Fatbikes och fatbikecykling har ökat i popularitet de senaste åren och du kan nu se många av dem på gatorna. Du kanske har lagt märke till dessa imponerande stora cyklar som körs i staden, i terräng eller nästan var som helst. Fatbikes ser ofta ganska lika ut, eftersom de alla har mycket breda och höga däck och kraftig fjädring. Alla fatbikes är dock inte likadana, eftersom det finns många skillnader mellan olika modeller och märken. Vill du köpa en fatbike, men vet inte vilken fatbike du ska köpa? Läs den här artikeln om du vill veta mer om skillnaderna mellan olika fatbike-modeller och hur du väljer den som passar just dig.

punamusta fatbike pellon reunalla
Fatbike fungerar offroad som offroad.

Fatbike – Vad är det?

En fatbike är en cykel med extra stora fram- och bakhjul. Cykeln har ofta också en kraftfull fjädring, vilket gör den mycket lämplig för terrängkörning. De tjocka däcken fungerar också som en slags fjädring och dämpar stötar. Cykeln kan lätt och bekvämt köras över stenar och rötter, vilket är anledningen till att dess popularitet bland mountainbikecyklarna har ökat kraftigt.

Fatbike är en underkategori av mountainbike, så det är inte ett specifikt märke eller en specifik modell. Jämfört med en traditionell mountainbike har en fatbike dock andra egenskaper. Fatbikes finns från olika märken och länder och i alla prisklasser. Modellerna skiljer sig åt inte bara i utseende utan också i funktioner.

Vilken sorts körning passar fatbikes bäst för?

Fatbikes är perfekta för att ta sig runt på landsbygden och i allmänhet där andra cyklar inte längre har de rätta köregenskaperna. Cykelns fjädring fungerar till exempel bra i kuperad och mer utmanande terräng. Den kan till exempel användas på sandiga marker och sjunker inte ner i den värsta leran. En fatbike är därför det första valet för cykling i mjuk terräng.

På grund av de stora däckens rullmotstånd är en fatbike något tyngre att cykla på än en normal, lätt mountainbike. Därför är det kanske inte det bästa alternativet att cykla långa sträckor, till exempel på landsväg.

musta x-treme fatbike aitan vieressä heinikossa
X-Treme Bronze fatbike.

Pedalerna på en fatbike sitter längre ifrån varandra än på en vanlig cykel, så du måste cykla med fötterna lite längre ifrån varandra. Detta gör att musklerna i benen tröttnar på ett helt annat sätt, och det krävs en del tillvänjning och inlärning för att cykla på en fatbike. Men när du väl har fått grepp om det är det väldigt lätt att bli fast.

Sammanfattningsvis är fatbike ett bra val för utmanande rutter och för resor som innebär olika vägförhållanden, t.ex. grusvägar och kuperad terräng.

Vem är en fatbike för?

En fatbike är idealisk för en vuxen eller ung person som tycker om att cykla i utmanande förhållanden. En fatbike är dock inte nödvändigtvis den enda cykeln som är lämplig för allmänt bruk, eftersom den kan behöva åtföljas av till exempel en stadscykel, beroende på användarens behov.

x-treme fatbike talvimaisemassa
Fatbike är också bra i backar.

Fatbikes passar både män och kvinnor och är ett utmärkt sätt att ta med hela familjen på en tur i skogen eller i bergen, till exempel. Det är dock lite annorlunda att cykla på en fatbike än på en vanlig cykel, så när du har köpt en fatbike är det en bra idé att öva på att cykla hemma innan du ger dig ut på en längre resa. Så ge dig inte ut på en långresa med huvudet före, läs våra cykeltips och öva på att cykla fatbike i din egen trädgård innan du ger dig iväg.

Det finns många olika typer av fatbikes och när du väljer rätt för dig får du en bra och långvarig resekompis som är väldigt rolig att cykla på.

Vilken fatbike bör du köpa?

När du väl har bestämt dig för att köpa din egen fatbike är det bara att välja och beställa själva cykeln. När du väljer en fatbike ska du inte vara alltför märkeslojal, eftersom de välkända inhemska tillverkarna ofta inte är experter på fatbike, vilket gör det lätt att dra slutsatsen att en utländsk fatbike är lika bra som en fatbike som säljs under ett svenskt märke. Den enda skillnaden är priset.

Välj därför en fatbike utifrån de funktioner den erbjuder och dess värde för pengarna.

Den bästa indikationen på kvaliteten på en cykel är kommentarerna och testresultaten på nätet. Funktionerna bör väljas i enlighet med dina behov och din budget. När du väljer en fatbike är det viktigt att tänka på ramens och däckens storlek. Det finns till exempel 20″, 26″ och 29″ däck, där 20″ lämpar sig ungefär för barn, 26″ för medelstora cyklister och 29″ för längre cyklister. Du bör dock inte välja cykel enbart på grundval av däckstorleken, utan även ta hänsyn till ramens storlek. Dina egna preferenser när det gäller storlek kan också påverka ditt val, så det är värt att ta sig tid att överväga rätt storlek.

