Smartphones har idag många olika klassificeringar för vatten-, damm-, tryck- och stöttålighet. Har du någonsin undrat vad till exempel IP68 betyder i samband med en telefons klassificering? Vad är IP69K? Vad är denna märkliga kombination av bokstäver och siffror MIL-STD-810G? När du letar efter en vatten- och stöttålig smartphone kan många olika klassificeringar vara förvirrande – men de är viktiga att förstå! Särskilt om du vill köpa en tålig telefon. Den här artikeln tar en närmare titt på den stora mängd av olika klassificeringar för dagens smartphones.

IP-klassificering – Vad betyder det?

Med de bästa IP-klassningarna är dessa telefoner utformade för att klara av de tuffaste förhållandena.

IP-klassningen är det officiella klassningssystem som används i Europa för att mäta utrustningens damm- och vattentålighet. Klassificeringen består av två delar, där den första indikerar hur väl enheten är skyddad mot främmande föremål och damm och den andra hur väl den är skyddad mot vatten. Poängen varierar från noll till sex för dammskydd och från noll till åtta för vattenskydd. Det bästa betyget i den här kategorin är IP68, vilket innebär att enheten är helt damm- och vattentålig. IP-märkningen säger dock ingenting om enhetens stöttålighet, vilket ofta missförstås. Mer om detta senare.

Det finns också den mindre vanliga IP69K-klassificeringen som utöver kraven i IP68 även skyddar mot vatten och vattenånga under högt tryck. En tumregel är att ju högre siffror i IP-klassificeringen, desto högre är skyddsnivån. Nedan följer en ytterligare uppdelning av de olika betygsnivåerna.

Första numret i IP-klassificeringen

1. Nummer Beskrivning av skyddsnivån
0Inget skydd, används ofta även med X-symbolen (t.ex. IPX8) endast vattentät
1Skydd mot stora bitar, minst 50 mm.
2Skydd mot bitar med en storlek på upp till 12,5 mm
3Skydd mot små bitar med en storlek på upp till 2,5 mm
4Skydd mot mycket små partiklar, 1 mm eller mer i diameter.
5Genomgående dammtät. Det krävs inte en perfekt tätning, men inga skadliga dammavlagringar bör tillåtas.
6Perfekt dammtäthet.

Andra siffran i IP-klassificeringen

2. Nummer Beskrivning av skyddsnivån
0Inte vattentät. X-märket (IP6X) används också.
1Skydd mot vatten som droppar direkt ovanifrån.
2Skydd mot vatten som droppar uppifrån eller i en vinkel på upp till 15 grader.
3Skydd mot vatten som faller i en vinkel på upp till 60 grader.
4Skydd mot vattenstänk.
5Skydd mot vattenstrålar från alla håll.
6Skydd mot kraftiga vattenstrålar från alla håll.
7Klarar tillfällig nedsänkning i vatten
8Motståndskraftig mot kontinuerlig nedsänkning i vatten. Ytterligare märkning kan omfatta högsta tillåtna installationsdjup. Normalt är enheten helt vattentät, men inte nödvändigtvis; vatten kan komma in i enheten utan att orsaka negativa effekter.
9KMotståndskraftig mot hett vatten och ånga som sprutas med högt tryck på nära håll. (DIN 40050-9, ingår inte i det aktuella IP-klassificeringssystemet)

IP68-skydd för att klara kontinuerlig nedsänkning i vatten på över en meters djup.

De vanligaste IP-skyddsnivåerna för din telefon

Om en telefon har en skyddsklass är det vanligtvis en av de högre sifferkombinationerna. Nedan följer en mer detaljerad uppdelning av de vanligaste skyddsklassificeringarna för telefonen.

Skyddsnivå IP67 

Enheten är helt dammtät och klarar även en kortvarig nedsänkning i vatten. iPhone X är till exempel IP67-klassad och kan enligt tillverkaren stå emot nedsänkning i vatten på upp till cirka en meters djup i högst en halvtimme.

Skyddsnivå IP68

Enheten är helt dammtät och klarar kontinuerlig nedsänkning i vatten på över en meters djup. I allmänhet anger tillverkaren det maximala nedsänkningsdjupet och den maximala nedsänkningstiden.

Skyddsnivå IP69K

IP69K är en mindre vanlig klassificering där vattenbeständigheten utökas till att omfatta trycksatt vatten och varmvattenånga. Om du letar efter en enhet som måste tåla vatten i alla situationer är IP69K den klassning som du vill att din telefon ska ha.

Det är värt att notera att enheters vattenbeständighet testas i sötvatten och inte nödvändigtvis visar hur telefonen kommer att klara av nedsänkning i till exempel salt havsvatten.

