En mörkerkamera kan också vara användbar i telefonens kamerasystem. Hur många gånger har du befunnit dig på en plats utan ljus, till exempel på en vind eller i en källare? Eller vill du kanske inte tända alla lampor mitt i natten för att leta efter något medan alla andra sover? Jag är säker på att vi alla har hamnat i liknande situationer någon gång och att vi önskar då att vi hade något slags mörkerseende.

Nattkameran är inte bara användbar, utan också en rolig funktion i telefonen, eftersom du kan se vad som händer runt omkring dig även när det är mörkt. Du kan till exempel se djur som du vanligtvis inte ser ute på dagtid. Du kan också använda nattkameran för att synliggöra objekt som infraröda LED-övervakningskameror och andra enheter.

Den här bloggen innehåller följande ämnen:

  • Hur en mörkerkamera fungerar
  • Vem kan använda en telefon med mörkerkamera?
  • En presentation av tre olika telefoner med en kamera för mörkerseende
Pimeänäkökamera voi paljastaa jopa piilotettuja kameroita.
En nattkamera kan till och med avslöja dolda kameror.

Hur fungerar en mörkerseende kamera?

För närvarande finns det både digitala och analoga mörkerseende apparater på marknaden. Båda dessa tekniker används ofta i säkerhets-, jakt- och kamerautrustning. Till exempel använder övervakningskameror ofta ett digitalt system eftersom det fungerar både på natten och på dagen. I ett digitalt system riskerar inte komponenterna att skadas av ljus. Du kan också justera ljuskänslighetsnivån.

Analoga system används däremot ofta i mörkerkikare, mörkerglasögon och mörkerseende sikt. I det analoga systemet används förstorade linser med ett ljusinsamlande bildförstärkarrör mellan dem. Röret samlar in all tillgängligt ljus och avger en bild av motivet, vanligtvis i grönt. I ett analogt system finns det en risk för att överflödigt ljus kan skada det om linsskydden lämnas öppna.

Telefoner använder vanligtvis digitala mörkerkameror som arbetar med IR-ljus, dvs. infrarött ljus. IR-ljus är helt osynligt för blotta ögat. Infrarött ljus är för de flesta människor mycket bekant eftersom det används för att kommunicera mellan en TV och en fjärrkontroll. Strålen från fjärrkontrollen till tv:n är inte synlig för blotta ögat eftersom den befinner sig i det infraröda ljusets fokalplan.

Liknande IR-teknik används också i kameror för mörkerljus. IR-lampor är monterade på själva kameran, från vilken en IR-ljusstråle sänds ut till det objekt som fotograferas. Detta gör att kameran kan ta bilder i svagt ljus eller till och med i totalt mörker.

Kameror med mörkerseende har vanligtvis också ett IR-filter som automatiskt känner av till exempel solljus och använder en mekanisk slutare för att blockera IR-ljuset under dagen. IR-kameror med mörkerseende har hittills använts i stor utsträckning, särskilt i övervakningskameror, och nu har samma teknik kommit till telefoner!

Vem är en telefon med mörkerkamera till för?

En telefon med en nattkamera är idealisk för personer som tillbringar mycket tid på natten eller i mörka områden. En mörkerseendekamera kan till exempel vara mycket användbar för olika övervakningsuppgifter eller officiella uppgifter. För dem som är utomhus, vandrare och jägare, kan en nattkamera också vara användbar för att lätt se djur som gömmer sig i mörkret.

Pimeänäkökameran avulla voit nähdä esimerkiksi pimeässä piileskelevät eläimet.
Med en mörkerseendekamera kan du till exempel se djur som gömmer sig i mörkret.

Nedan listas några av de vanligaste användningsområdena:

  • För camping, för att hjälpa dig att ta dig fram i svagt ljus eller mörker
  • Användning för sökning och övervakning, t.ex. för att lokalisera personer i mörker
  • Jakt och vildmark, t.ex. lokalisering av djur i mörker
  • För användning i hemmet, till exempel på mörka vindar och i källare

De flesta telefoner med värmekamera är också så kallade tåliga telefoner, dvs. telefoner som är stöt-, damm- och vattentåliga. Detta gör dem idealiska för andra tuffa tillämpningar, t.ex. på byggarbetsplatser eller i tuffa utomhusmiljöer. En annan typisk egenskap hos stryktåliga telefoner är deras extra stora batterier, som lätt ger tillräckligt med ström för flera dagars användning.

