Kinesiskt lättviktstält, kan det vara något?

Det var med nyfikenhet jag packade ner 1-personstältet NatureHike Ultralight Taga i ryggsäcken. Mina tidigare erfarenheter bygger på tält från Northface, Hilleberg och Tentipi, alla tre välrenommerade tillverkare men i en helt annan prisklass.

NatureHike Ultralight Taga

Tältet väger strax över 1,2 kg och packat i sin påse är det ca 40 x 10 cm så det är lätt att stuva ner och bära. Uppsättningen är enkel, en lång längsgående aluminiumbåge och en kort på tvären för att lyfta ut långsidorna och innerväggarna. Absiderna spänns ut med tältpinnar.

Jag tyckte det var enklast att fästa ena kortsidan med 2 pinnar mot vindriktningen, sedan trä i den långa stången och haka in den i fästet i samma ända som de redan i satta pinnarna. Därefter gå till andra kortändan för att spänna upp och haka i den i sitt fäste. På detta sätt står tältet direkt och det är sedan bara att montera den tvärgående stången samt spänna ut tältet med resterande fästpunkter och staglinor.

NatureHike Ultralight Taga 1-personstält håller torrt

Innertältet, som sitter fäst i yttertältet, är inte ett helt innertält. Långsidornas väggar som är gjorda av myggnät är sydda i yttertältets tak parallellt med innertältets golv. Taket består alltså enbart av yttertältet. I kortändorna går innertältets myggnät upp ca 50 cm vilket gör att man undviker att blöta ner huvud och fötter p.g.a kondens på yttertältet. Golvet som går upp 10–15 cm är tejpat i sömmarna och är av samma material som yttertältet.
På tal om material. Yttertältet är gjort av 20 D silnylon, stänger och pinnar är av 7001 aluminium. Pinnarna är av y-typ.

NatureHike Ultralight Taga 1-personstält

Storlek och takhöjd

Väl på plats i tältet är det trivsamt. Takhöjden i mitten är fullt tillräcklig och innertältets bredd och längd är bra. Mitt stora liggunderlag (196 x 63 cm) fick plats med god marginal. Klädpåse, mat och annan packning jag ville ha i innertältet kunde stuvas längs med sidan av liggunderlaget. Det är bara en öppning på yttertältet så absiden på motsatta sidan kommer man åt via en lucka i innertältet.
Där fick jag utan problem plats med gas, kök, kokkärl, vattenflaskor och min tomma 60-liters ryggsäck.

Tältet i fält

Mina nätter i tältet tillbringades på västkusten i januari och februari, dvs. i fukt, dimma, regn och 4–5 plusgrader. Som upplagt för kondens. Det visade sig dock att ventilationen var helt ok. Det är ju ett 3-säsongstält så duken går inte ända ner till marken så där ventilerar det bra. Innertältets väggar i myggnät bidrar också till luftflödet och det finns en ventilationslucka längst upp på tältet att spänna ut. Självklart blev det kondens i taket under natten men aldrig i den omfattningen att det började rinna eller droppa, mer som en fuktig hinna. Myggnätsväggarna i kortändorna gjorde att sovsäcken och huvudet aldrig kom i kontakt med kondensen så allt höll sig torrt. Det blåste inte speciellt mycket så jag kan inte uttala mig om hur det klarar riktigt hård vind. Det regnade dock en hel del och tältet klarade det utan problem. Inte en tillstymmelse till läckage någonstans.

NatureHike Ultralight Taga redo för en regnig natt

 

Omdöme

Totalt sett är det ett väldigt trevligt litet tält med många saker som talar för det.

  • Väger lite och tar liten plats.
  • Smart lösning med det isydda ”halva” innertältet.
  • Bra material och välsytt.
  • Går lätt och snabbt att sätta upp.
  • Bra ventilation.
  • Lågt pris

 

Användning

Men, det är ett 3-säsongs lättviktstält, gjort av tunna och lätta material som inte har den robusthet och tålighet som ett något tyngre 4-säsongstält har. Jag kanske inte skulle välja detta tält för en veckas ensamvandring i Sarek, men för alla andra turer under vår, sommar och höst är det perfekt. Jag tror nog att det klarar av ganska tuffa förhållanden över trädgränsen men för egen del föredrar jag att ha lite större marginaler i svår och utsatt terräng långt från civilisationen. Om man däremot vill fjällvandra längs leder och tälta i närheten av stugor så finns det ingen anledning att släpa med sig något tyngre.

Ett footprint kan vara bra att komplettera med för att skydda golvet som är i samma tunna silnylon som yttertältet.

Så när det gäller frågan, ”Kinesiskt lättviktstält, kan det vara något?”, så blir svaret ja.

Lite fördomar kom på skam och det känns även tryggt att ha svensk support, konsumentskydd och garanti om problem skulle uppstå, vilket också gör att de flesta motargumenten faller. Att det sedan visar sig vara gjort av bra material, välsytt och smart konstruerat till ett mycket överkomligt pris gör ju inte saken sämre.

Så har du tittat på något av de mer kända märkena men blivit avskräckt av priset så kan jag verkligen rekommendera NatureHike Ultralight Taga.

Testare och skribent: Per A, Kungsbacka.