Även om en bild ofta ”säger mer än 1000 ord” är termen vattentät och stöttålig telefon i sig själv en mycket beskrivande term. Som namnet antyder är det en telefon som är utformad för att tåla hårda stötar och nedsänkning i vatten.  Denna allmänna benämning återspeglar dock inte de specifika egenskaperna hos dessa stryktåliga telefoner och deras avsedda användning kan tolkas på olika sätt. Är de lämpliga för en simmare eller kanske en boxare? Jag tror inte det. Finns det någon mer praktisk användning för dem? Ja, det finns det. I den här bloggen berättar vi vilka yrken och livsstilar som lämpar sig bäst för en stöt- och vattentålig telefon.

Robust telefon i ett bränntest (rekommenderas inte)

Stöt- och vattentålig telefon – Vad är det?

En vattentålig telefon måste uppfylla en viss IP-skyddsnivå. IP-klassificeringen beskriver den elektriska utrustningens skyddsnivå mot olika typer av fukt- och dammrelaterade hot. IP-telefonens damm- och vattentålighet definieras i en EU-standard och enheten testas med hjälp av damm- och vattentest. Den första siffran i klassificeringen anger telefonens dammtålighet och den andra siffran dess vattentålighet. Det är dock viktigt att komma ihåg att IP-märkningen inte garanterar enhetens stöttålighet (vi återkommer till detta om en stund).

IP67-klassningen är den vanligaste klassningen för vatten- och dammtåliga enheter. Detta innebär att enheten är helt dammtät, men klarar endast en kortvarig nedsänkning i vatten. En IP68-klassificering däremot klarar minst en timmes nedsänkning i vatten på upp till en meters djup, så att telefonen verkligen kan vara vattentät. Det bör noteras att vattentäthet i allmänhet inte ingår i traditionella telefonmodeller i budget- och mellanklassegmentet, eftersom de medför en stor extra kostnad för tillverkaren.

Den ultimata vatten- och fuktbeständigheten är IP69K. En IP69K-telefon tål tryck och högtrycksvatten. Dessutom skyddar den mot varmvattenånga.

MIL-STD-810G-klassificeringen garanterar extrem stöttålighet. Förutom direkt påverkan är denna skyddsklass utformad för att tåla extrema förhållanden från ökenhetta till polarklimat. Om du vill läsa mer om dessa klassificeringar kan du läsa vår blogg IP68, IP69K, MIL-STD-810G – Vad betyder dessa klassificeringar för telefoner? 

Men varför skaffar du då en stryktålig telefon?

Med en IP68-klassificering kan du utan problem dränka din telefon i vatten.

Vad är IP68-telefoner lämpliga för?

Du bör köpa en hållbar produkt om den gör mer nytta än skada. Robusta telefoner, som i allmänhet uppfyller kraven IP68, IP69K och MIL-STD-810G, är något större och tyngre än traditionella smartphones. Om du använder telefonen endast för så kallad ”grundläggande daglig användning”, till exempel på kontoret eller för att ta selfies, är det troligen inte det smartaste köpet. Om telefonen däremot behövs på en byggarbetsplats eller i skogen är en stryktålig telefon som är tålig mot damm, vatten och stötar definitivt en bra idé.

Naturligtvis är behoven i varje enskilt fall mycket specifika och därför är telefonerna och deras krav olika. Läs vidare för att ta reda på i vilka situationer det lönar sig att skaffa en IP68/MIL-STD-810G-telefon!

MIL-STD-810G är en skyddsklassificering som utvecklats av den amerikanska militären.

Telefon för camping och jakt

Robusta telefoner kom till Sverige 2016 med storm. De var de första som blev mycket populära bland vandrare och jägare. De är idealiska för krävande vildmarksanvändning året runt i de extrema förhållandena i Sverige. Traditionella smarttelefoner klarar inte av temperatursvängningar och är mycket känsliga som lätt stängs av, t.ex. vid extrem frost. Det är också svårt att njuta av friluftslivet om du ständigt är rädd för att din enhet utsättas för fukt, regn, lera eller halka på en sten. Robusta telefoner är också lämpliga för användning i djungeln, bergen eller öknen om du reser utomlands.

