Camping är roligt när förutsättningarna är goda. I Sverige finns det gott om terräng där camping är tillåten och camping kan kombineras med vandring eller festivalbesök. Du kan vandra en längre eller kortare sträcka, och du kan avrunda en dag i naturen med en övernattning i tält.

Men camping är också lite av en utrustningssport i den bemärkelsen att det inte finns något mer obekvämt än att tillbringa natten i ett vått tält, ligga på ett dåligt liggunderlag och darra i kylan. Efter en dag i din egna trädgård eller på en festival spelar boendet förstås inte så stor roll, men det vore trevligt att kunna campa också.
Det är därför inte konstigt att ett stort antal campingtillbehör har utvecklats för att underlätta campingen och göra den bättre anpassad till dina behov. Ett sådant tillbehör är tältkaminen, som hjälper till att hålla tältet varmt och torrt även under de mest krävande förhållanden. Läs det här inlägget och ta del av de bästa tipsen om hur du använder och köper en tältkamin!

Ultralätt tält eller standardtält

Som vi sa ovan finns det olika typer av camping. Ibland är det viktigt att tältet och annan utrustning är lätt och ryms på ett litet utrymme så att det är lätt att bära med sig. Vid andra tillfällen är det viktigt att maximera komforten.

Precis som tält finns det ultralätta alternativ för de situationer där detta är viktigt. Ett ultralätt tält kan t.ex. väga 1-2 kg, medan ett normalt tält kan väga 5-10 kg. Skillnaden är stor när man måste bära runt på spisen.

En ultralätt spis är ofta tillverkad av titan, medan en normal spis kan vara tillverkad av till exempel rostfritt stål. Titan är inte bara lätt utan också extremt hållbart, vilket gör det idealiskt för kaminer. Rostfritt stål är också ett hållbart material, men titan överträffar det när det gäller styrka och värmebeständighet. Titan är 1,5 till 2 gånger starkare än rostfritt stål och är extremt starkt, korrosionsbeständigt och temperaturbeständigt.

Ultralätta spisar finns ofta i en portabel och lättmonterad form. En bärväska eller en påse kan ingå. Det gör det enkelt för camparen att ta med sig den även i de minsta utrymmena.

Hur du använder en tältkamin korrekt och säkert

En tältkamin är en riktigt smart uppfinning, eftersom den värmer luften i tältet och gör att du kan sova i lite lättare kläder. Den avfuktar också luften, så att kläder som blir blöta på campingresan torkar bättre och campinggästerna slipper lämna stugan i kalla, blöta kläder. En tältkamin är också ett utmärkt verktyg för att koka kaffe eller laga mat, så att du inte behöver göra upp eld endast för ditt morgonkaffe.

Det är dock mycket viktigt att alltid använda spisen på rätt sätt och på ett säkert sätt. Eld, och särskilt kolmonoxid, kan skada och döda, och det är inte lämpligt att avsluta en campingtur med kolmonoxidförgiftning. Läs därför igenom bruksanvisningen för din spis innan du använder den, särskilt säkerhetsanvisningarna.

Du kan inte ta med dig en tältkamin i vilket tält som helst, eftersom det måste finnas tillräckligt stort säkerhetsavstånd och ordentlig ventilation av rök och rökgaser. Elden behöver också syre, så det är viktigt med god ventilation i alla avseenden. Använd därför kaminen endast i tält där det är möjligt, till exempel tack vare ett hål i skorstenen. Tältet måste vara tillräckligt stort och är vanligtvis ett tipi-tält. Det är också viktigt att välja ett brandbeständigt tyg så att det inte finns någon risk för en katastrof om något händer.

Se alltid till att rök och kolmonoxid kan komma ut ur tältet och att frisk ersättningsluft ersätter det brinnande syret. Skaffa ett kolmonoxidlarm så att du hinner lämna tältet om kaminen av någon anledning producerar kolmonoxid. Lämna aldrig en brinnande kamin ensam i tältet, utan håll koll på elden när den brinner!

