Barfotaskor har blivit en riktig succé under 2022, och efterfrågan har överstigit utbudet i hela landet. Varför har barfotaskor plötsligt blivit så populära? I den här bloggen berättar vi hur du hittar de bästa barfotaskorna och vad du ska tänka på när du köper ett par. Om barfotaskor inte är ett begrepp som du känner till bör du läsa vår blogg Barfotaskor – vad är det?. Men om du funderar på att köpa barfotaskor så fortsätt läsa denna blogg. Den här guiden omfattar följande ämnen:

 • De viktigaste funktionerna hos barfotaskor
 • Skillnader mellan olika modeller och användningsområden för barfotaskor
 • Hur man väljer de bästa barfotaskorna
 • De mest populära modellerna i sortimentet

Hemligheten bakom barfotaskornas popularitet ligger i deras mångsidiga hälsofördelar. Som namnet antyder är barfotaskor utformade för att simulera rörelse som sker barfota. Syftet är att hålla belastningen på fötterna så naturlig som möjligt. När man går i traditionella joggingskor är det sällan man tänker på att man faktiskt är mycket långt ifrån det naturliga. Detta beror på att de traditionella skornas tjocka sulor dämpar känsligheten i fotsulan och håller tårna instängda i ett onaturligt trångt utrymme. Barfotaskor har däremot visat sig förbättra balansen, stärka benmusklerna och förbättra nervförbindelserna mellan fötterna och hjärnan. Det är inte konstigt att deras popularitet ökar!

Med andra ord är barfotaskor en utmärkt investering – men det är absolut nödvändigt att de passar användarens fötter! Läs den här bloggen för att få tips om hur du köper det lämpligaste paret och vilka ändamål barfotaskor är passande för.

mies ja nainen istuu kalliolla paljasjalkakengät jalassaan
Barfotaskor är väl lämpade för en aktiv livsstil.

Funktioner hos barfotaskor

När du jämför barfotaskor ska du särskilt uppmärksamma höjden på sulan, häl-till-tå-djup, flexibilitet, vikt, grepp, andningsförmåga och förstås storleken på själva skon.

 • Höjd på sulan. Det är den sammanlagda höjden av allt material mellan dina fötter och marken. Den mäts vanligtvis vid hälen. Detta mått avgör hur exakt du kan känna marken på dina fötter, dvs. hur nära du faktiskt kan komma känslan av att vara barfota. I allmänhet har barfotaskor en sula som är cirka 3-8 mm hög, medan traditionella sneakers till exempel har en tjocklek på 9-30 mm. Generellt sett bör tyngre personer välja en sko med en något tjockare sula, medan lättare personer kan bära en tunn sådan. Syftet med skon avgör också hur tjock sulan ska vara. Mer om detta senare!
 • Heel-to-toe drop, dvs. höjden på sulan från häl till tå. I traditionella skor är hälen vanligtvis något högre än tårna, ca 1 cm. I barfotaskor är detta fall vanligtvis inte aktuellt, för att komma så nära barfotakänslan som möjligt.
 • Flexibilitet. Våra sulor är mycket flexibla, vilket ofta glöms bort när du bär vanliga skor. Barfotaskor ska därför böjas i alla riktningar så mycket som möjligt för att inte hindra fötternas naturliga rörelse. Flexibiliteten kan testas genom att först böja skon på längden och sedan vrida eller vända den. Om skon böjs utan ansträngning i båda riktningarna kan du vara säker på att den inte hindrar fotens rörelse!
 • Vikt. Lätthet är en av de viktigaste faktorerna när du väljer barfotaskor. Om de är mycket tunga försvinner känslan av att gå barfota omedelbart. De vanligaste barfotaskorna väger mellan 150 och 500 g, beroende på material och tjocklek, så de är väldigt lätta!
 • Grepp. Nästan alla skor har någon form av mönster på undersidan. Mönstret hjälper skon att greppa fastare i marken, särskilt när marken är våt eller hal. Utan något form av mönster på sulan kan vatten inte tränga ut mellan skon och marken, vilket gör att det blir ett lager som gör det mycket halt. Terrängtypen påverkar också vilken typ av mönster som bör finnas på botten. Om terrängen är grov eller lösgjord bör du välja ett grövre mönster.
 • Andningsförmåga. Särskilt vid löpning och på sommaren är andningsförmåga mycket viktigt eftersom fötterna blir varma och svettas lätt. I sådana barfotaskor används ofta nätmaterial för att garantera maximal andningsförmåga. Svettning kan också förhindras med hjälp av fukttransporterande strumpor. På vintern är skornas värme- och fuktmotstånd viktigare än andningsförmågan, så de kan vara gjorda av läder eller olika tekniska tyger med goda vattentäta egenskaper. Dessa är vanligtvis också andningsbara, så att åtminstone den överflödiga fukten ska kunna flyta ut!
 • Val av storlek. I naturligt tillstånd ska tårna vara jämnt fördelade. Moderna skor har dock gjort många fötter smalare än de skulle vara i sitt naturliga tillstånd. I barfotaskor är det viktigt att skons tå har tillräckligt med utrymme för att tårna ska kunna breda ut sig ordentligt och på så sätt stödja foten ordentligt. Eftersom fötterna har mycket olika storlek och form kan det hända att din normala skostorlek inte är exakt densamma i barfotaskor. Om det är möjligt, prova skor innan du går och handlar för att få din normala storlek. Om du beställer skor på nätet ska du mäta dina fötter så noggrant som möjligt och jämföra med den angivna skostorleken.
naturehike paljasjalkakengät rantavedessä
Du kan till och med ha barfotaskor på stranden.