Robusta telefoner är inte bara populära för sin hållbarhet. De är ofta utrustade med ett batteri som är många gånger kraftfullare än traditionella modeller från till exempel Huawei, Samsung eller iPhone. De har ofta en batterikapacitet på cirka 10000 mAh och håller i upp till en vecka vid aktiv användning! Det är värt att nämna att Oukitel WP19 är utrustad med världens största batterikapacitet – 21000 mAh! Det är x6 mer än batteriet på 3227 mAh i iPhone 13, till exempel. Wow. Batteriet dör inte i vildmarken och telefonen fungerar utmärkt med krävande GPS-system (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo) och hundradar tack vare den höga batterikapaciteten.

Vissa modeller är också utrustade med de mest intressanta specialsensorerna. Till exempel kan en stryktålig telefon med en nattkamera, en push-to-talk-knapp eller en modulär ficklampa vara mycket användbar på fältet.

Den stryktåliga telefonen är på rätt plats i naturen och på jakt.

En utmärkt telefon för professionellt bruk

Förutom stryktåliga telefoner på fältet blir stryktåliga telefoner alltmer populära bland olika yrkesgrupper. Särskilt i bygg- och underhållsarbete är en robust telefon en utmärkt hjälp. Som en tumregel är stryktåliga telefoner lämpliga för alla områden där utrustningen utsätts för hårda stötar, fall, damm, vatten, tryck, ånga och/eller extrema varma, kalla och torra förhållanden.
Flera av de senaste årens toppmodeller har också fört med sig nya funktioner på marknaden som inte bara är trevliga att använda, utan också en stor fördel. Dessa inkluderar FLIR värmekamera, endoskop, tryckmätare och närhetssensor. Om du är intresserad av en värmekamera på din telefon kan du läsa mer om det i bloggen: En telefon med värmekamera – vem den är till för och hur den fungerar.

Robusta telefoner har utmärkta sensorer för professionell användning, t.ex. FLIR-värmekamera.

Telefon för extrema sporter och en aktiv vardag

Beroende på din livsstil är stryktåliga telefoner också idealiska för en aktiv vardag och olika typer av sport. Det senaste operativsystemet Android 12, AI-funktioner för artificiell intelligens och 5G-anslutning garanterar en smidig användarupplevelse. Det finns också ett ökat fokus på kameror, och de flesta toppmodellerna är utrustade med 4K-kameror från Sony eller Samsung.

Robusta telefoner är förstås bäst lämpade för olika extremsporter och utomhussporter. De har utmärkta GPS-funktioner, hög batterikapacitet och extrem hållbarhet och har också fått beröm av båt- och motorcyklister. Budgetmodellerna i den nedre delen av sortimentet är också lämpliga för de yngsta i familjen.

En stryktålig telefon följer (eller hänger) med dig när du är på resande fot.

Är det värt att skaffa en stryktålig telefon?

Det är lätt att säga att alla borde skaffa en robust telefon. Det bör dock noteras att dessa enheter fortfarande är större och tyngre än traditionella telefonmodeller. Det är därför inte värt att köpa en telefon bara för dess robusthetsklassning, utan framför allt för dina egna användningsbehov. Om du inte har ett specifikt yrkesmässigt eller hobbymässigt användningsområde som kräver extrem hållbarhet och speciella sensorer bör du inte köpa en robust telefon. Vissa specialsensorer kommer naturligtvis också att öka priset på enheten.

Men om du befinner dig i en situation där du kan dra nytta av telefonens hållbarhet och särskilda sensorer bör du definitivt överväga att skaffa en stryktålig telefon! Om du inte är helt säker är en stryktålig telefon ett säkert val som reservtelefon för krävande situationer.