Jag är medarbetare på e-ville, bekant med viltkameror och dessutom jägare, och fick därför  i uppdrag att testa en ny viltkamera som nyss blivit tillagd i sortimentet. Kameran har plats för SIM-kort, IR-mörkerseende, och har dessutom funktioner för SMS-kommandon!

Jag är sedan tidigare ägare till en viltkamera, köpt i Finland för dyra pengar. Den heter ScoutGuard SG550M-8M, och jag har varit nöjd med den, ända tills jag fick testa denna! Produkttestet kommer därför att jämföras med min egen kamera för en rättvis bedömning av alla aspekter. Viltkameran som testas i denna recension heter Diel HT-002LIM GSM och hittas i e-villes sortiment.

Älgtjur med 6 taggar.
Älgtjur med 6 taggar. Det är denna typ av filurer man gärna vill fånga på bild när man gör en recension om viltkameror, men det kan man ju bara drömma om att ska hända just då. Bilden är dock tagen under samma period som produkttestet genomfördes.

Det huvudsakliga produkttestet genomfördes under hösten i Finland, med nya fräscha batterier samt ett Kingston Class-10 kort insatt i kamerorna. Alla övriga bilder är tagna med en Xiaomi MI3 -mobiltelefon, förutom bilden på älgen, som är fotad med fruns sunkiga iPhone 5. (Nej, jag är ingen anhängare av äppel-produkter)

Alla bilderna är kraftigt förminskade (förutom älgen som endast är något beskuren) för att de skulle gå att ladda upp på bloggen, då max storlek här är 2Mb. För att se bilderna i större format så kan du klicka på dem.

Förmånlig viltkamera från e-ville.com

16595-72763-thickboxPaketet tog sina 3 veckor att få hem från Kina, och efter det så väntade förtullning, och momsen skulle betalas. Detta sker verkligen enkelt i Finland, då allt görs via nätet, och efter att detta var genomfört så hade jag paketet på postkontoret två dagar senare.

Jag öppnade paketet och kameran låg prydligt i sin förpackning, med alla tillbehör. När jag tog kameran i handen och granskade den så märkte jag genast att den var av minst lika bra kvalitet som kameran jag redan ägde, och designen var snarlik också. Diel HT-002LIM är dock avsevärt större, men har istället dubbla sensorer och intern, inbyggd antenn. Den här kameran är betydligt större än övriga jag sett, och den känns också robustare, så tankarna vandrar mot någon form av kamera för armébruk.

 Diel HT-002LIM GSM Viltkamera och alla tillbehör.
Diel HT-002LIM GSM Viltkamera och alla tillbehör.

Luckan som öppnas är i själva verket hela kameran som viks ut från bakstycket som du normalt har satt fast i trädet. Tätningarna runt bakstycket är bra, och de dubbla spännena försluter ”lådan” ordentligt, det behövs bra mycket kraft för att få dem fast. Luckan går att låsa med hänglås, och genomföringarna för spännremmen är också större och ger bättre möjligheter för fastsättning.

Gängat uttag för tripod finns, men det är placerat baktill på kameran istället för under, och du behöver därför en tripod eller motsvarande som går att vika ner för att få kameran att peka framåt.

På den här modellen finns uttaget för extern strömtillförsel under kameran, vilket är mycket bra då vatten ej kan rinna in runt anslutningen. Dessutom är uttaget på 12V, så att hitta ett externt batteri eller strömkälla att ansluta är bra mycket lättare än på min egen kamera.

Skärmen är hela 2,36″ stor så du ser bra vad du gör när du går igenom inställningarna. Knappar för på/test/av finns, samt sensorns känslighet går att reglera i 3 olika lägen direkt från en annan knapp. Menyn har en bra navigeringsknapp som är betydligt lättare att använda än fjärrkontrollen till min egen kamera. Att ta testbilder sker via knappen ”Shutter”.

Min egen kamera har inte funktionen att se på displayen vad linsen fångar i realtid, men det har denna modell. Men eftersom skärmen är på insidan av luckan, så ser du heller inte vart du riktar kameran. I det här läget så har du ingen nytta av realtidsfunktionen, och du behöver således ta en testbild för att se resultatet. Nu har ju inte Diel HT-002LIM någon fjärrkontroll, knappen för att ta en testbild finns innanför luckan. Det enda sättet att se hur du har kameran riktad när den är fastsatt i trädet är helt enkelt använda sensorn och själv gå framför linsen för att ta en testbild.