Det är också värt att tänka på t.ex. växellådan, däckens mönster och rammaterialet när du väljer cykel. Det enklaste sättet att börja göra urvalet är dock att först välja den storlek som passar dig bäst.

punamusta x-treme fatbike hiekalla
Med breda däck är det inga problem att köra även på mjuk sand.

Däcken på en fatbike är mycket bredare än på en vanlig cykel. Ett normalt hjul har en däckbredd på cirka 2-2,6 tum, medan ett fett hjul oftast är 4 tum brett. Ett hjul med 3-tums däck klassificeras ofta som ett plushjul, som har ett bredare däck än ett normalt hjul, men inte riktigt lika brett som ett fett hjul. En pluscykel är bekvämare i terräng än en vanlig mountainbike, men inte lika bekväm som en fatbike.

En bra och mångsidig växellåda är ett viktigt kriterium när du väljer en fatbike, eftersom den gör det lättare att cykla i olika terräng och därmed ökar fatbikes fördelar i de mest utmanande förhållandena. Kraftfulla bromsar, justerbara och låsbara fjädrar och aggressivt mönstrade däck gör terrängkörning ännu roligare.

Presentation av fatbike-alternativ

Vi har fatbikes för alla tillfällen och det finns säkert ett alternativ som passar alla. Här är ett urval av några av de mest populära cyklarna i vårt sortiment.

X-Treme Classic fatbike är den mest populära fatbiken i vårt sortiment och har varit vår mest sålda fatbike i flera år. Och det är inte konstigt, eftersom motorcykeln har ett oslagbart värde för pengarna som är oöverträffat. Cykeln har 26×4″-däck, 21-växlad Shimano växellåda, justerbar framfjädring och kraftfulla skivbromsar. Ramen av aluminiumlegering är också lätt jämfört med alternativ med stålramar.

X-Treme Classic musta-vihreä fatbike

X-Treme Classic fatbike

7419 eller 683 kr / månad

 Lätt aluminiumram

• 26×4″ terrängdäck

• Justerbara framfjädrar

X-Treme Titan är en fullfjädrande fatbike, också med 26×4″-däck. Med en fullfjädrad fatbike blir även de tuffaste turerna smidiga i krävande terräng. En 21-växlad växellåda gör det lätt att trampa i kuperad terräng och kraftfulla hydrauliska skivbromsar bromsar dig effektivt om tempot blir för högt.

X-Treme Titan fatbike

8199 eller 755 kr / månad

 Fullständig upphängning

• 160 mm hydrauliska bromsar

• Justerbara framfjädrar

X-Treme Pro fatbike är ett lättviktigt alternativ tack vare sin aluminiumram. Den här cykeln har också 26×4″-däck och kraftfulla hydrauliska skivbromsar. Den högkvalitativa Shimano Deore 27-växelväxeln gör det lätt att trampa över kuperad terräng, och den fjädrande stötdämparen dämpar stötarna om det finns några gupp framför. Framdelen kan också låsas om du kör på plana vägar och inte behöver flexen.

X-Treme pro punamusta fatbike

X-Treme Pro fatbike

8949 eller 824 kr / månad

• Lättviktsram i aluminium

• Kraftfulla hydrauliska bromsar

• 27 SHIMANO-växlar

Alla X-Treme-cyklar har en garanti, så om din cykelram går sönder lagar vi den i två år. Slitdelar täcks i ett år. Det finns olika tillbehör till cyklarna, t.ex. tidigare framgafflar, vevstakar och andra reservdelar. Cykeln levereras som ett kit att montera, men feedback från användare är att det inte är svårt att montera den och att det går att göra det med hjälp av instruktionerna och verktygen i kitet. Fendrar ingår i paketet, så att cykeln kan användas även i de mest leriga förhållanden.

punamusta x-treme fatbike nojaamassa seinään
29-tums X-Treme fatbike är en snygg cykel.

Varför välja en fatbike?

Det är lätt att köra en fatbike, eftersom den lätt kan ta sig fram i mer utmanande terräng, och du kan börja cykla mountainbike utan att behöva vara särskilt skicklig. Fatbikes kan köras i alla typer av terräng, så länge som förarens ben kan trampa. Fatbike är också ett bra träningspass för musklerna i underkroppen, och det kan också förbättra syretillförseln och förbränna kalorier.

Fatbike är perfekt för svenska förhållanden, eftersom det gör att du kan ta dig fram genom snö och lera med en fjäderlätt cykling. Fatbike är också ett relativt säkert fordon i isiga förhållanden, eftersom de breda däcken greppar bra även på spegelblank is. Cykeln är därför mycket väl lämpad för att cykla året runt i utmanande förhållanden. Det är också en rolig familjehobby och ett enkelt sätt att få ut barnen i naturen.

Hitta din favorit bland e-ville’s breda utbud av produkter

Om du är intresserad av fatbikes kan du kolla in hela vårt utbud av fatbikes. Besök oss för att välja den cykel som passar dina behov eller kontakta oss så ger vi dig gärna råd om vilken fatbike du ska köpa! Läs våra recensioner och läs andra kunders erfarenheter av våra cyklar.