Innan vi svarar på frågan ”Vad är en tålig telefon”, har du tänkt på syftet med din telefon? Telefon – Begreppet hänvisade ursprungligen till en elektronisk anordning för röstöverföring som gör det möjligt för två personer att prata med varandra oavsett vart de befinner sig. Traditionella fasta telefoner fanns i nästan alla hushåll fram till 1990-talet, då trådlösa mobiltelefoner slog igenom med den så kallade ”mobiltelefonrevolutionen”. Nästa stora revolution kom vid millennieskiftet, när mobiltelefoner blev ett sätt att surfa på nätet. Telefonernas utveckling ledde snart till genombrottet 2007, då Steve Jobs lanserade den första smarttelefonen (iPhone) och Nokia till vår sorg fick lämnas på hatthyllan.

Under det senaste decenniet har smartphones blivit en självklarhet och därför kallas de helt enkelt för telefoner. Men den är inte längre bara en ”elektronisk ljudöverföringsanordning” – tvärtom. I dag kan du göra praktiskt taget vad som helst på din telefon och de flesta vardagliga funktioner har flyttats över till mobilappar. Detta har i sin tur lett till att många av oss har blivit ofrivilligt beroende av våra telefoner. Siffrorna talar för sig själva: i genomsnitt 3,7 timmar per dag spenderas med att stirra på en telefonskärm. Med andra ord spenderar vi hela 9 år av våra liv på att stirra på vår telefonskärm!

Aj då! Har detta någonsin hänt dig?

Nu kommer vi till själva ämnet. Eftersom vi alla använder våra telefoner nästan ständigt är de benägna att råka ut för olyckor. Till exempel i fuktiga och dammiga förhållanden, eller om du råkar halka med luren på ett hårt underlag – det är här som den tåliga telefonen kommer in i bilden! Så om din telefon ska klara av att ta sig igenom tuffa situationer utan stress bör du överväga att införskaffa en tålig telefon.

Definitionen av en tålig telefon

Robust telefon är en stöt- och vattentålig smartphone som klarar fukt, vatten, tryck, damm och hårda stötar utan ett separat skyddande skal eller fodral. Det finns ingen direkt översättning av termen ”rugged” på engelska, men man kan säga att det betyder ”tuffa tag”, så att säga. Några av de marknadsledande märkena är Ulefone, Blackview, Oukitel och Doogee. Typiskt för tåliga telefoner är att de ofta har många gånger större batterikapacitet (mAh) än traditionella smartphones. Dessutom är de utrustade med ett stort antal sensorer, t.ex. en nattseende eller värmekamera, mångsidiga GPS-spårningssystem och många andra specialfunktioner, beroende på modell, för att inte tala om alla dagens nyheter, från högkvalitativa 4K-kameror till 5G-anslutning.

Beroende på skyddsklassnivåerna kan en stryktålig telefon klara av fall från flera meters höjd ner på hårda ytor.

Vad grundar sig den tåliga telefonens popularitet på?

De olika varianterna av tåliga telefoner har använts av militären i nästan två decennier, men till en början var mottagandet av dem bland konsumenterna mer av ett skämt. En del av orsaken kan ha varit de första konsumentmodellerna, som liknade mer en tegelsten än en telefon. Användarupplevelsen hade också en del att jobba på, eftersom deras Android-baserade operativsystem hade stora brister.

Oukitel K10000 Max blev en favorit bland jägare när den kom till Sverige 2017.

Bättre användarupplevelse

Det första uppenbara skälet till att robusta telefoner blir allt populärare är den allmänna förbättringen av användarupplevelsen. De är lika smidiga att använda som alla andra smartphones idag (om du föredrar Android-enheter). Dessutom har de på senare tid blivit mycket mindre och lättare. Det har också varit ett ökat fokus på modern design. En tålig telefon är därför mycket lik en vanlig smartphone när det gäller användbarhet.

Extrem stöt- och vattenbeständighet

Det är dock få som köper en tålig telefon för traditionell användning. De utmärker sig under extrema förhållanden, från stekande värme till iskall kyla, från djupt vatten till torr sand eller byggdamm. Och inte minst den extrema stöttåligheten. Robusta telefoner har också olika skyddsklassificeringar, och därför är det alltid värt att kontrollera IP (vattentät) och MIL-STD (stöttålig) separat i modellspecifikationerna. Stöttåligheten kan förbättras ytterligare genom att använda exempelvis härdade skärmskydd och stöttåliga covers. Det bör noteras att IP-skyddsklassen i sig inte gör en telefon robust. Du kan läsa mer om de olika skyddsklasserna för telefoner i den här artikeln.

Med en IP68- och IP69K-klassning klarar den robusta telefonen tryck och nedsänkning i djupt vatten i minst en timme.

Upp till en veckas batteritid

Det tredje uppenbara skälet till att köpa en tålig telefon är den enorma batterikapaciteten. Många toppmodeller har upp till en veckas batteritid vid aktiv användning! Ett bra exempel är Oukitel WP19, som har världens största batterikapacitet på 21 000 mAh. Skillnaden är nästan sex gånger så stor jämfört med traditionella smartphones, där Samsung S22 har en batterikapacitet på 3700 mAh och iPhone 13 har en batterikapacitet på 3227 mAh. Vid grundläggande användning är ett sådant batteri onekligen överdrivet, men vid användning i vildmarken och vid jakt får de till exempel mycket beröm av jaktgrupper. Vandringar kan pågå i flera dagar utan strömförsörjning, och avancerade GPS-system och hundradarer tar mycket ström från batterierna.

Mångsidiga sensorer för krävande professionell användning och användning på fältet

Beroende på dina hobby- eller yrkesbaserade behov erbjuder tåliga telefoner praktiska och oöverträffade sensorer för telefoner. För utomhusbruk är en mörkerseende kamera, en push-to-talk-knapp eller fyra satellitspårningssystem utmärkta funktioner, medan en FLIR-värmekamera, en tryckmätare eller ett endoskop garanterat kommer att vara till nytta på arbetsplatsen. Givetvis påverkar sensorerna modellens pris. I Sverige kostar robusta telefoner mellan 1250 och 7500 kronor, beroende på funktionerna.

Doogee S98 Pro robust telefon med värmekamera.

De bästa stöttåliga telefonerna på marknaden (2022)

2022 kommer att bli ett festligt år för alla som är intresserade av robusta telefoner. Med marknadens växande popularitet har konkurrensen ökat och varje tillverkare har investerat mer och mer i sina toppmodeller. Här är en kort presentation av de spännande nykomlingarna från Oukitel, Blackview och Doogee!

Oukitel WP19 robust telefon

Håll i dig, för den här robusta telefonen har världens största batterikapacitet – 21000 mAh! Batteriet har hela 2000 timmars standbytid och över 100 timmars kontinuerlig samtalstid. Batteriet klarar också fyra positioneringssystem (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo) hela dagen, så du kommer inte att bli besviken. Kartor och appar är däremot lätta att använda på den stora 6,78-tums FHD+-skärmen. Naturligtvis är Oukitel WP19 också stöttålig, damm- och vattentålig med IP68- och IP69K-klassning. MIL-STD-810G-skyddsklassificeringen garanterar extrem stöttålighet. Som en särskild funktion har den också en 20MP Sony mörkerkamera. Den är idealisk för utomhusbruk året runt i de extrema förhållandena i Sverige.

Oukitel WP19 puhelin

OUKITEL WP19

5699 eller 525 kr / månad

• 21000mAh batterikapacitet

• Stor 6,78″ FHD+-skärm

• 20MP Sony IP-kamera

Blackview BL8800 Pro tålig telefon

Blackview, pionjär inom robusta telefoner, har haft en stor ledning på marknaden för robusta telefoner, och deras senaste toppmodell, Blackview BL8800 Pro, kommer inte att lämna användarna besvikna. Med snabb 5G-anslutning är den stöt-, tryck- och vattentåliga telefonen idealisk för normal användning, men också för arbete och vildmarksapplikationer. Batteriet på 8380 mAh räcker i flera dagar. Men den mest intressanta funktionen är förmodligen FLIR-värmekameran, som gör den idealisk för professionell användning. Blackview lägger också tydligt mer kraft på designen än sina konkurrenter. Detta gör BL8800 Pro till en mycket attraktiv telefon när det gäller design.

Betyg från Tech Radar ★★★★☆ (4.5/5

BLACKVIEW BL8800 PRO

5499 eller 599 kr / månad

• Supersnabb 5G-anslutning

• Värmekamera

• 8380mAh batterikapacitet

Doogee S98 Pro robust telefon

Pricken över i:et är den tåliga telefonen Doogee S98 Pro. Denna telefon är också skyddad enligt IP68, IP69K och MIL-STD-810G, och skärmen är förstärkt med Gorilla Glass. Dessutom är telefonen utrustad med ett stort antal sensorer, bland annat en nattseende- och värmekamera! Som en överraskande funktion kommer den också med Hyper Engine 2.0 LITE-spelteknik, vilket ger prestanda när du spelar spel eller använder krävande applikationer. Dessa specifikationer i kombination med dess återförsäljningspris garanterar oslagbart värde för pengarna!

Betyg från Tech Radar ★★★★☆ (4.5/5

Doogee S98 Pro

DOOGEE S98 PRO

6499 eller 599 kr/ månad

• 20MP mörkerkamera

• Värmekamera

• Hyper Engine 2.0 LITE

Se det största utbudet av tåliga telefoner i Sverige

Nätbutiken e-ville.com är pionjär inom robusta telefoner i Norden. Vi är den officiella distributören av Ulefone och Oukitel i Sverige och Finland. På så sätt slipper du resa och kan alltid hitta de mest populära modellerna i alla prisklasser. Ta en titt på den tåliga telefon som passar dina behov och kontakta oss om det är svårt att välja så hjälper vi gärna till! Du kan också läsa ett stort antal kundrecensioner och erfarenheter av vårt sortiment av tåliga telefoner på sidan!