Dålig batteritid är en besvärande men vanlig egenskap även i nya telefoner. För många människor är telefonen ett hjälpmedel för nästan alla vardagliga uppgifter: göra betalningar, jobbrelaterade uppgifter, hålla kontakten med vänner och familj och njuta av underhållning som att titta på videos och spela spel. Det kan därför kännas riktigt surt att batteriet tar slut mitt på dagen vid ett dåligt tillfälle.

Svenskar spenderar i genomsnitt mer än fyra timmar per dag på sina telefoner, dvs. mer än en tredjedel av sin vakna tid. En genomsnittlig telefons batteri på 4 000 milliamperetimmar måste laddas minst en gång om dagen, till och med två gånger om dagen vid intensiv användning.

I den här bloggen får du veta hur du enkelt kan lösa det största problemet med moderna smartphones – kort batteritid. Den bästa batteritiden får du med nio enkla knep, som du förmodligen inte har tänkt på:

  1. Begränsa användningen av 5G
  2. Utnyttja telefonens batterisparläge
  3. Begränsa de appar som körs i bakgrunden
  4. Använd inte onödiga trådlösa anslutningar
  5. Justera skärmens ljusstyrka och uppdateringsfrekvens
  6. Ta bort onödiga widgetar och live bakgrundsbilder
  7. Begränsa notiser från appar
  8. Ta hand om ditt batteri
  9. Ett större batteri eller en powerbank

Låt oss fördjupa oss lite mer i ämnet!

puhelin miehen kädessä akku lopussa
Det är besvärligt när batteriet dör mitt under en resa.

1. Begränsa användningen av 5G

5G är nu det vanligaste sättet att få tillgång till internet, särskilt för människor som bor i städer. Naturligtvis har inte alla en 5G-telefon ännu och klarar sig fortfarande bra med enbart en 4G-anslutning. Förbrukar 5G mer batteri än en 4G-anslutning? Det beror på. 5G förbrukar ibland mer batteri eftersom 4G-nätet fortfarande är bredare och starkare på många ställen. När du använder 5G kan din telefon behöva söka efter nätet hela tiden på grund av dålig signal, eftersom nätet kanske inte är lika starkt som 4G. Så under rätt (eller dåliga) förhållanden kan 5G använda mer batteri än 4G.

4G-nätet, som ofta kallas LTE, är tillräckligt snabbt i de flesta situationer och täckningen är bättre i Sverige än så länge. Om du inte behöver ett 5G-nätverk och vill att telefonen ska fortsätta att använda 4G-nätverket kan du enkelt göra det i telefonens inställningar.

Du kan aktivera endast 4G (eller 3G om du föredrar det) i inställningarna på din Android-telefon: (Inställningar > Anslutningar > Mobila nätverk > Nätverksläge (SIM 1/SIM 2) > Primärt nätverk > 4G/LTE). Inställningarna kan skilja sig något beroende på telefonmodell, men följer i stort sett det här mönstret. Wi-Fi-anslutningen förbrukar dock minst ström. Det är en bra idé att spara lösenordet till Wi-Fi-nätverket på telefonen dit du besöker mer än en gång. Som standard tenderar telefonen att använda Wi-Fi-nätverket, och ju mer telefonen är ansluten till det, desto mer ström sparar du!

wifi reititin pöydällä
Du bör alltid ansluta telefonen till ett WiFi-nätverk om det är möjligt.

2. Utnyttja telefonens batterisparläge på bästa sätt

De flesta smarttelefoner har ett batterisparläge som är lätt att aktivera. Det lönar sig att slå på batterisparläget när du vet att du inte behöver mycket prestanda eller inte använder telefonen ofta.

Du kanske har märkt att de sista 10-20 procenten av telefonens batteri töms förvånansvärt långsamt. Det beror på att operativsystemet är mycket effektivt när det gäller att minska batteriförbrukningen när det är påslaget!

På Android-telefoner kan du till exempel justera funktionerna i batterisparläget och aktivera det från inställningarna under batterimenyn. Observera att när du använder batterisparläget kan det hända att du inte får notiser från till exempel e-post eller andra meddelanden.

3. Begränsa de appar som körs i bakgrunden

Din telefon har ofta fler appar än du tror. Vanligtvis körs appar i bakgrunden när du öppnar dem, även om det bara är för ett ögonblick. Ofta är det enda sättet att stänga av dem att göra det manuellt eller starta om telefonen.

Det lönar sig också att starta om telefonen då och då eftersom det rensar telefonens cache och minskar batteriförbrukningen ytterligare. Du kan också hitta en lista över de appar som tar mest batteri i inställningarna. Det är värt att ta bort de värsta batterislukarna om du inte behöver dem ofta. Dagens telefoner är också ganska effektiva när det gäller att optimera batteriförbrukningen genom att sätta appar i djupt viloläge som du inte har startat på länge.

