Barfotaskor är trendiga och efterfrågan har ökat kraftigt de senaste åren. Barfotaskor finns i en mängd olika färger och stilar, och istället för att vara begränsad till bara en modell, som sneakers eller sandaler, finns det skor för alla behov.

Barfotaskor är inte längre bara fula skor som ser ut som en tå, det är en normal sko som ger en hälsosam gångupplevelse och låter fötterna vara i ett så naturligt tillstånd som möjligt, även när man går. Barfotaskor passar nästan alla. Läs den här artikeln för information om barfotaskor och tips om hur du väljer de bästa skorna!

fitbare grip musta-vihreät paljasjalkakengät
Fitbare Grip barfotaskor är lämpliga för tre årstider.

Vilka passar inte barfotaskor för?

Barfotaskor passar nästan alla, eftersom de är mycket hälsosamma för dina fötter. Dem ger dig känslan av att gå utan skor, till exempel när du springer, vilket är så nära du kan komma som att gå barfota.

Barfotaskor begränsar fötternas naturliga rörelsefrihet så lite som möjligt, så att foten inte komprimeras på fel sätt. Skorna har ingen klack och foten är platt mot marken hela vägen. Den tunna sulan ger en känsla av marken och låter fotens egna nerver ge användaren så bra kännedom som möjligt om den omgivande terrängen. Sensorisk feedback förbättrar balansen och den rumsliga uppfattningen.

Barfotaskor är lätta och flexibla. Rörligheten bestäms av materialet i sulan, som är väl och noggrant utvalt. Skornas breda tåbox gör att tårna kan röra sig naturligt, istället för att klämma in dem i ett litet utrymme som mer traditionella skor gör. Tårna greppar i marken och sprider sig naturligt när du går.

fitbare paw paljasjalkakengät jalassa rannalla
Du kan till exempel ha barfotaskor på stranden.

Barfotaskor har inget stöd, ingen dämpning, ingen vaddering eller innersula, vilket gör det möjligt för fötterna att stärkas naturligt under användandet. Med tiden lär sig fötterna att stödja sig själva och de små musklerna i foten blir starka av sig själva. Bristen på stöd och skons egenskaper är dock inte för alla.

Till exempel kan en sjukdom i fötterna eller de nedre extremiteterna vara ett hinder för barfotaskor. Personer med sådana tillstånd bör rådgöra med en sjuksköterska eller läkare innan de fattar ett beslut om köp. På så sätt undviker du eventuella framtida problem.

Personer med diabetes som saknar känsel i fötterna är heller inte en idealisk användare av barfotaskor. Jorden som känns igenom den tunna sulan kan skada fötterna om nerverna inte sänder rätt signaler vid rätt tidpunkt. Diabetes är också förknippat med långsammare sårläkning och kombinationen av de två kan vara dödlig. Det lönar sig också att rådgöra med en professionell person innan du köper barfotaskor om du till exempel lider av artros eller reumatism!

Hur används barfotaskor?

Som vi sa ovan finns det barfotaskor för nästan alla tänkbara användningsområden. Du kanske tror att barfotaskor är de skor som har separata rum för varje tå och som ser åtminstone lite barfota ut. Detta är dock inte fallet, eftersom poängen med dem är att ha en bra känsla för marken och sulor som förstärker dina fötter. Det går inte alltid att avgöra om en sko är barfota eller inte utifrån utseendet.

Du kan alltså köpa barfotaskor för sport, för promenader i naturen, för löpning, för strand- eller stadssemester. Det är också en bra idé att bära barfotaskor istället för vanliga skor på jobbet, där du står mycket på fötterna. På så sätt kommer dina fötter att tacka dig om man tänker långsiktigt. Tänk dock på att barfotaskor inte passar alla och att det inte är värt att köpa dem begagnade, eftersom passformen är avgörande.

Paljasjalkakengät soveltuvat moneen käyttöön.
Barfotaskor är lämpliga för många användningsområden.

Det finns barfotaskor för alla plattformar. De finns i zero drop-utförande, dvs. utan sula, men det finns även mellanslutna varianter med en liten klack. I praktiken är barfotaskor bara en fråga om att ta på sig dem och gå i rörelse. De kan också bäras med strumpor, läs mer om det senare.

Användningen av barfotaskor skiljer sig inte särskilt mycket från att bära vanliga skor, men det finns vissa skillnader. Om du till exempel tar en löprunda i dina skor kommer du att märka att alla små muskler i fötterna och vaderna måste arbeta mycket mer. Under löpningen ändras positionen från häl till tå till huvud/centrum. Detta gäller särskilt i början, då du kanske hittar muskler som du inte visste att du hade.

