Varför behöver jag en övervakningskamera? Vilken typ av övervakningskamera är lämplig för vilket ändamål och vad ska jag tänka på när jag köper en övervakningskamera eller ett övervakningskamerasystem? Vilken är den bästa säkerhetskameran för mitt hem?

Övervakningskamera i hemmet – är det överdrivet?

Inbrott i hus och stugor är tråkigt nog vanliga i Sverige. Speciellt på sommaren, när folk åker på långa sommarsemestrar. Det är en stor besvikelse att återvända från en semester och upptäcka att det har skett inbrott i hemmet. Att säkra din egendom med övervakningskameror är inte bara något för de rädda, utan ofta en förnuftig och logisk lösning.

kaksi kappaletta valkoisia valvontakameroita
Övervakningskameran i sig minskar risken för bostadsinbrott betydligt, eftersom den avskräcker brottslingar.

Övervakningskameror är i sig en viktig avskräckande faktor mot inbrott, eftersom många inbrottstjuvar som upptäckt en övervakningskamera flyttar hellre till ett annat hus utan kamera. Om någon bryter sig in i ditt hem eller tar sig in på din fastighet utan tillstånd kan du ställa in övervakningskameran så att den skickar ett automatiskt larm till din telefon eller e-post. På så sätt kan du bedöma om du behöver ringa polisen eller om situationen är ofarlig. Problemet med enbart rörelsedetektorer är att när rörelsedetektorer skickar ett rörelselarm kan du inte bedöma om du behöver ringa polisen eller om det till exempel är ett djur eller en brevbärare.

Vilken typ av övervakningskamera passar mig?

Det finns ett stort utbud av övervakningskameror och övervakningskamerasystem, med apparater från några hundra kronor till professionella övervakningssystem som kostar flera tusen kronor. När du väljer en övervakningskamera börja med att ställa några enkla frågor till dig själv. De viktigaste frågorna är: Ska övervakningskameran användas inomhus eller utomhus i hemmet? Hur stort är det område som ska övervakas? Vill du ha en kamera med kontinuerlig inspelning eller en som spelar in ibland, t.ex. när rörelse upptäcks? Kommer kameran att installeras på en plats där det går att dra en Ethernet-kabel eller finns det ett WiFi-nätverk i området?

Valvontakameroita on saatavilla kaikissa hintaluokissa.
Övervakningskameror finns i alla prisklasser.

Du måste också fundera på om du vill att kameran ska drivas med nätström eller om du vill ha en trådlös batteridriven kamera som är helt trådlös. Det är också värt att redan från början överväga om det finns behov av en fjärrstyrd eller roterande kamera, eller om det räcker med en kamera (eller flera kameror) som hela tiden är riktad åt ett håll. Det är också värt att överväga ljusförhållandena i det område som ska övervakas på natten och om det behövs infraröda lampor för att säkerställa att övervakningen kan utföras i fullständigt mörker.

Kommer kameran att användas utomhus eller inomhus?

Om kameran ska användas inomhus i ett uppvärmt utrymme, t.ex. i ett hem, finns det ofta ett mycket billigare alternativ. I det här fallet behöver kameran inte vara vattentät eller frostbeständig. Om övervakningskameran däremot ska installeras utomhus, där övervakningen vanligtvis kommer att användas mycket mer, är det nödvändigt att se till att kameran är vatten- och frostbeständig.

För utomhusbruk rekommenderar vi att du väljer en kamera med IP66- eller IP67-klassning som klarar temperaturer ned till minst -10 °C. Sveriges hårda vintrar och snöfall sätter naturligtvis kameran på prov, men väl skyddade kameror klarar vinterförhållandena bra.

Ulkona käytettävän valvontakameran tulisi kestää erilaisia sääolosuhteita.
En övervakningskamera som används utomhus bör kunna stå emot olika väderförhållanden.

Hur stort är det område som ska övervakas?

Denna fråga avgör vanligtvis om det räcker med en enda övervakningskamera eller om det är nödvändigt att köpa ett övervakningskamerasystem med flera kameror. När man överväger detta är det värt att komma ihåg att de pan-tilt-zoom-övervakningskameror (PTZ-kameror) som för närvarande finns tillgängliga kan övervaka praktiskt taget hela det obehindrade synfältet i alla riktningar. Pan-tilt-zoom kan fritt översättas med twist-tilt-zoom. Fjärrstyrda övervakningskameror kan ofta också programmeras så att de rör sig längs en viss väg och stannar en stund vid vissa positioner för att se till att viktiga mål övervakas så bra som möjligt. En PTZ-övervakningskamera som är installerad på framsidan av gården kan till exempel bekvämt övervaka hela gårdsområdet, med särskilt fokus på ingången till gården, ytterdörren och till exempel garaget eller porten. Det krävs givetvis fler kameror i en byggnad där varje sida av byggnaden måste övervakas.

PTZ-kamerat pystyvät kuvaamaan lähes jokaiseen suuntaan.
PTZ-kameror kan filma i nästan alla riktningar.

Om du bestämmer dig för att köpa ett övervakningskamerasystem med flera kameror är det viktigt att överväga om du vill ansluta kamerorna till en nätverksvideobandspelare (NVR). Detta är vanligtvis den enklaste lösningen. I det här fallet är det viktigt att se till att NVR:n och kamerorna är kompatibla. Tänk även på hur mycket lagringsutrymme som behövs. Det lagringsutrymme som krävs varierar avsevärt beroende på hur länge inspelningarna ska sparas och hur exakt samt i vilket format videokomprimeringen sker. I bästa fall räcker lagringsutrymmet för flera månader. Det är oftast enklast att köpa övervakningskameror från samma tillverkare och en kompatibel nätverksinspelare. Det kan också vara värt att köpa en 8-kanals nätverksinspelare med t.ex. 8MP-upplösning, även om du bara köper fyra 2MP-kameror till att börja med. Detta gör det enkelt att lägga till ytterligare kameror eller kameror med högre upplösning i framtiden utan att behöva uppgradera hela systemet.

kaksi erilaista valvontakameraa kiinnitettynä rakennuksen kahteen eri seinään
Om alla sidor av byggnaden måste övervakas är ett säkerhetskamerasystem med flera kameror det bästa alternativet.

WiFi, PoE, 4G? Trådlös eller trådbunden övervakningskamera?

Detta är en av de viktigaste faktorerna när du köper en övervakningskamera eller ett kamerasystem. Du måste överväga om du vill att kamerorna ska fungera via WiFi eller om du vill ha Ethernet-kablar till varje kamera. Om kamerorna fungerar via WiFi måste du ändå tänka på behovet av strömkablar, om det inte är batteridrivna kameror. Om du väljer en WiFi-kamera bör du kontrollera signalstyrkan i ditt eget WiFi-nätverk, till exempel på gården, och vid behov skaffa en WiFi-förstärkare eller en separat basstation för utomhusbruk.

Det finns nu också ett antal 4G-övervakningskameror med SIM-kortplats som fungerar via mobilnätet. Om du vill vara helt trådlös är en helt trådlös batteridriven övervakningskamera rätt alternativ, som fungerar antingen via WiFi eller alternativt via ett mobilt nätverk. Om kameran är batteridriven så är kontinuerlig inspelning inte möjlig, eftersom batteriet skulle ta slut även om kameran hade solpaneler. En sådan kamera är särskilt lämplig för rörelseövervakning, inspelning och för att skicka ett larm till telefonen när kameran upptäcker rörelse. En kamera med SIM-kortplats och 4G-anslutning är idealisk för platser där det inte finns någon WiFi-anslutning, t.ex. stugor och semesterhus.

Med PoE får du färre kablar och en mer exakt bild!

PoE (Power-over-Ethernet) innebär att kameran får ström direkt från Ethernet-kabeln där videon överförs, vilket eliminerar behovet av en separat strömkabel. Om du vill köpa kameror som spelar in högupplösa videor (1080p+) är PoE det överlägset bästa och mest hållbara alternativet. Detta gör att du kan klara dig med en enda kabel per kamera och överföra videor av mycket hög kvalitet (upp till 8K) utan störningar eller fördröjningar. I praktiken är detta inte möjligt med WiFi, eftersom de dataöverföringshastigheter som krävs av kamerorna vanligtvis är högre än WiFi-nätverkets hastighet.

valkoinen PoE valvontakamera kiinnitettynä seinään
En PoE-kamera kräver ingen separat strömkabel. Kameran drivs direkt från Ethernet-kabeln.

Ett PoE-övervakningskamerasystem för utomhusbruk kräver kameror som stöder PoE-teknik, en PoE-aktiverad nätverksinspelare eller en separat PoE-switch och lämpliga kablar. Det finns inga särskilda krav för Ethernet-kablar, men standard (cat5/cat6/cat7) Ethernet-kablar stöder PoE. Om kabeln ska installeras utomhus är det dock rekommenderat att köpa en kabel som är särskilt utformad för utomhusbruk, eftersom plastmanteln på vanliga Ethernet-kablar blir spröd och försämras vid utomhusbruk.

Vad får jag filma och vad får jag inte filma?

Kort sagt har alla rätt att filma de områden som tillhör deras hem. I den svenska regeringsformen definieras hemfrid, där du har rätt att njuta i resp. för sitt hem och de platser som skyddas är hemmets inre samt den egna gården och tomten. Du kan därför installera övervakningskameror på din egen fastighet och i ditt hem, men du måste se till att du inte gör dig skyldig till avlyssning genom att samtidigt filma grannens fastighet. En bra utgångspunkt är att se till att ingen kamera kan se någon del av grannens fastighet och att bilden förblir helt och hållet på din egen gård. Vi vill inte göra oss skyldiga till avlyssning.

På offentliga platser kräver lagen en skylt som informerar om kameraövervakning, dock kan du filma din egna egendom och ditt hem utan en skylt eller ett klistermärke. I praktiken är det dock värt att ha ett meddelande eller en skylt bara för att skrämma bort tjuvarna. Kom ihåg att att både familjemedlemmar och gäster måste informeras om kameraövervakningen vilket kan göras enkelt med skylten ”Område med kameraövervakning”.

kameravalvonnasta kertova ilmoituskyltti
Om du filmar på offentliga platser måste du enligt lagen sätta upp en skylt eller ett klistermärke som informerar om kameraövervakningen. Du kan filma på din egna tomt utan en skylt.

Det inte är olagligt i sig att filma en trottoar som ligger utanför ditt hem men det blir olagligt om individer kan identifieras från filmen som passerar förbi. För att undvika de rättsliga skyldigheterna för en registeransvarig, t.ex. att upprätta en registerbeskrivning, är det bäst att se till att kamerorna inte alls filmar områden utanför din egna tomt. När det gäller bostadsrättsföreningar krävs det däremot samtycke från aktieägarna för att till exempel installera en övervakningskamera i ett trapphus.

Kan jag dela inspelningar på nätet för att hjälpa till att fånga tjuvar?

Även om det är tillåtet att ta bilder på människor på din fastighet eller i din lägenhet är det tyvärr inte tillåtet att publicera dem. Hur mycket vi än vill göra alla medvetna om vilka som rör sig på gatan. Det är därför bäst att kontakta polisen och skicka kameramaterialet till polisen för utredning, istället för att ta lagen i egna händer.

De mest populära övervakningskamerorna

Om du vill känna dig trygg och säker kan du skaffa en säkerhetskamera som passar dina behov och hålla tjuvarna borta. Här är några tips från vårt urval av de mest populära övervakningskamerorna!

Opticam OX övervakningskamera

1749 eller 307 kr / månad

• 2K upplösning 2304 x 1536

• Tvåvägsljud

• Människodetetektering

TP-LINK Tapo C310 övervakningskamera

779 eller 137 kr / månad

• Kamerans upplösning 2304 x 1296

• H.264-komprimering

• Wifi och Ethernet

I e-ville-sortimentet hittar du traditionella modeller, IP-modeller och helt trådlösa WiFi utomhusövervakningskameror för att säkra ditt hem, din stuga eller ditt kontor. Jämför erfarenheter, läs recensioner och hitta den bästa övervakningskameran för att skydda din egendom!