Du bör dock inte använda tredje parts ”task killer”-appar, eftersom de till och med har visat sig öka batteriförbrukningen. Detta beror på att de också tvingar till att stänga program som ständigt startas om.

4. Använd inte onödiga trådlösa anslutningar

Smartphones har vanligtvis fem olika typer av trådlös uppkoppling: 5G/4G, NFC (närfältskommunikation), Wi-Fi, Bluetooth och GPS. Alla anslutningar behövs dock inte dygnet runt.

Rullgardinsmenyn är ett mycket snabbt sätt att stänga av onödiga anslutningar.

Av alla trådlösa anslutningar är GPS den mest batterislukande. Många appar spårar också ständigt din plats, vilket tar upp telefonens resurser och batteritid. På alla operativsystem kan du ställa in en widget på startskärmen för att stänga av GPS-tjänsten när du inte behöver den. Du kan enkelt stänga av GPS-anslutningen från telefonens rullgardinsmeny eller inställningar på de flesta telefoner.

På Android-telefoner kan GPS också stängas av i Inställningar (Inställningar > Plats).

Bluetooth och NFC tar också upp telefonens ström, även om många användare inte använder dem alls. Om du inte råkar använda trådlösa Bluetooth-hörlurar eller lokala betalningar på telefonen bör du stänga av dessa funktioner i inställningarna. Om du vet att du inte kommer behöva internet och göra samtal från tid till annan, eller om du inte kommer att använda telefonen under en längre tid, kan det vara smart att sätta telefonen på flygplansläge, vilket kopplar bort telefonen från alla trådlösa anslutningar.

Förutom på flygplan kan användningen av flygplansläge vara särskilt lönsam på platser där täckningen är extra svag, dvs. i avlägsna områden. Ju svagare signalen är i området, desto mer ström behöver telefonen för att hålla sig ansluten till nätverket. Dessutom kan du använda flygläget när som helst när du inte vill att telefonen ska distrahera dig. Du sparar mycket batteri på samma gång!

5. Justera skärmens ljusstyrka och uppdateringsfrekvens

De flesta smartphones kan använda en separat sensor för att automatiskt justera skärmens ljusstyrka, så att ljuset alltid är anpassad för omgivningen. Den automatiska ljusstyrkan i sig använder dock batteri, så en bättre lösning är att justera ljusstyrkan manuellt.

Det är därför värt att kontrollera att skärmens ljusstyrka inte är för hög. Om du till exempel använder den på kvällen är skärmen för ljus, vilket inte bara tar upp batteriet utan också försämrar din nattsömn. Men ibland kan det vara ett problem att justera skärmen manuellt, eftersom du till exempel i starkt solljus inte kan se något om ljusstyrkan inte är tillräckligt hög. Det är också värt att ställa in telefonen i ett mörkt läge för att maximera batteribesparingen, eftersom vit ljus bakgrundsbelysning förbrukar mer batteri.

Många nya telefonmodeller är utrustade med 90 Hz- eller till och med 120 Hz-skärmar. Detta är en relativt ny funktion, eftersom telefonskärmar under lång tid använde endast en uppdateringsfrekvens på upp till 60 Hz. Hertz avser antalet gånger som en bild uppdateras på skärmen per sekund: en 60 hertz-skärm uppdateras 60 gånger per sekund.

Antalet Hz på skärmen återspeglas i hur smidig rörelsen är. Med en högre uppdateringsfrekvens blir rörelserna på skärmen mycket smidigare, men nackdelen med den här funktionen är också högre batteriförbrukning. Genom att ställa in uppdateringsfrekvensen, eller rörelsens smidighet, på en lägre nivå sparar du mycket batteri.

Mörkerläge och uppdateringsfrekvens kan enkelt väljas i inställningarna på många telefonmodeller.

6. Ta bort onödiga widgetar och live bakgrundsbilder

Widgets är ett bra sätt att dekorera telefonens gränssnitt, men tyvärr förbrukar de också ström relativt snabbt i förhållande till den nytta de ger. Widgets är de mest aktiva apparna på telefonen eftersom de ständigt uppdateras, vilket innebär att de belastar processorn mer och drar mer batteri. Live wallpaper förbrukar dessutom telefonens batteri i onödan, så det är ingen bra idé att använda det om du försöker spara batteri.

7. Begränsa notiser från appar

Om du får ett gruppchattmeddelande var tionde sekund och skärmen är på i fem sekunder efter varje meddelande förlorar du förvånansvärt mycket batteritid. Du bör justera inställningarna för aktiva appar, antingen i telefonens inställningar eller i apparna själva, så att endast de viktigaste meddelanden kommer upp.

I Whatsapp kan du till exempel ändra inställningarna för alla dina mest aktiva gruppchattar så att meddelanden inte får separata meddelanden. Samma sak gäller för sociala medietjänster, som är utformade för att så ofta som möjligt distrahera användarna från andra aktiviteter.
Vissa appar försöker påminna dig om sin existens genom att skicka onödiga meddelanden till skärmen. I det här fallet kan du stoppa notiserna från att visas i dina appar, eller ännu hellre radera appen helt och hållet.