Din gångstil är också något annorlunda med barfotaskor, även fast du inte behöver tänka på det. Eftersom skorna gör rörelsen naturlig vet dina fötter i stort sett vad de ska göra. Det kan kännas konstigt i början, men du vänjer dig snabbt.

Barfotaskor är också bra för barn, och det vore bra om de växande fötterna kunde dra nytta av den rörelsefrihet som dem erbjuder. På så sätt kan fötterna utvecklas normalt och bli starkare jämfört med att använda vanliga skor.

Hur väljer man barfotaskor?

Att välja barfotaskor kan tyckas vara svårt, särskilt när det är första gången du köper ett par skor. Det finns ett stort antal olika modeller från olika tillverkare. Det finns skillnader mellan olika modeller och tillverkare, vissa skor är helt tunna och andra har en tjockare sula. Det viktigaste är dock att se till att den barfotasko du väljer inte har en klack, för då är det inte längre en barfotasko.

Du bör inte vara för kritisk när du väljer de första par skorna eftersom du inte kan göra ett helt rätt val förrän du har provat dem och sett deras för- och nackdelar. Generellt sett bör barfotaskor köpas först när du har provat barfota på annat sätt. Om det känns bra och om det är dina egna skor, är det vettigt att köpa skor. De är dock inte lämpliga för alla.

paljasjalkakenkien ohuet pohjat suojaavat mutta tuovat takaavat hyvän tuntuman.
Tunna sulor ger skydd men garanterar också en bra känsla.

Om du bestämmer dig för att köpa barfotaskor kan du välja det första paret efter vad du tycker om på utseendet och vad du trivs i. När du provar dem får du till exempel reda på om de är tunga eller om de har för låg sula. I vilket fall som helst är de inte lämpliga för väldigt hårda ytor, som asfalt, så du bör försöka gå på ett mer naturligt underlag för att få en bekvämare gångupplevelse.

Välj skor enligt deras användningsområde. Det finns till exempel sandaler, festskor och löparskor. Det första par skor kan vara så kallade mellanskor, dvs. de kan ha lite sula. När det gäller nästa par skor är det lättare att ställa högre krav på utifrån hur du tycker om dina nuvarande skor.

Det tar tid att vänja sig med att gå i barfotaskor. Ge inte upp direkt om du får ont i fötterna den första gången. Det är helt normalt, men om fötterna gör alltför ont bör du ta en paus. När det gäller skor ska du inte betala enbart för ett märke, utan välja en prisvärd sko som ger dig den bästa gångupplevelsen i många år framöver. Det lönar sig att lära sig att bära barfotaskor!

pinkit fitbare grip paljasjalkakengät
Barfotaskor finns i flera olika färger.

Kan man ha strumpor med barfotaskor?

Barfotaskor betyder inte att du inte kan bära dem med strumpor bara för att skorna kallas barfotaskor. Strumpor fungerar utmärkt i dessa skor. De kan användas för nästan alla typer av ändamål, men att bära strumpor till ballerinaskor eller sandaler kan vara lite ovanligt, men det är fullt möjligt och tillåtet.

Vissa barfotaskor har separata ”fack” för varje tå. I dessa skor är t.ex. tåstrumpor ett bra val. I andra modeller passar vanliga strumpor bra in i dem, vilket t.ex. hjälper till att förhindra att fötterna får blåsor om barfotaskorna ännu inte är helt formade efter foten.

Faktum är att strumpor till och med rekommenderas för barfotaskor eftersom fötterna svettas, liksom i alla skor, särskilt vid idrottsaktiviteter eller i varmt väder. Skorna håller sig därför mycket renare när du bär strumpor. De kan också skava, även om de är väl använda, eftersom dina fötter kan svullna upp och ingen sko är lämplig hela tiden. Vi rekommenderar därför att du bär strumpor i de modeller som följer med dem. Strumpor med sandaler är en fråga som vi inte kan rekommendera på grund av stilmässiga skäl!

Se e-ville’s rekommendationer för de hetaste barfotaskor

FitBare Grip

549 eller 96 kr / månad

• Lämpliga för höst och vår

• Kan också användas i regnigt väder

• Riktigt lätta och bekväma på fötterna

FitBare barfotaskor

479 eller 84 kr / månad

• Lätta och bekväma

• Den tunna sulan ger en naturlig känsla

• Andningsbart material

FitBare Water Sport

249 kr

• Lätt och diskret

• Tunn men hållbar sula

• Material som andas

Nätbutiken e-ville har ett brett utbud av barfotaskor för alla typer av användningsområden. Hittade du inte det du letade efter i de tidigare rekommendationerna? Se hela sortimentet. Läs våra omfattande recensioner och jämför!