Skotyper för barfotaskor

Det finns flera olika typer av barfotaskor. Det första du bör tänka på är vad barfotaskor främst kommer att användas till. Om du har mer än ett användningsområde kan du överväga att köpa fler än ett par. Det finns till exempel ingen barfotasko som är optimal för både sommar och vinter. Samma sak gäller för alla skor. För att ge dig en uppfattning om vilken typ av skor du bör börja kika på går vi igenom några exempel på de vanligaste typerna av barfotaskor!

Barfotaskor för löpning

Att springa barfota – eller i bara barfotaskor – kan låta som en dålig idé i början. Det kan kännas konstigt i början och det kan ta lite tid att vänja sig, men så småningom kommer dina fötter att bli starkare. När du har vanliga löparskor på dig träffar din fot marken främst med hälen först, vilket ger dig en enorm kraft genom hela kroppen. Detta är också kopplat till många skador, t.ex. stressfrakturer och löparknä. Barfotalöpningsskor utvecklar däremot foten så att den landar med sulan före, vilket minskar kraften i stöten och minskar risken för skador.

naturehike harmaat paljasjalkakengät vedessä

Om du är van vid att springa i vanliga löparskor bör du börja springa i barfotaskor med försiktighet. Kör du din vanliga joggingrunda första gången du har dem på dig kommer dina fötter garanterat bli ömma av de nya fotstegen. Med barfotalöpning kommer den nya löptekniken naturligt: steget flyttas mer från häl till tå eftersom det inte längre finns någon dämpning på hälen. Andningsförmåga och flexibilitet är särskilt viktiga för löparskor. Tänk också på om du kommer att springa mest på hårda, plana ytor som asfalt eller mjuka stigar. På plana ytor kan du skaffa ett par barfotaskor med tunnare sula.

Lär dig en lämplig löpteknik där fötternas rörlighet tar hand om dämpningen! För trail eller terränglöpning bör skorna ha lite mer skydd. Även om stigar är mjukare än t.ex. asfalt bör skorna skydda foten från stenar, rötter och andra ojämna ytor. Det något styvare sulmönstret är också lämpligt för terrängkörning, för att maximera greppet på stenar, nedförsbackar och lösare terräng.

Barfotaskor för gymmet

Många köper barfotaskor främst som träningsskor, vilket de är utmärkta för. Rörelser med tyngre vikter, t.ex. knäböjningar och längdskidåkning, kräver en stabil sko. Den breda tån hjälper till att sprida tårna, vilket ytterligare stabiliserar hållningen. Den tunna, platta sulan hjälper till att fördela vikten jämnt över foten och bibehåller en fast hållning. Ett bra exempel på detta är knäböj – med löparskor fördelas inte vikten över hela foten, vilket ökar risken för knä- och ryggskador.

