Fatbike-entusiasten Jarkko H. fick prova e-Villes 26×4″ X-Treme Iron fatbike med fyra tums däck I den här bloggen kan du läsa Jarkkos erfarenheter av denna cykel, som kostar drygt 6000 kronor.

X-Treme Iron är en prisvärd fatbike i den mycket populära X-Treme-serien. Det fantastiska priset har uppnåtts framför allt genom att använda stål i stället för aluminium till ramen, men den väger ändå bara 2 kg mer än en aluminiummodell. Dock har man inte snålat med kritiska komponenter som bromsar och växlar, och det har visat sig att fatbikes inte är rädda för den svenska vintern!

Ta en titt på de andra cyklarna i vårt sortiment och hitta en fatbike med det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, eller till och med en modern elcykel som får sommarturerna att gå smidigt – och snabbt!

X-TREME IRON 26″ – montering

Innan våran testare Jarkko tog emot paketet från närmaste postkontor var monteringen av cykeln något som han trodde skulle vara ett en timme långt pussel. När paketet väl var uthämtat så visade det sig dock att så inte var fallet,  hjulet hade demonterats och i övrigt fanns det bara ett par stora delar att montera, något som färdigställdes på under en halvtimme. Läs mer om hur man monterar en X-Treme Fatbike här!

X-TREME IRON 26” monterad och klar, redo for action!

Ett första intryck

Mitt första intryck av fatbiken var att den var robust och hållbar. Särskilt cykelns pedaler fångade hans uppmärksamhet, eftersom Jarkko var van vid låsbara pedaler som fästes på skorna. X-Treme fatbike har de välbekanta spikade, olåsta pedalerna, som visade sig vara mycket robusta – till och med jämförbara med låsbara pedaler! Pedalernas robusta aluminiumkonstruktion fick återigen beröm. Med de känsliga pedalerna överförs kraften från låren enkelt och effektivt till transmissionen, vilket gör att det känns lätt att trampa. Olåsta pedaler är också säkrare än låsta, särskilt på vintern, då fatbike-fototrar är bäst lämpade.

X-Treme fatbikes har aluminiumpedaler med spikar för extra grepp!

Cykling i varierande terräng – upplevelser

Den generella känslan av cykel på olika underlag är mycket bra. Naturligtvis är fatbiken i sitt rätta element då du cyklar i skog och mark, på stigar och rötter. Men men på asfalten var cykeln överraskande bekväm också.  Det att föredra ett högre däcktryck om du cyklar på asfalt cirka 1,2 bar. I terräng är det dock bättre med ett lägre tryck (0,1-0,5 bar), du får då en mjukare upplevelse samt bättre fäste. Det finns dock inget behov av att ändra trycket särskilt mycket tack vare den justerbara och låsbara hydrauliska fjädringen. Ska du cykla på asfalt så rekommenderar jag att du låser stötdämparna för bästa kraftöverföring samt komfort.

Det kraftiga däckmönstret är idealiskt för terrängcykling under fyra säsonger.

Hjulets vikt fick till en början min uppmärksamhet. Särskilt vid lyft kändes hjulet tyngre än normalt på grund av stålramen. Tyngden märktes dock inte vid cykling tack vare hjulets mjuka känsla och stabilitet.

”När jag cyklade var vikten inte längre märkbar alls. Cykeln var stadig och bekväm samt uppförde sig mycket väl i utmanande terräng.”

Utseende

X-TREME IRON 26″ skäms verkligen inte för sig. Den har ett riktigt läckert och kvalitativt utseende.

Rena linjer och lack av hög klass.

De medföljande stänkskydden kan vara riktigt användbara vid cykling i regn och lera. Skärmarna är justerbara och kan även enkelt plockas av. Detsamma gäller de barends som är monterade, lätt och snabbt att plocka av för den som föredrar att cykla utan. Personligen tycker jag att dom stora däcken tillsammans med skivbromsarna ger ett väldigt gediget och snyggt intryck.

Sammanfattning

Uppställd under en liten paus från cyklingen på skogsstigen!

Sammanfattningsvis har jag fått ett mycket bra intryck av X-TREME IRON. Väger jag in pris, kvalitet och funktion så är slutsatsen att du får väldigt mycket värde för pengarna. Det är kort och gott en mycket bra, snygg och prisvärd fatbike!

”Jag kan verkligen rekommendera X-TREME IRON för dig som vill ha en fatbike men inte känner för att spendera tiotusentals kronor på det.

X-TREME IRON är en cykel perfekt för dig som vill testa en fatbike. Lättcyklad, bekväm och läcker. Cykeln är också lämplig för hårdare cykling i terräng samt för dig som bor i städerna. Lås dämparna och öka trycket i däcken något och du har en cykel som är mycket bekväm även på asfalt.

För dig som är intresserad så kan du hitta din X-TREME IRON 26″ fatbike här!

26×4″ X-Treme Iron fatbike

5999 eller 553 kr / månad

• 26×4″ terrängdäck

• 21 SHIMANO-växlar

• Justerbara framdämpare