8. Ta hand om ditt batteri

Oavsett om det är en telefon eller inte, kan du inte spara batteri för evigt. Om batteriet inte har underhållits och dess kapacitet har sjunkit betydligt från den ursprungliga nivån, kommer det ändå att slitas ut snabbt. Li-ion-batterier är vanliga i smartphones och förlorar sin kapacitet efter hundratals laddningar. Batteriet slits dock mycket snabbare om du använder telefonen på ett visst sätt.

Om du laddar telefonen på ett sådant sätt att batteriet går från 100% laddning till noll innan det laddas på nytt, maximerar du batteriets livslängd. Det bästa är att alltid hålla batteriladdningen mellan 40 och 80%, vilket ökar batteritiden avsevärt. Det är därför bäst att inte ladda batteriet till 100% för att minimera batterislitaget. Många moderna telefoner har en funktion som automatiskt begränsar laddningen till exempelvis 85%, då batteriet tar slut. Det bästa är att ladda telefonen så ofta som möjligt för att hålla laddningsnivån på en lämplig nivå och förlänga batteriets livslängd.

Men det är inte farligt om batteriet ibland hamnar under detta eller töms helt och hållet! Det är också värt att komma ihåg att om du planerar att förvara batteriet under en längre tid utan att använda det, bör laddningen helst vara ungefär halvvägs fullt.

Trådlös laddning är till exempel ett enkelt sätt att hålla telefonen laddad ofta. En trådlös laddningsplatta eller en laddningsstation är ett bra sätt att hålla telefonen ständigt laddad hemma eller i bilen. Slipp trassla med sladdar och välj istället en trådlös laddningsplatta!

puhelinteline lataamassa puhelinta langattomasti
Trådlösa laddare finns till exempel i form av ett telefonstativ.

9. Ett större batteri eller en powerbank

Det bästa sättet att förlänga batteriets livslängd är naturligtvis att ha extra ström med dig! Det enklaste sättet att få längre batteritid är att köpa en telefon med ett stort batteri. Det finns telefoner på marknaden idag med batterier på upp till 21 000 mAh, till exempel den populära Oukitel WP19. Du får mycket för pengarna! Med ett stort batteri kan du få flera dagars batteritid i bästa fall, oavsett om du har alla dina appar igång eller inte. Skillnaden mot en normal telefon med ett batteri på cirka 4000-5000 mAh är mer än fyra gånger större.

Ett reservkraftverk, eller mer allmänt känt som en powerbank, är ett annat utmärkt hjälpmedel. Detta är mycket praktiskt om du inte vill byta ut din telefon mot en kraftfullare modell med stort batteri. När det gäller batterikapacitet finns de i ett brett utbud, från några tusen milliampere till över 50 000 milliampere.

Varavirtalähteen avulla akunkesto pitenee huomattavasti
Powerbanken är ett smidigt sätt att få batteri även när det är ont om ström.

Dessutom finns det dockmonterade powerbanks, tåliga powerbanks, trådlösa powerbanks och till och med modeller med solpaneler. Många powerbanks är praktiska att ha med sig i väskan eller till och med i fickan, så att laddningen alltid finns nära till hands. Ta en titt på vår tidigare blogg om powerbanks om du vill veta mer om dem.

Jag hoppas att du tyckte att dessa nio tips var användbara! Om du kommer på andra tips för att spara batteri, kommentera och dela med dig!

Produktrekommendationer för längre batteritid

Är du trött på dålig batteritid kolla in dessa produkter:

Oukitel WP19

5879 eller 542 kr / månad

• 21000 mAh batterikapacitet

• Stor 6,78″ FHD+-skärm

• 64 MP Samsung huvudkamera

Ulefone Power Armor 13 jättimäisellä 13200 mAh akulla

Ulefone Power Armor 13

4699 eller 826 kr / månad

• Enormt 13200mAh batteri

• Stöt- och vattentålig

• Laseravståndsmätare

Xtorm  20 000 mAh varavirtalähde

Xtorm 20 000 mAh Rugged powerbank

999 eller 176 kr / månad

• Integrerad ficklampa

• USB-A snabbladdning 3.0

• USB-C PD 130 W

Xtorm 10 000 mAh varavirtalähde aurinkopaneelilla

Xtorm Solar SuperCharger powerbank med solpanel, 10 000 mAh

1099 eller 193 kr / månad

• 4,5 W SunPower® solpanel

• IPX4 stänk- och stöttålig

• Quick Charge 3.0

e-ville.com är officiell importör av Oukitel, som bland annat är känt för sina högkvalitativa telefoner. Vi har också ett brett utbud av andra telefoner med hög kapacitet, laddare, powerbanks och andra produkter som förbättrar batteritiden. Kolla in vårt sortiment, läs våra recensioner och beställ din!