Virussjukdomen Covid-19 har bidragit till en ökad efterfrågan av munskydd och andningsmasker vilket har bidragit till en låg tillgång och höga priser i butikerna. Men om du kan hitta andningsskydd till salu är det en bra idé att överväga några saker när du köper en mask. Eftersom priserna på masker har stigit kraftigt har det även tillkommit många nya butiker in på marknaden med olika typer och modeller av masker. I det här blogginlägget vill jag därmed sammanfatta vad skillnaden är mellan olika klassificeringar av andningsskydd och hur ett munskydd ska användas korrekt.

Hjälper en andningsskydd mot virus?

NCOV2-koronaviruset sprids med luften som en droppinfektion och särskilt genom kontakt från ytor eller mellan människor. Det viktigaste och bästa sättet att förhindra spridningen av viruset är att undvika mänsklig kontakt och att utöva god handhygien. Frågan ifall munskydden hjälper att stoppa spridningen av virus är omdebatterad. Asiatiska hälsomyndigheter har under en lång tid rekommenderat, och nu även satt krav på användning av munskydd i allmänna miljöer. Flertalet länder runtom i världen och Europa har nu gjort detsamma. I Sverige står däremot folkhälsomyndigheten kvar vid sitt ställningstagande att ”Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna”. Världshälsoorganisationen WHO har även gått samma linje under en lång tid men däremot ändrat sina riktlinjer den 6:e April där de skriver att ”bära mask är en av de förebyggande åtgärderna som kan hindra spridningen av respiratoriska virussjukdomar som COVID-19”. De tillägger däremot att det endast är en av flera åtgärder som bl.a. att tvätta händerna noggrann. Eftersom det är ett omdebatterat ämne ger jag dig som läsare att bilda din egna uppfattning ifall du vill använda munskydd eller inte.

Munskydd kan förhindra att droppar av saliv från hostningar eller nysningar sprids. De hindrar även att du rör ansiktet lika ofta. Däremot så är det otroligt viktigt att du tar av masken på rätt sätt för att inte röra vid ditt ansikte och därmed har jag inkluderat instruktioner i slutet av detta blogginlägg.

FFP, N95, KN95, KF94. Varför så många olika bokstavskombinationer?

När du läser produktbeskrivningarna för maskerna kan du stöta på olika bokstavskombinationer för att beskriva maskens filterkapacitet. FFP-betyg används i stor utsträckning inom Europeiska Unionen, men i USA är betyget något annorlunda. Kina, Korea, Australien och Nya Zeeland har också sina egna betygssystem och det kan snabbt bli svårt att jämföra de olika maskerna. Enligt 3M, ett företag som specialiserat sig på skyddsutrustning, uppger att masker som motsvarar EU:s FFP2-betyg kan ses i världen som:

 • Amerikanska N95
 • Kinesiska KN95
 • Australiens P2-betyg
 • Koreansk KN94

Dessa är alltså jämförbara med varandra. Så om du ser en N95-certifierad andningsmask i butiken vet du att detta motsvarar EU FFP2-betyg. Bifogat finns en PDF av ämnet publicerat av 3M, om du vill läsa mer.

Vad betyder de olika skyddsklasserna?

FFP-förkortningen som används i EU kommer från orden Filtering Face Piece och är baserad på EU-standarderna 143 och 149. Klassificeringen avgör hur mycket av de olika luftburna partiklarna som filtreras av masken. Klassificeringen är indelad i tre olika kategorier:

FFP1-klass

FFP1-klassens skärm måste filtrera mer än 80% av luftburna partiklar större än 0,6 μm (mikrometer). Maskläckage kan vara upp till 25%. FFP1-skärmen filtrerar stora partiklar från andningsluften och är designad för användning var damm och aerosoler används. Masken är till exempel lämplig på en byggarbetsplats om du inte arbetar med asbest eller giftiga föreningar.

FFP2-klass

FFP2-respiratorn filtrerar över 94% av luftburna partiklar större än 0,6 μm. Det maximala läckaget av masken kan vara upp till 11%. FFP2-klassskydd används ofta inom industrin och masken filtrerar olika gaser, ångor, cancerframkallande partiklar eller andra skadliga organiska föreningar.

Se även: Munskydd och andra hälsoprodukter hos e-ville

FFP3 klass

En respirator i klass FFP3 bör filtrera ut mer än 99% av luftburna partiklar större än 0,6 μm. Det maximala läckaget i en mask av FFP3-klass får inte överstiga 5%. FFP3-skydd rekommenderas för användning vid arbete med skadliga och giftiga organiska föreningar som bakterier, sporer och virus. Klass FFP3-skydd används ofta inom den kemiska industrin.

Vilken klass ansiktsmask ska jag köpa?

FFP-klassificeringen som används i EU är särskilt avsedd för arbetssäkerhet. Klassificeringen anger villkoren under vilka olika masker bör användas och klassificeringen är inte lämplig för en coronavirusliknande situation. Om du är ute efter en mask i syfte att minska spridningen av Covid-19 bör en FFP1-mask i stort sett sitt jobb: det förhindrar dig från att sprida viruset till din miljö i form av droppar, och hindrar även dig från att röra din mun eller näsa med dina händer. Så du bör inte betala extra för ett högre klasskydd om du inte behöver det. Men om du arbetar i en sektor med högre infektionsrisk bör klassificeringen vara minst FFP2, men helst FFP3.

Se även: Engångsmask hos e-ville

Instruktioner: Hur man använder ett andningsskydd korrekt

Jag har sammanställt dessa enkla snabbinstruktioner för att använda masken:

 • Se till att masken har lagrats ordentligt på en torr och smutsfri plats
 • Tvätta händerna ordentligt med tvål eller handsprit innan du tar på andningsskyddet
 • Placera masken över både din mun och näsa och forma näsramen enligt din egen näsa. Se till att det inte finns några synliga mellanrum mellan skyddet och ansiktet
 • Undvik att vidröra skyddet när du rör dig utomhus. Om du till exempel behöver korrigera skyddet eller skrapa näsan under masken, tvätta händerna både före och efter utförandet
 • För att ta bort masken tar du tag i gummisnoddarna bakom öronen och lyfter försiktigt bort masken från ditt ansikte. Obs. ta ej bort masken genom att dra i tyget utan använd endast gummisnoddarna.
 • Släng masken i soporna och tvätta dina händer noggrant med handsprit eller tvål.

Bonusråd: Observera att din telefon är en av de smutsigaste saker du äger. Det är ingen mening att tvätta händerna och använda masken om du tar på telefonen sedan kliar i ansiktet. Personligen torkar jag alltid min telefon med en handsprit när jag rengör händerna.

Kom ihåg att undvika kontakter och ta väl hand om både hygien och varandra <3

 • I sortimentet hos e-ville finner du både ansiktsmasker samt produkter som underlättar vardagen under karantänstider. Ta en titt på kategorin Hem & Karantän.
 • Finska Kauppalehti skrev om inköpsteamet hos e-ville, som sick-sackar sig fram mellan falska kvalitetscertifikat och lurendrejare i Kina för att säkerställa högsta kvalitet på hygienprodukterna. Läs Kauppalehti’s artikel på finska här.
 • Munskydd för företag eller offentliga sektorn, vänligen kontakta kundservice (at) e-ville.com.

Se även: