Ditt egna hem är som värt av guld. Inget förstör känslan av väsentlig säkerhet mer än ett inbrott i det viktigaste av allt – ditt egna hem eller stuga. I värsta fall tar inbrottstjuven värdefulla och älskade ägodelar och lämnar en röra efter sig. De mest värdefulla ägodelarna kan ofta ersättas med pengar, men ingenting kan ersätta minnen och en känsla av trygghet.

Inbrott i hemmen är vanliga i Sverige. Ibland sker de i en sträckning som når nyheterna, men ofta går små inbrott obemärkta. Inbrottstjuven tar inte bara pengar eller värdesaker utan orsakar också rädsla och osäkerhet. Förebyggande åtgärder är därför det viktigaste sättet att skydda sig mot inbrott.

När du har gjort allt du kan för att förhindra att en inbrottstjuv bryter sig in i ditt hem, återstår att se till att allt är redo om det värsta skulle hända. Med andra ord kan försäkringar och CCTV-system hjälpa till att kompensera för skadan och trygga den ekonomiska aspekten. Enbart förekomsten av övervakningskameror spelar också en viktig roll för att förhindra inbrott. Kameror kan också ibland hjälpa till att snabbt hitta inbrottstjuven och till och med återta ägodelar.

Övervakningskameror är en modern teknik och deras omfattning har ökat dramatiskt. Ju fler som har larmsystem, desto större chans att en inbrottstjuv väljer ett  mer osäkert hus som måltavla. Så det är dags att överväga att uppgradera din hemsäkerhet till den moderna tidsåldern med ett CCTV-system.

Varför köpa en övervakningskamera?

Det är värt att köpa en övervakningskamera eller ett CCTV-system, för det första så skulle en inbrottstjuv välja ett annat offer och för det andra så skulle han bli påkommen om han försökte ta sig in i ditt hus. En övervakningskamera har också andra fördelar, t.ex. kan den hjälpa till vid vandalism och hjälpa till att lokalisera främmande människor. Du kan också använda en övervakningskamera för att hålla ett öga på ditt husdjur under arbetsdagen. Kameror kan också upptäcka en brand även när du inte är hemma och har till och med varit användbara för att lösa fall av försvunna personer.

Som vi nämnde ovan eliminerar en övervakningskamera inte risken för brott eller inbrott. Så du bör följa några råd för att se till att ditt hem inte är ett alltför attraktivt mål för inbrottstjuvar. Se alltid till att alla dörrar och fönster är låsta när du lämnar huset eller går och lägger dig. Om du bor på första våningen bör du se till att värdesaker inte ligger på ett synligt ställe.

Skaffa bra utomhusbelysning och se till att inbrottstjuvar inte kan ta sig upp och ner under fönstren. Om du ska åka på semester kan du meddela en bekant granne och ordna så att brevlådan töms. Se även till att ditt hem ser ut att vara bebott och meddela inte på sociala medier att huset står tomt.

Förvara dina verktyg i förrådet och lås in dina cyklar på gården. Använd sunt förnuft, låt till exempel inga främlingar komma in på tomten.

När du vet att ovanstående är på plats är det dags att skaffa ett kamerasystem som kommer hjälpa till när förebyggande åtgärder misslyckas och inbrott eller olyckor ändå inträffar.

Övervakningskameran måste vara korrekt inställd och installerad

Du bör köpa en övervakningskamera eller ett övervakningskamerasystem utifrån dina egna förutsättningar. Med andra ord, ta en stund och fundera över var och hur du bor. Bor du i en lägenhet eller ett fristående hus? Var skulle potentiella inbrottstjuvar mest sannolikt komma in och vilka andra funktioner du vill ha i systemet. Om du vill kan du lägga till temperaturövervakning eller andra smarta fjärrfunktioner, men eftersom alla dessa extrafunktioner kostar extra bör du alltid köpa en kamera utifrån din budget.

Kameror finns numera billigt på nätet och ett kamerasystem är i bästa fall så enkelt att det räcker med el för att det ska fungera.

Tänk också på att övervakningskameran måste placeras och installeras på rätt sätt. Med andra ord ska kameran inte användas för att filma vad som helst, utan endast din egen trädgård eller ditt eget hem. Även i detta fall bör en skylt eller ett klistermärke användas för att visa att kameran övervakas. Grannens gård eller allmän väg får inte filmas.