Den här modellen fungerar inte med AA-batterier, utan levereras med ett specialbyggt laddningsbart batteri. Det betyder att du antagligen vill köpa till ett extra batteri för att kunna utföra underhåll utan att behöva lämna kameran batterilös under tiden. Batteriet är 2000mAh stort och en snabb kalkyl ger att batteritiden för den här modellen skulle vara bra mycket kortare än med andra modeller som drivs med 8st AA-batterier. Trots detta så tappade kameran endast ett ”trappsteg” i batteristyrka efter ca 500 tagna bilder och otaliga videos under testperioden. Att köpa 8-16st AA-batterier samt laddare (4-8st för underhåll) kostar å andra sidan bra mycket pengar, så ett extra batteripack till den här modellen blir nog väldigt mycket förmånligare i slutändan. Laddaren ansluts direkt till batteriet, så kameran får naturligtvis hänga kvar och vara igång medans du laddar det andra batteriet.

Nu har ju jag inte testat denna kamera på vintern, men med erfarenheten från min egen kamera så vet jag att batteritiden vintertid är märkbart kortare. Kölden dränerar snabbt strömmen ur batterierna, speciellt laddningsbara batterier är utsatta, men även vanliga har kortare brukstid.

Kameran tar riktigt bra bilder med upplösning på 4000 x 3000 pixlar, men detaljrikedomen samt färgerna är något bättre på min egen kamera. Detta känns dock mer som en petitess eftersom upplösningen ändå är större på Diel HT-002LIM, och du har möjlighet att zooma in bilderna i efterbearbetningen mera, om så skulle behövas.

Bild tagen i mulet väder med Diel HT-002LIM GSM
Bild tagen i mulet väder med Diel HT-002LIM GSM

Jag märkte snabbt att kameran har lång exponeringstid, och blev då glad när jag hittade ISO-inställningar i menyn, det saknas för övrigt på min kamera. Jag ställde upp från ISO100 till ISO400, och då blev det betydligt bättre bild på objekt tagna i rörelse.

Att filma går bra, och filmkvaliteten är betydligt bättre än på min egen kamera. Båda kamerorna är dock främst gjorda för fotografering. Diel HT-002LIM har HD-filmkvalitet, men jag upplevde ändå det som om filmerna var en aning pixlade, speciellt vid beckmörker.

Sensorerna för kameran fungerar nog bra, men vid mycket aktivitet framför linsen under kort tid, så tar kameran inte alltid bilder, och vad det beror på vet jag ej. I inställningarna går det att justera detta, och intervaller mellan hur ofta kameran ska ta bilder går att ställa in, oavsett detta är sensorn något trög ibland. Men…min egen kamera beter sig på precis samma sätt. I det långa loppet så är det ju sällan som exempelvis en dovhjort kommer i bild, tätt följd av en studsande hare, så detta torde inte vara något problem när kameran väl är i skogen. Vill du ha många bilder tagna så kan du ställa burst-mode (heter Multi, i inställningarna) till att ta 1-3-6 eller 9 bilder, och vill du också ha film efter dessa bilder så kan du ställa in att kameran senare ska övergå till video-läge och filma efteråt. Dessutom kan du välja hur lång tid som ska gå mellan bilderna i burst-mode. Dubbelfunktionen med både foton och video saknas också i min kamera, och den är garanterat till fördel om du använder kameran till övervakning istället för till att bonga djur i skogen.

IR-läget fungerar riktigt bra på kortare avstånd, men att urskilja vad man ser 20 meter bort i beckmörker är kanske inte så lätt. Däremot syns objekt 5 meter bort hur bra som helst. Vid skymning ser du betydligt bättre när inte LED-ljusen behöver arbeta ensamma, utan får hjälp med ljustillförsel från himlen. Månen kan också vara till stor hjälp för att ge extra ljus.