IP68- och IP69K-klassade telefoner är också motståndskraftiga mot lera och damm från byggarbetsplatser.

Telefonens stöttålighet

Det finns alltså tydliga definitioner av vatten- och dammtålighet, men det är svårare att fastställa stöttålighet på en smartphone. I smartphones kan stöttåligheten vanligtvis förbättras på två sätt: genom att lägga till dämpande eller slitstarka element i enheten och genom skärmens material.

Stöttåliga telefoner klarar vanligtvis fall från en höjd av cirka en meter, till exempel från en ficka, ganska bra. Om telefonen inte faller på en sten, till exempel om den faller med skärmen nedåt på en vass sten eller liknande, kan en stöttålig telefon tåla tillfälliga fall från större höjder. Särskilt hörnen på stöttåliga telefoner tål ganska hårda stötar.

Men det är värt att komma ihåg att även en smartphone som är klassad som stöttålig kan inte stå emot vad som helst. Smartphones innehåller mycket ömtåliga delar, så tillverkarens garanti kanske inte täcker dig om telefonen uppenbarligen har utsatts för hårda stötar.

MIL-STD-810G-klassificeringen är en standard för extrem stryktålighet som utvecklats av den amerikanska militären.

Pekskärmens stöttålighet

Det är nästan omöjligt att göra pekskärmen på en smartphone helt stöttålig, så det lönar sig alltid att skydda den separat med pansarglas eller ett skyddsfodral. Dessutom täcks skärmen nästan aldrig av garantin på stötskyddade smartphones. e-ville erbjuder också härdade skärmskydd, mobilskal och flip-covers för alla de mest populära telefonmärkena.

Det krävs mycket av glas för pekskärmar. Den ska vara genomskinlig, smidig mot fingret, så hård som möjligt för att undvika repor vid användning och motståndskraftig mot stötar utan att spricka. Särskilt de två sistnämnda är svåra att uppnå i samma glas; ju hårdare glaset är, desto lättare är det att spricka vid en stöt, och ju mjukare det är, desto lättare är det att repa. Vissa robusta telefonmodeller har dock separata skärmskydd, t.ex. skärmskydd av Gorilla Glass. Detta innebär att telefonens skärmglas är förstärkt med ett alkaliskt aluminiumsilikat. Skärmen på en telefon som är förstärkt med Gorilla Glass kan klara ett direkt fall från upp till 1,6 meter på en hård yta!

MIL-STD-810G extrem stöttålighet

På senare tid har MIL-STD-810G-standarden, som utvecklats av den amerikanska militären, blivit allt vanligare för vatten- och stöttåliga, så kallade stryktåliga smartphones. Tanken är att de enheter som används av militären måste kunna stå emot ett stort antal olika förhållanden, från öknens hetta till polarområdenas kyla. Med andra ord har de ett passivt skydd av militärklass. Utrustning med denna klassificering är den bästa på marknaden när det gäller hållbarhet.

MIL-STD-810G-skyddsklassificeringen garanterar att telefonen är extremt stöttålig.

Vilken skyddsklass är bäst?

Det finns flera nivåer av IP-klassning och andra motsvarande standarder och en telefon kan uppfylla kraven för flera nivåer och standarder. Det är lätt att säga att IP69K är den bästa IP-klassificeringen, men det betyder inte att det är den mest robusta telefonen på marknaden. Men om en telefon med IP69K-klassning också uppfyller kraven i MIL-STD-810G-standarden och har klarat testerna, är det osannolikt att du kan hitta en mer tålig telefon.

Om du till exempel arbetar på en byggarbetsplats, om du ständigt tappar din telefon eller om du tillbringar mycket tid utomhus där det är varmt och kallt och temperaturen varierar, är en telefon med IP69K- och MIL-STD-810G-klassning det säkraste valet när det gäller hållbarhet.

I takt med hållbarheten blir även telefonerna mer hållbara, och telefonerna i den här artikeln är bra exempel på enheter med olika skyddsklassningar. Så ta hänsyn till dina behov och de situationer som du kommer att använda telefonen i och välj din nästa IP68-telefon!

IP68- och MIL-STD-810G-standarderna kombineras för att tåla extrema förhållanden året runt.

Se det största utbudet av stryktåliga telefoner i Sverige

Letar du efter en telefon för tuff användning? Då har du tur, för e-ville.com är pionjär inom stöt- och vattentåliga stryktåliga telefoner. Vårt sortiment innehåller alltid de mest populära modellerna på marknaden från ledande tillverkare som Oukitel, Ulefone, Doogee och Blackview. Ta en titt på den stryktåliga telefonen som passar dina behov och kontakta oss om du har svårt att välja! Du kan också läsa ett stort antal kundrecensioner och erfarenheter av vårt sortiment av stryktåliga telefoner på sidan!