Här är en guide till innehållet i X-Treme Fatbike-kitet för att göra dig redo att cykla, dvs. monteringsanvisningarna. X-Treme Fatbike är enkel att montera, men låt oss gå igenom processen steg för steg så att du kan börja köra. Fatbikes kartong är vanligtvis ganska stor, så de flesta personbilar får inte plats med kartongen utan att demonteras.

x-treme fatbike avaamattomassa pakkauksessa
Man försökte få in lådan i en Skoda Superb, som har ett bagageutrymme på 633 liter, vilket är en av de största på personbilsmarknaden.

Om jag hade fällt ner sätena hade X-Treme fatbike-boxen fått plats helt och hållet, men det fanns ingen chans den här gången. Så jag öppnade kartongen och plockade ut delarna.

fatbiken renkaat auton takakontissa
Som du kan se har Fatbikes storlekar. Det är alltså en 29″ X-Treme Fatbike.

Det feta hjulet har ganska stora däck, med en fälgstorlek på 29 tum. En mindre bil skulle ha haft större problem bara på grund av däckens storlek.

Paketets innehåll:

Det första steget är att öppna den mindre kartongen som följer med, som innehåller de delar och verktyg som visas på bilden nedan.

polkupyörän pumppu, satula, polkimet, heijastimet ja työkalut pöydällä
Ganska fin utrustning som jag inte ens visste ingick i priset, t.ex. vattenflaska, flaskhållare och reflexer.

Förutom de delar som visas på bilden finns det även skärmar för fatbike i den stora kartongen.

Sedan är det dags för själva huvudlådan och vad har du fått? X-Treme fatbike såklart!

fatbike kasaamattomana ulkona pakkauksestaan
Cykeln är väl skyddad, så du behöver inte oroa dig för repor på kartongen.

Ett stort plus för ett bra skydd, eftersom man aldrig vet hur lådan kommer att behandlas i transporten. Förpackningen har tagit lite stryk, men cykeln har kommit långt, så jag skulle bli mer förvånad om det inte fanns några repor på lådan. Själva cykeln är helt intakt, och kartongen ska ändå återvinnas!

Montering av framdäck:

1. Ta bort metallstången som visas i figuren, som håller ihop framgaffeln under transporten. Den kan kastas om du inte vill spara den för nästa transport.

Hopean värinen tanko on roskistavaraa pyörän kasaamisen jälkeen.
Den silverfärgade stången är skräp efter att cykeln har monterats.

2. Placera framhjulet så att hjulets bromsskiva sitter på hjulets vänstra sida.

3. För in den svarta metallstången som visas på bilden på sidan av bromsskivan så att den vändbara spaken stannar kvar på sidan av bromsskivan, det vill säga på vänster sida. Skjut in spaken helt och hållet!

musta metallitanko pyörän akseliin
Observera: Det är värt att dra åt den efter testkörningen, för åtminstone för mig lossnade den trots att jag hade dragit åt den.

4. Dra åt framgaffeln så att den är lika långt från däckets kanter på båda sidor.

fatbiken eturengas yläpuolelta
Framgaffeln måste vara lika långt från däcket på båda sidor så att däcket inte gnider mot något och så att bromsen fungerar bra.

Exempelbilden är tagen från en 20″ X-Treme fatbike med hjul. De röda linjerna visar på något sätt hur gaffeln och däcket ska separeras från varandra vid däckmonteringspunkten.

5. Framhjulsfästet ska se ut så här för att säkerställa att det är korrekt fastsatt.

X-treme fatbiken jarrulrvy
Kom ihåg att trycka ner spaken helt och hållet och kontrollera efter provkörningen.

Montering av styret:

1. Använd en insexnyckel för att lossa skruvarna på styrfästet.

kuusiokulma-avain ja ohjaustangon kannatin
Den levereras med en insexnyckel för montering av styret.

2. Placera styret på plats med alla ledningar framåt. Logotyperna på stången och monteringsdelen ska överlappa varandra, som du kan se i den blå cirkeln på bilden nedan. Detta är den optimala positionen, men du kan naturligtvis justera den som du vill. Dra åt de fyra skruvarna på plats och dra åt. Var försiktig så att du inte drar åt skruvarna för mycket för att undvika att de går sönder. Du vill inte att stången ska vända sig när du kör fort.

Efter provkörningen ska du se till att skruvarna sitter ordentligt på plats för att säkerställa att framtida resor är säkra.

Montering av sadeln:

1. Sätt fast sadelstången på sadeln enligt bilden, de tunna stängerna i sadeln på sadelstångshållaren och dra åt med den medföljande sexkantsnyckeln.

Observera: Det finns många justeringsmöjligheter, så justera efter din smak och din önskade körställning.

2. Tryck sadelstolpen på plats och dra åt ordentligt.

pyörän satulan säätömekanismi
Sadelhöjden är lätt att justera tack vare snabbfästet. Det är bara att öppna spaken och sänka eller höja sadelröret.