Installationen måste göras enligt instruktionerna så att kameran som fungerar bäst när du verkligen behöver den. Välj ett lättanvänt kamerakit eller be en installatör göra installationen om du inte känner för att sätta dig in i det. Vi kommer att ta upp användarvänliga kamerasatser senare i det här inlägget.

I praktiken räcker det dock med en inomhus- eller utomhuskamera som passar ditt hem – eller kameror -, rätt verktyg och lite tid för att installera en övervakningskamera. Kameran måste fästas ordentligt på t.ex. en vägg eller ett tak och, beroende på modell, anslutas till nätverket. När kameran väl är installerad kan du ofta justera inställningarna med hjälp av en app på t.ex. din telefon eller dator.

Men är det värt att filma ditt hem inomhus eller utomhus? Läs tipsen för att fatta beslut i följande stycke!

Utomhuskamera vs inomhuskamera?

Som vi nämnde ovan finns det kameror för både inomhus- och utomhusbruk. Återigen är det viktigt att du är medveten om vad du vill att kameran ska fånga och var det är bäst att installera den.

I ett hyreshus är den mest logiska platsen för en kamera inne i lägenheten, för att filma dörren eller fönstren. Detta beror på att kameran kan gå vilse i trapphuset och att det å andra sidan inte ens är tillåtet att filma i trapphus, eftersom de objekt som får fotograferas är begränsade av rättsliga bestämmelser.

Det som är bra med kameror för inomhusbruk är att de inte behöver vara vattentäta, så det finns gott om valmöjligheter. Kameran möjliggör även annan övervakning, t.ex. övervakning av djur när människor är borta. Det är också ett praktiskt sätt att kontrollera om en panna har lämnats kvar på spisen, utan att man behöver vända om och åka hem igen. Inomhuskameran kan stå på ett bord, så du behöver inte borra hål för installationen.

En utomhuskamera är idealisk för övervakning av gården, särskilt i fristående hus eller stugor. Med bra frost- och vattentålighet kan den till exempel fånga registreringsnumret på en misstänkt bil. Med utomhuskameran är det enkelt att övervaka krypande djur även nattetid.

Övervakningskameror finns tillgängliga för alla preferenser

I och med ökningen av övervakningskameror har antalet produkter och varumärken på marknaden också ökat snabbt. Det finns kameror för alla smaker, från enkla och lättanvända kamerapaket till de mest sofistikerade.

När du köper ett övervakningskamerasystem är det värt att ta hänsyn till dina egna behov och den budget du har för att skydda ditt hem. Den dyraste kameran innebär inte den bästa produkten eller det säkraste hemmet, men de extra funktionerna är till exempel till hjälp om polisen behöver titta på kameran i efterhand. Övervakningskameror är dock ingen bra idé, eftersom förutseende och personliga åtgärder spelar den största rollen när det gäller att förhindra inbrott, och en kamerabild är ingen tröst när dina kära minnen redan har tagits.

Starcam HD WiFi -övervakningskamera för utomhusbruk är ett lättanvänt kamerapaket som bara kräver ström och en trådlös nätverksanslutning. Kameran är IP67-klassificerad och är vattentät så till och med en tsunami kan fångas på bild. Kameran har en rörelsesensor och när en rörelse upptäcks startar inspelningen automatiskt och ett meddelande skickas till din telefon. Kamerans mörkerseende når upp till 15 meter, så övervakningen fungerar även i mörker.

Vstarcam CB69 vattentät övervakningskamera är också en lättanvänd kamera. Det är en vattentålig smart övervakningskamera med funktioner som nattseende och persondetektering. På så sätt kan du hålla ett öga på ditt hus, garage eller din gård utan onödiga larm. Till råga på allt är kameran också vatten- och dammtålig enligt IP66 så den klarar mer utmanande förhållanden.

När du väljer en kamera är det värt att tänka på om det finns en nätverkskabel eller trådlös anslutning i närheten eller om ett SIM-kort ska ingå. Andra saker som du bör tänka på när du gör ditt val är om kameran ska ha mörkerseende och i vilka situationer den ska skicka ett meddelande samt hur kameran ska lagra data.

Kolla in alla fantastiska övervakningskameror i vårt sortiment här!