En smartklocka är ett trendigt, praktiskt och användbart tillbehör. Smartklockor är mycket vanliga i Sverige, och sportklockor har numera blivit snygga accessoarer som ger oss nyttig information om till exempel vår dag, vår sömn och våra rörelser.

En smartklocka är inte alls en fåfänga eller bara en hjälpreda för professionella idrottare. Faktum är att de personer som har störst nytta av den är de personer som både är i form och de som inte är i form, som annars inte kan tolka sina egna kroppssignaler tillräckligt noggrant.

En smartklocka vet mycket om oss och därför vill du välja en utifrån rätt kriterier. Så hur väljer du rätt smartklocka för dig? Läs den här artikeln och få några tips!

Smartklockan är en mångsidig vardagsassistent

Utbudet av smarta klockor och andra smarta tillbehör ökar ständigt och funktionerna förbättras i samma takt. Efterfrågan har också ökat i samband med att intresset för träning växer år efter år. Människor vill bli mer medvetna om sig själva och hur deras kroppar fungerar. Det är därför inte konstigt att antalet tillverkare av smartklockor har exploderat och att det nu finns klockor från nästan alla telefontillverkare.

En smartklocka går ofta hand i hand med en telefon, då klockan ofta har en liten skärm, och det enklaste sättet att hämta, jämföra och följa upp information är att använda en dator eller en telefonapp, där klockan överför data. Smartklockan är också ett mycket praktiskt verktyg för den upptagna telefonanvändaren, eftersom anslutningen fungerar även i klockan och skärmen visar t.ex. inkommande samtal eller meddelanden och håller dig informerad om något viktigt är på gång.

En smartklocka är en smartare version av ett aktivitetsarmband. Den vet ditt sömnmönster och hjälper dig att förbättra dina vanor för en bra sömnkvalitet. Den vet när pulsen stiger och hur snabbt du kan sänka den. Den kan användas för att övervaka din hjärtfrekvens, till exempel under träning, för att maximera effektiviteten i din träning eller på annat sätt göra din träning mer meningsfull. Du kan också se hur många kalorier du har förbränt och använda det som ett verktyg för viktminskning.

Sammanfattningsvis är en smartklocka en mångsidig vardagsassistent. Den gör att du kan få in din träning, samtidigt som viktiga meddelanden nås fram. Den spelar musik och underhåller. Den övervakar din kroppsaktivitet, hjälper dig att uppnå dina tränings- och aktivitetsmål och informerar dig om din sömn var störd av en eller annan anledning natten innan. Om du gillar statistik eller bara vara tillgänglig konstant är en smartklocka en bra idé!

Varför det lönar sig att köpa en smartklocka

Vi gick igenom några av de bästa funktionerna i en smartklocka i föregående stycke, och du är nu förmodligen redan ganska övertygad om smartklockans funktioner. Men i det här stycket ger vi dig några bra tips om varför det är värt att investera i en smartklocka och varför den är användbar.

En anledning till att skaffa en smartklocka är att den är väldigt lätt att bära med sig. Du kan bära den var som helst, när som helst, och du kan simma, basta och sova med den. Det är som en liten dator som är formad som en klocka. Den fungerar också som en telefon, där du kan prata helt handsfree. Den kombinerar alltså det bästa från olika enheter!

Den data som klockan samlar in kan användas för viktkontroll, träning eller till exempel för att upptäcka sjukdomar när statistiken förändras, så klockan är verkligen ett smart köp! Skaffa en smartklocka och testa den själv!

Vad du ska tänka på när du väljer en smartklocka

Nu när valet av smartklocka är motiverat och du är med på tåget är det ett bra läge att nämna vad du ska tänka på när du väljer en smartklocka och hur du väljer en!

Det lönar sig att börja med ett pragmatiskt val, till exempel din budget. Hur mycket vill du spendera på en klocka? 200 kr, 2000 kr eller 20000 kr? Det finns olika typer av smarta klockor, varav vissa verkligen är smartare än andra, och vissa betalar man inte endast för tekniken utan också för märket. Välj den budget som passar dig och fortsätt därifrån!

När du har en ungefärlig budget är det dags att börja undersöka marknaden. Vilka funktioner har dagens klockor? Vilka är användbara för dig och vilka inte? Vilket telefonmärke har du eller vilket operativsystem har du? En kompatibel klocka är mycket lättare att använda än en icke-kompatibel enhet!

När du har hittat rätt klocka för din telefon är det dags att välja vilka funktioner du behöver. Jämför de olika funktionerna med din budget och välj en klocka därefter. Behöver du till exempel GPS? Är det bara trevligt eller nödvändigt? Välj en klocka som har allt du behöver och där du inte betalar för märket, utan för de funktioner som verkligen är användbara!

Produkttips på smartklockor

Precis som inom tekniksektorn tillverkas en stor del av smartklockorna i Kina. Olika tillverkare har fabriker där, med klockor av högre och lägre kvalitet. Som vi sa ovan bör du välja en enhet utifrån kvalitet och inte för märket. I det här avsnittet presenterar vi tre smartklockor som är prisvärda!

Ulefone GPS Watch smartklocka är en snygg smartklocka med GPS-spårning, lång batteritid och kontinuerlig puls- och sömnmätning. Den är vattentät och klarar upp till 50 m nedsänkning. Klockan finns i flera färgalternativ och har en stilren design. Det är en av Ulefones bästa klockor, med 9 sportlägen och en 1,3-tums pekskärm. Den är mobilkompatibel och ansluts till din telefon via Bluetooth. Klockan får också notiser för inkommande meddelanden och samtal.

Ulefone GPS Watch smartklocka

999 eller 176 kr / månad

• Exakt GPS-positionering

• Vattentät ner till 50 meter (5 ATM)

• Kontinuerlig hjärtfrekvensmätning

En annan kvalitetsklocka från Ulefone är smartklockan Ulefone Watch Pro. Klockan har 13 sportlägen och är vattentät ner till 50 meters djup. Den har en stor 1,55-tums pekskärm, men priset ligger fortfarande under 1000 kr. Klockan har kontinuerlig övervakning av hjärtfrekvensen och mäter exempelvis syremättnad i blodet och sömn.

Ulefone Watch Pro smartklocka

799 eller 140 kr / månad

• Vattentät upp till 50 meters djup (5 ATM)

• 1,55″ pekskärm

• Kontinuerlig pulsmätning

Haylou RT2 smartklocka har en mängd funktioner för hälsa och sport. RT2 har en snygg svart finish och är tillverkad av PP-material och silikon av hög kvalitet. Smartklockan är mycket bekväm att bära på handleden även under längre perioder. Klockan har 12 olika sportlägen för olika aktiviteter. Denna msartklocka har en IR-sensor för övervakning av pulsoch syrehalt i blodet samt sömnmätning. Klockan är också IP67-klassad och klarar väta samt regn. Klockan har en batterikapacitet på 300 mAh med en batteritid på upp till12 timmars när IR-sensorn är aktiverad.

Haylou RT2 smartklocka

779 eller 137 kr / månad

• Syremätare för blodsyre

•  IP67-klassad

• Över 12 tillgängliga sportlägen

Kolla in smartklockorna ovan och beställ din egna! Du kanske blir förvånad över hur beroendeframkallande det är att spåra din kropp med en smartklocka!