Välj därför barfotaskor för gymmet som är stabila, låser hälen väl, är breda och har en så platt och tunn sula som möjligt. Sätt sedan nya rekord på gymmet!

fitbare paw violetit paljasjalkakengät
Barfotaskor är till exempel perfekta för gymmet.

Barfotaskor för hem, kontor och fritid

Det finns också lämpliga barfotaskor för fritiden eller till exempel för kontoret. Till exempel ser läderskor för barfota inte särskilt annorlunda ut än vanliga läderskor, men de ser väldigt snygga ut. Du kan bära dem även vid de mest formella tillfällen, till och med till en kostym! På fritiden kan du välja en mer avslappnad look, till exempel barfotaskor som ser ut som vanliga tennisskor.

Hur påverkar årstiderna valet av barfotaskor?

Det finns olika typer av skor för sommaren, vintern och mellansäsongerna. På sommaren kan du naturligtvis ha skor som andas bäst och som är gjorda av tunnare material. För vintern finns det olika modeller, vanligtvis med längre skaft, ett vattentätt tyg och tjockare sulor. Även om de är de mest styva, har de fortfarande en naturlig känsla. Mellanliggande skor ligger någonstans däremellan och är tjockare än sommarskor.

Hur du väljer de bästa barfotaskorna för dig!

Det finns alltid en skillnad mellan olika tillverkares produkter och det gäller även barfotaskor. Du bör därför alltid mäta skon noggrant och helst prova den om du väljer en produkt från en helt okänd tillverkare.

Eftersom det finns olika typer av barfotaskor kan man inte utgå från att samma sko passar alla. Att köpa ditt första par skor bör därför göras noggrant, eftersom du inte kan veta hur en sko kommer att fungera på lång sikt efter en kort provtur. Läs dock till exempel recensioner från andra användare och välj en första sko som kommer från en välkänd och pålitlig tillverkare.

FitBare är en tillverkare av barfotaskor som har bevisat sitt goda rykte, och deras produkter finns även hos e-ville. Fitbare Paw barfotaskor har till exempel fått många positiva recensioner.

”Super sköna! Väldigt behagliga och bekväma. Sitter jättebra på foten.”


Bengt-göran G.

Det är helt normalt att fotens ben och muskler och fotsulorna blir ömma i början av användningen av barfotaskor. När sulan är tunn måste foten ta emot mycket belastning och det tar tid att vänja sig vid det. Det är därför en bra idé att vänja in skorna med tiden, lite i taget. På så sätt belastar du inte foten för mycket. Du kan också välja en sko med lätt sula som första sko, en så kallad hybridsko. Detta gör introduktionsfasen bekvämare!

fitbare trail paljasjalkakengät punaisena ja harmaana
Det finns även modeller för löpning i terräng.

Välj därför de bästa barfotaskorna genom att prova dem. Om du inte har tid att prova en sko eller om du hittar en snygg modell på nätet, mät dina egna fötter noggrant och jämför måttet med skons angivna innermått. Förlita dig alltså inte bara på skonumret!

Det är ganska vanligt att man väljer sitt första par skor i första hand på grund av till exempel utseendet. Naturligtvis ska skor också vara snygga. Välj dock barfotaskor först och främst med tanke på passform och komfort, och därefter på utseendet. Obekväma eller olämpliga skor kommer förmodligen ligga och damma i garderoben. Gör det bästa valet för dig och när du har hittat ett bra par, beställ flera i olika färger!

Se de mest populära barfotaskorna i e-ville’s sortimentet

FitBare Grip

529 eller 93 kr / månad

• Lämpliga för höst och vår

• Kan också användas i regnigt väder

• Riktigt lätta och bekväma på fötterna

FitBare Stream

449 eller 61 kr / månad

• Grovt mönstrad sula

• Snabbsnörning

• Material som andas

FitBare Mesh-X

479 eller 84 kr / månad

• Grovt texturerad sula

• Material som andas

• Tunna och lätta

Om du inte har hittat rätt par skor kan du kolla in e-ville’s stora utbud av barfotaskor. Jämför modeller, läs omfattande recensioner och hitta det bästa par barfotaskor för dig!