Montering av pedaler:

Använd verktyget som medföljer förpackningen för att vrida pedalerna på plats. Börja försiktigt med fästet så att fästet inte studsar på fel gänga och skadar fästet. Observera att den vänstra tråden är den felvända tråden. Dra åt ordentligt, men inte med ansiktet nedåt. Kom ihåg att kontrollera tätheten efter provkörningen.

pyörän polkimen kiristys avaimella
WELLGOs aluminiumpedaler har reflexer och robusta järnspikar!

Reflexer

Andra viktiga installationer är naturligtvis reflexer. Reflexer för däcken ingår i paketet och är lätta att montera. På bilden ovan kan du se en glimt av reflektorn på WELLGO-pedalerna.

Reflexer monterade på däcken:

De främre och bakre däcken har orangefärgade reflexer. Montera reflexerna enligt bilden nedan, dvs. tryck in den lilla orangea pinnen på ytan och dra åt med en skruvmejsel med platt huvud.

oranssi pinnaheijastin kiinnitettynä
Obs: En skruvmejsel ingår inte i paketet, men varje hushåll har säkert en. Om inte din granne säkert har en sådan.

Reflexen är inte riktigt ordentligt fastsatt. Jag rekommenderar att du tar en liten bit tejp och sätter den där du vill ha reflexen på hjulets yta. På så sätt håller den sig bättre och vänder sig inte på tvären.

Reflexer fram och bak:

Cykeln levereras också med ett par reflexer. Den ljusa reflektorn sitter på framsidan och den röda på baksidan. Du kan se vad det är på bilderna.

När reflexerna är monterade bör du kontrollera ännu en gång att alla skruvar och muttrar är tillräckligt åtdragna, att däcken är raka, att bromsarna fungerar och att allt annat är i ordning. Innan du börjar testa cykeln på riktigt bör du ta en kort provtur runt kvarteret. På så sätt vet du att allt fungerar som det ska och undviker eventuella överraskningar!

x-treme punainen fatbike kasattuna ja valmiina
Cykeln är redo att köras!

Obs: Den monterade cykeln är en 29″ X-Treme Fatbike, men den här monteringsinstruktionen gäller för alla X-Treme fatbikes.

Tillval för säkrare och bekvämare körning

Cykelhjälm

Alla cyklister vet hur viktigt det är med bra kvalitet och bra tillbehör. Tillbehören bidrar först och främst till säkerhet, men också till komfort och praktiska egenskaper. Den viktigaste utrustningen för varje cyklist är cykelhjälmen. Hjälmen skyddar den viktigaste delen av kroppen, huvudet, där även en liten stöt kan vara mycket farlig! En cykelhjälm av god kvalitet är en mycket billig livförsäkring, så skydda ditt huvud så att du kan njuta av cykling utan bekymmer. När du väljer en hjälm är det särskilt viktigt att den har rätt storlek för dig. En välsittande hjälm ger det bästa skyddet för huvudet och är dessutom bekväm att bära.

Lås

När du lämnar din cykel obevakad på gården eller på jobbet över dagen behöver du ett bra lås. Du vill absolut inte att ditt värdefulla fordon ska bli stulet av någon. Det finns många olika modeller av cykellås, bland annat båglås, kabellås och fällbara lås. Oavsett vilken typ av lås du väljer bör du se till att det är tillräckligt starkt, tjockt och hållbart. När du köper ett lås ska du inte snåla, eftersom de billigaste låsen ofta är tillverkade av svagare och tunnare material och ofta är relativt lätta att bryta sönder.

Cykelbelysning

Även om reflexer reflekterar ljuset bra för bilister hjälper de inte dig att se vart du ska. Ljus är inte bara ett lagstadgat krav, utan ger också säkerhet i mörkret. I trafiken är det lättare för andra cyklister att se dig på avstånd när du har ordentliga lampor på cykeln. Om polisen ser dig köra utan ljus kommer du sällan undan med en varning, utan i stället med böter.  Strålkastare ger också bekvämlighet: även om du kör en fatbike vill du kunna se de största guppen och groparna i förväg och kunna svänga om det behövs. Observera att röda bakljus också är obligatoriska.

När du har ordning på din cykel och din utrustning kan vi sätta igång! Kom ihåg att ta med dig en glad anda och att köra enligt trafikreglerna. Ha en trevlig resa!

Se nedan ett urval av några av de mest populära cykeltillbehören i vårt sortiment!

punainen pyöräilykypärä valoilla varustettuna

RockBros cykelhjälm med lampa

849 eller 149 kr / månad

• Det mest sålda cykeltillbehöret i sortimentet

• Kraftfull och justerbar lampa

• 360-belysning

musta taittolukko polkupyörään

Rockbros fällbart lås, 85 cm

549 eller 96 kr / månad

• Fyrsiffrig kod

• Hållbart material

• 85 cm lång

musta rockbros led-pyöränvalo

Rockbros 250 lm LED-cykellampa

249 kr

• Maximal effekt 250 lumen

• Kraftfullt LED-ljus

• IPX6 vattentålighet

I e-ville hittar du ett riktigt brett utbud av cykelhjälmar, lås och strålkastare från toppmärken bland annat Rockbros. Kolla in urvalet och välj de cykeltillbehör som passar dig bäst!