timmar. En enhet som förbrukar 200 mA skulle bara hålla i 15 timmar.

Jämförelse av batteritid för de vanligaste modellerna

Batterikapaciteten i de flesta nya smarttelefoner ligger idag mellan 3000 och 5000 milliampere. Den senaste iPhone 14 har till exempel en batterikapacitet på 3279 mAh. I allmänhet är målet att batteritiden ska räcka minst en dag vid normal användning. För många telefoner kan dock batteritiden vara kortare och telefonen kan behöva laddas mitt på dagen, särskilt om den används aktivt.

Låt oss jämföra batterikapaciteten hos de mest populära telefonerna från olika tillverkare:

ModellBatterikapacitetBatteritid vid normal användning
Oukitel WP1921 000 mAhCa 4-7 dagar
Ulefone Power Armor 1313 200 mAhCa 3-5 dagar
Blackview BV88008 380 mAhCa 2-4 dagar
Xiaomi Redmi Note 10 5G5 000 mAhCa 1-2 dagar
Samsung Galaxy A535 000 mAhCa 1 dagar
OnePlus Nord 24 500 mAhCa 1-1,5 dagar
Samsung Galaxy S223 700 mAhCa 1 dagar
Apple iPhone 143 279 mAhCa 1-1,5 dagar

Tabellen visar att även om batteristorleken korrelerar starkt med användningstiden för telefonen, kan batterikapaciteten inte direkt förutsäga den. Batteritiden påverkas också av hur telefonen används och av andra komponenter som processorn och skärmen.

Andra tillverkare har också lyckats bättre med att optimera mjukvaran och operativsystemet som används i telefonen, vilket bidrar till batteritiden. Detta är särskilt tydligt i Apples telefoner. iPhones har i allmänhet samma batteritid som andra tillverkare, även om batterierna är något mindre.

Kungen av telefoner med stort batteri är utan tvekan Oukitel WP19, världens största telefon med ett enormt batteri på 21 000 milliampere! Ett sådant batteri ger telefonen upp till en veckas användning vid lätt användning utan att den behöver laddas.

Oukitel WP19 on isoakkuisten puhelinten kiistämätön kuningas.
Oukitel WP19 är den obestridda kungen av telefoner med stor skärm.

Laddning och omvänd laddning

Snabbladdning är nästan en nödvändighet för telefoner med stort batteri. Utan snabbladdning skulle batteriet på 21 000 mAh i Oukitel WP19 till exempel lätt räcka en hel dag. Oukitel WP19:s 33 W snabbladdning laddar dock ett så stort batteri från noll till 80% på bara tre timmar.

Det finns en mängd olika tekniker för snabbladdning tillgängliga idag. Många telefontillverkare har sina egna tekniker för snabbladdning och problemet är att de inte är kompatibla med varandra. OnePlus-laddaren fungerar till exempel inte korrekt för att ladda en Samsung-telefon, även om laddningskabeln är den välkända USB-C-modellen för båda. Allt som allt är syftet med de olika snabbladdningsteknikerna att ladda telefonens batteri så snabbt som möjligt utan att telefonen överhettas.

Den enda snabbladdningstekniken som anses vara standard är USB Power Delivery, som stöds av ett stort antal telefoner, inklusive iPhones och många Samsung-modeller. Den kanske mest använda tekniken för snabbladdning är dock Quick Charge, som utvecklats av Qualcomm och används i telefoner från ett antal märken som har licensierat tekniken.

Omvänd laddning är en relativt ny funktion på telefoner. Omvänd laddning gör det möjligt att använda en telefon med ett stort batteri som en powerbank, dvs. att ladda andra enheter med hjälp av telefonens batteri. Detta fungerar vanligtvis antingen med hjälp av en sladd eller trådlöst. En mycket praktisk funktion när t.ex. dina trådlösa hörlurar har slut på ström.

Käänteisen latauksen ansiosta puhelinta voi pitää virtapankkina.
Omvänd laddning gör att du kan använda din telefon som en powerbank.

Rekommendationer av telefoner med stort batteri

e-ville har ett omfattande utbud av telefoner med stora batterier. Här är några av de mest populära och senaste modellerna från Ulefone, Blackview och Oukitel.

  • Ulefone Power Armor 13
  • Ulefone Power Armor 14 Pro
  • Blackview BV8800
  • Oukitel WP19
Ulefone Power Armor 13 jättimäisellä 13200 mAh akulla

Ulefone Power Armor 13

4699 eller 769 kr / månad

• Jättestort batteri på 13200 mAh

• Stöt- och vattentålig

• Laseravståndsmätare

Tech Radar -betyg ★★★★☆ (4.5)

Ulefone Power Armor 13 är en stryktålig telefon med ett kraftfullt 13200 mAh-batteri som ger flera dagars batteritid. En lite mer speciell funktion i den här telefonen är laseravståndsmätaren för snabb mätning av olika längder, områden och utrymmen.

Förutom den enorma batterikapaciteten klarar telefonen hårda förhållanden. Power Armor 13 är även IP68-vatten- och dammtålig och IP69K-trycktålig. Detta innebär att telefonen klarar av den tuffaste hanteringen och klarar även den militära standarden MIL-STD-810G för stryktålighet som används av den amerikanska militären.

Power Armor 13 har en stor 6,81-tums FullHD+-skärm, en fyrdelad kamera med 48 megapixel på baksidan och en selfiekamera med 16 megapixel på framsidan. Den tåliga telefonen drivs av Android 11 och har ett kraftfullt MediaTek Helio G95-chip under huven, 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme, som också kan utökas via minneskort.

Batteriet på 13 200 milliamperetimmar (50,82Wh) laddas snabbt med 33 W (11V/3A) snabbladdning, och det går även att ladda med 15 W trådlös laddning. Telefonens stora batteri har gott om kraft att dela med sig av, och det är också möjligt med omvänd laddning via USB Type-C-porten och trådlöst med 5 W laddningseffekt!

För krävande förhållanden, t.ex. vid användning på arbetsplatser eller som en telefon för hundar, är den här telefonen med 4 positioneringssystem, professionella sensorer och ett jättestort batteri utan tvekan en av toppmodellerna. Den är dock inte för dem som letar efter en snygg telefon, eftersom den är ganska massiv.

Ulefone Power Armor 14 Pro 10000 milliampeerin akulla

Ulefone Power Armor 14 Pro

3149 eller 553 kr / månad

• Ett enormt batteri på 10000 mAh

• Stor 6,52-tums HD+-skärm

• Operativsystemet Android 12

Tech Radar -betyg★★★★☆ (4.0)

Ulefone Power Armor 14 Pro är, trots sitt namn, lillebror till Armor 13, med ett något lägre pris, ett något mindre batteri och en smidigare form.

Power Armor 14 Pro har en stor skärm på 6,52 tum, ett långvarigt batteri på 10 000 mAh och det senaste operativsystemet Android 12. Batteriet på 10 000 mAh räcker i upp till 3-5 dagar vid måttlig användning och laddar upp till full effekt från USB-C-porten med 18 W snabbladdning, och telefonen stöder även trådlös snabbladdning på 15 W! Den kraftfulla Helio G85-processorn med åtta kärnor ser till att din telefon inte tar slut på kraft.

Dessutom är telefonen IP68-klassad för vatten- och dammtålighet, IP69K för tryckbeständighet och MIL-STD-810G-militär standardbeständighet. Den är byggd för att hålla länge och är ett utmärkt val för expeditioner och andra krävande användningsområden. Sammanfattningsvis är den en imponerande telefon i sin prisklass!

Blackview BV8800 puhelin isolla akulla

Blackview BV8800 IP68-smartphone

4399 eller 773 kr / månad

• Hållbart batteri på 8380 mAh

• Exakt 2K+ 90 Hz-skärm

• 20MP mörkerkamera

Tech Radar -betyg ★★★☆ (3.5/5)

Blackview BV8800 är en vatten- och dammtålig telefon med IP68- och IP69K-klassning för vatten-, damm- och tryckbeständighet samt MIL-STD-810H-klassning för hållbarhet enligt militär standard. Telefonen har ett stort batteri på 8380 milliamperetimmar som räcker till 2-4 dagars grundläggande användning. Den 6,58 tum stora OLED-skärmen med 2K-upplösning och 90 Hz uppdateringsfrekvens är definitivt en av telefonens styrkor.

Blackview BV8800 slåss om titeln som den bästa tåliga kameratelefonen med sin exakta 50 MP huvudkamera och 20 MP mörka kamera. Utöver dessa finns det också en 8 MP-vidvinkelkamera och en 2 MP-djupkamera. MediaTek Helio G96-systemchipet, 8 GB RAM och snabb Samsung UFS2.1 med 128 GB ROM-lagringsutrymme säkerställer ytterligare en smidig användarupplevelse.

Trots telefonens stora batteri laddar snabbladdningen på 27 W upp den på cirka 90 minuter. Blackview BV8800 är ett mycket bra val för dig som vill ha en telefon med en skarp skärm, bra bildfunktioner och mycket bra batteritid!

Oukitel WP19

5879 eller 542 kr / månad

• 21000 mAh batterikapacitet

• Stor 6,78″ FHD+-skärm

• 64 MP Samsung huvudkamera

Oukitel WP19 är världens första telefon med ett enormt stort batteri på 21 000 milliamperetimmar. Den är känd som en powerbank med en telefon allt i ett. Det enorma batteriet ger en standby-tid på cirka 2 000 timmar, eller 100 timmars användning per samtal, vilket ingen annan telefon kan jämföra sig med. Detta öppnar en helt ny värld av möjligheter att använda telefonen, till exempel när du tillbringar långa perioder i vildmarken utan tillgång till laddningsmöjligheter.

Förutom den långa batteritiden är det också en mycket hållbar telefon. WP19 är stöt-, damm- och vattentålig enligt IP68, IP69K och MIL-STD-810G enligt den amerikanska militären. Oukitel WP19:s prestanda kommer inte göra dig besviken. Mediatek Helio G95 12NM-processorn med åtta kärnor och 8 GB RAM ger en smidig användarupplevelse, som drivs av det senaste operativsystemet Android 13.

Oukitel WP19 är också en mycket kompetent telefon när det gäller kamerafunktioner. På baksidan finns en högkvalitativ 64 MP Samsung-huvudkamera som även kan filma 4K-video. För vandrare och jägare är telefonen utrustad med en 20 MP Sony-nattkamera och en 2 MP-makrokamera, som tillsammans ger otroliga bildmöjligheter i vildmarken! Bilderna är behagligt att titta på på den stora 6,78-tums FHD+-skärmen. Med upp till 256 GB internminne finns det gott om lagringsutrymme för dina foton. Minnet kan utökas med upp till 512 GB med ett MicroSD-kort.

Ett omfattande utbud av telefoner med lång batteritid

e-ville erbjuder Sveriges mest omfattande utbud av telefoner med hög kapacitet från tillverkare som Ulefone, Oukitel, Blackview och Doogee. Kolla in sortimentet och se andra kunders recensioner och erfarenheter!