Tänk också på de övriga anvisningarna för användning av kaminen, eftersom själva eldningen inte skiljer sig från t.ex. en inomhuskamin. Bränn endast material som ingår i spisen och endast rent material. Fyll inte på för mycket i kaminen, utan bränn ved i lugn och ro. Se till att luftventilerna och bafflarna är öppna när elden brinner i kaminen, och stäng inte ventilerna för snabbt!

De bästa tältkaminerna

Tältkaminer är användbara på många sätt och finns för många olika behov. En tältkamin är en trevlig resekompis när det används på rätt sätt och på ett säkert sätt. Campingeldstäder finns i olika prisklasser och det är värt att titta på helheten när det gäller pris, kvalitet och funktioner. Kaminens vikt och bärbarhet är också viktiga faktorer när du väljer en produkt.

Du bör inte köpa en tältkamin på grund av märket, då dom är i grund och botten byggda på samma sätt så att betala för namnet ger egentligen inget mervärde. e-ville har ett utbud av olika kaminer till olika priser, så att du kan hitta en pålitlig reskamrat för den kommande campingsäsongen. I det här inlägget lyfter vi fram några produkter.

3F UL GEAR tältkamin med bärväska är vårt första val. Den ligger i det lägsta prisintervallet bland kaminerna med drygt 3000 kr. Det är en mycket kompakt kamin som håller tältet och campinggästerna varma. Spisen levereras med en bärväska, vilket gör den lätt och smidig att packa.

Spisen är tillverkad av rostfritt stål och har en lång, hopfällbar skorsten. Den är lätt att montera och demontera och när den är monterad är måttet 20x30x40 cm. Den är kompakt med en rimlig storlek. Skorstensluckan har ett fönster så att du kan se vad som händer och för att släppa in lite ljus i tältet. Spisen gör det möjligt att brygga kaffe och ger förstås tillräckligt med värme för att hålla höstkylan borta från tältet. Spisen väger 1,8 kilo, vilket gör den ultralätt och väldigt enkel att ta med sig.

3F UL GEAR tältkamin med bärväska

3149 eller 553 kr / månad

•Kompakt storlek

•Bärväska medföljer

•Tillverkad i rostfritt stål

OneTigris Tiger Roar är vårt andra val och är något dyrare än den tidigare produkten. Den kostar cirka 4200 kr och är kompakt, bärbar och tillverkad av rostfritt stål. Det är en tålig spis som är särskilt utformad för OneTigris IronWall tält, men den kan naturligtvis också formas för att passa andra behov. Den kan också tas med in i en stuga som en extra värmekälla, förutsatt att du följer säkerhetsanvisningarna i ovanstående stycke.

Spisen väger 10 kilo, så den är inte särskilt lätt, men hållbarheten kompenserar detta. Det rekommenderas inte att bära spisen långa sträckor i ojämn terräng, men den är lämplig för situationer där du t.ex. campar i närheten av en bil. Den är perfekt för matlagning och levereras med ett par läderhandskar för att hantera spisen!

OneTigris Tiger Roar tältkamin

4199 eller 738 kr / månad

•Tillverkad av 304 rostfritt stål

•Kompakt och bärbar

•Skorstenshöjd 2,1 meter

Naturehike ultralätta tältkamin i titan är också bra. Den kostar cirka 4200 kr och kombinerar hållbarhet och lätthet, eftersom den är tillverkad av starkt titan, men väger bara 2 kilo. Spisen är hopfällbar och lätt att transportera och kan bäras i en bärväska. Även monterad är produkten endast 41,5x26x37,6 cm stor.

Skorstenen är tillverkad av rostfritt stål och har justerbara in- och utloppsventiler. Spisen har hög temperaturbeständighet och goda tekniska egenskaper. Den har en glaslucka som inte bara ger atmosfär och ljus, utan också hjälper dig att hålla reda på hur mycket ved du har. Produktsetet innehåller också en hållbar förvaringsväska.

Naturehike ultralätt tältkamin i titan

4199 eller 738 kr / månad

•Bärbar

•Endast 2 kg

•Tillverkad av titan

Kolla in produkterna ovan eller hitta en ny favoritprodukt i e-ville-sortimentet!