Tillverkare av stryktåliga telefoner erbjuder ett brett utbud av extremt tåliga telefoner, från modeller med mörkerkameror till värmekameror. Så det är inte bara i mörker, utan i nästan alla förhållanden.

Rugged-puhelimet sopivat erittäin monipuoliseen käyttöön.
Tåliga telefoner är idealiska för många olika användningsområden.

De mest populära telefonmodellerna med en mörkerkamera

I samband med tåliga telefoner som fortsätter att öka i popularitet, så dyker även telefonmodeller med mörkerseende kameror upp på marknaden i snabb takt. Bland de ledande tillverkarna av stryktåliga telefoner finns Oukitel, Ulefone, AGM, Blackview och Doogee. Här är några korta förhandsvisningar av några av Oukitels modeller med en mörkerkamera!

Oukitel WP19 – tålig telefon med stort batteri

Oukitel WP19 -rugged-puhelin suurella akulla ja pimeänäkökameralla

Oukitel WP19

5879 eller 542 kr / månad

• 21000mA batterikapacitet

• 6,78″ FHD+ skärm

• 20 MP Sony-kamera för mörkseende

Den här telefonen har en 20MP Sony IR-kamera för mörkerseende, som ger en mycket bra bild och synlighet. Detta är särskilt användbart i svagt ljus eller i mörka vildmarker. Det omfattande kamerasystemet innehåller också en 64MP Samsung-huvudkamera och en 2MP-makrokamera för att fånga små föremål.

Den mest imponerande funktionen är dock världens största batterikapacitet på hela 21 000 milliamperetimmar, vilket ger upp till en veckas batteritid vid normal användning. Naturligtvis är Oukitel WP19 också stöttålig, damm- och vattentålig med IP68- och IP69K-klassificeringarna, medan MIL-STD-810G-skyddsklassificeringen garanterar extrem stöttålighet. Dessutom ger de omfattande fyra olika positioneringssystemen GPS, Glonass, BeiDou och Galileo mycket tillförlitliga positioneringsmöjligheter. För användning året runt på fältet, under tuffa förhållanden!

Oukitel WP16 – stöttålig telefon med mörkerkamera

Oukitel WP16 edullinen rugged-puhelin pimeänäkökameralla

Oukitel WP16

3199 eller 562 kr / månad

• Stort 10,600mAh batteri

• 20 MP Sony IR mörkerkamera

• Stöt- och vattentålig

Oukitel WP16 har också en 20MP Sony IR-kamera för mörkerseende, ett stort batteri på 10 600 milliamperetimmar och skyddsklasserna IP68, IP69K och MIL-STD-810G. Med en fin storlek på 6,39″ HD+-skärm, 8 GB RAM och Android OS erbjuder telefonen en bekväm och smidig användarupplevelse. Andra intressanta funktioner är en push-to-talk-knapp, accelerometer, gyroskop, geomagnetisk sensor, avståndssensor, ljussensor, e-kompass, GPS, GLONASS och Beidou-positioneringssystem. En mycket mångsidig telefon och det bästa av allt, till ett mycket överkomligt pris!

Oukitel WP17 – en tålig telefon med mörkerkamera

Oukitel WP17 kestävä puhelin pimeänäkökameralla

Oukitel WP17

3749 eller 659 kr / månad

• 20 MP Sony mörkerkamera

• 64 MP Samsung huvudkamera

• Hållbart batteri på 8300 mAh

Oukitel WP17 är något tunnare och smalare än de flesta telefoner med ett stort batteri och stöttålighet. WP17 är dock också konstruerad för att klara extrema förhållanden, med IP68, IP69K och MIL-STD-810G-klassificering.

Telefonen har också en 20 MP Sony-kamera för mörkerseende, en 64 MP-huvudkamera och en 2 MP-makrokamera, vilket gör det till ett nöje att titta på bilder som tagits på den stora 6,78-tums skärmen med FHD+-upplösning. Skärmen stöder upp till 90 Hz uppdateringsfrekvens, så bilden är mycket jämn. Trots den smalare designen har telefonen ett batteri på upp till 8300 milliamperetimmar, vilket ger dig tillräckligt med kraft för flera dagar på en enda laddning.

Mycket brett utbud av tåliga telefoner

Hos e-ville hittar du alla de senaste och mest populära tåliga telefonerna på marknaden, med och utan mörkerkameror. Du hittar också alla telefontillbehör du behöver, från skydd till laddare. Kolla in sortimentet, läs recensionerna och välj din favorit!