Bild tagen i beckmörker med Diel HT-002LIM GSM
Bild tagen i beckmörker med Diel HT-002LIM GSM
Bild tagen i skymning med Diel HT-002LIM GSM
Bild tagen i skymning med Diel HT-002LIM GSM

Plus och minus med Diel HT-002LIM GSM Viltkamera

+ Bra bilder

+ Otroligt bra MMS-bilder som skickas till mobil/mejl

+ Väldigt robust

+ 12V uttag placerat undertill

+ Mindre trassel med batterier då ett riktigt bra batteripack medföljer

+ Bra, lättanvänd mjukvara till datorn

+ Lättanvänt användargränssnitt i kameran

+ Omfattande funktioner i inställningarna, samt SMS-kommandon

+ Bra mycket bättre video än med SG550M-8M

Något sämre mörkerbilder än med SG550M-8M, men helt godkänt!

Skickar inte 12Mp bilder trots dataanslutning, endast lågupplösta. (men mycket bra sådana)

Här hittar du inställningar för SIM-kortsoperatörer i Finland

Visa specifikationerna för kameran genom att klicka på länken här nedanför.
[show_more more=”Specifikationer:” less=”Dölj” color=”#0066CC” list=”»”]

 • Bildsensor: 12Mp CMOS färgsensor
 • Stöder SD-kort: upp till 32GB
 • Lins: Lins: F=3.1; FOV (field of view) =60 °
 • Storlek: 160 x 120 x 50mm
 • Display: TFT 2,36 tum stor
 • Fullt automatiskt IR-filter
 • Infrasvart LED, 940nm, och 850nm
 • Antal LED: 42st
 • Sensorinställningar: 3st, för objekt långt borta, medium, nära.
 • Sensorns avkänningsområde: 20 meter
 • Sensorns avkänningsområde i grader: 60° (för båda)
 • Bildtagningsfördröjning: 1 sekund
 • Bildtagningsintervall: 1 sekund – 30minuter
 • Justerbar upplösning på bilderna: 12MP/8MP/5MP
 • Sekvensfotografering: 1/3/6/9 bilder
 • Videoupplösning: 1080p/720p/VGA
 • Filformat: jpeg/avi
 • Temperatur, datum, tid, samt månens läge etsat i bilderna
 • Exponering: Justerbart enligt ISO100-ISO400
 • Skicka bild till: 4st e-mail adresser
 • Skicka bild till: 4st telefonnummer
 • SMS-kommandon
 • Fungerar i temperaturer på: -30 till +70 °C
 • GSM frekvensband: 850/900/1800/1900 MHz
 • Viloläge: 0,2mA
 • Stand-by tid: 3 månader
 • Batterityp: 2000mAh batteripack
 • PIN kodsförfrågan
 • Periodvis fotografering: 1 sekund – 24 timmar.
 • NTSC/PAL
 • Vattentät: IP54-klassificerad
 • Säkerhetskontrollerad: FCC, CE, RoHS
 • Vikt: 560g (med batteri)
 • Anslutningar:
  • 12V extern strömtillförsel
  • SD-kort
  • Normal-SIM
  • AV-Out
  • MiniUSB

Medföljer:

 • 1 x Kamera
 • 1 x Laddningsbart batteri 2000mAh
 • 1 x Laddare
 • 1 x Batterilucka
 • 1 x Spännrem
 • 1 x AV-kabel
 • 1 x USB-MiniUSB -kabel
 • 1 x MiniCD med bruksanvisning och mjukvara (engelska)

[/show_more]

Lättanvänd programvara

Programvaran som medföljer till datorn är väldigt lättanvänd och jag hade inga som helst problem att programmera kameran för SIM-korten. Jag testade kameran med både Sonera dataabonnemang, Sonera prepaid samt Saunalahti dataabonnemang. Observera att du måste lägga in SIM-kortet i en mobil för att avlägsna PIN-kodsförfrågan före du lägger in kortet i kameran.

Det som kan vara ett problem, är att få fram all nödvändig information som krävs för just din operatör, men det mesta går att finna på nätet efter lite surfande. (Att ringa till operatörernas kundtjänst är ju enligt mig lika ohälsosamt för välbefinnandet som att kedjeröka i två år, så man undviker ju det så långt det går)

Mjukvaran har också färdiga inställningar för Sonera i Finland och för Telenor och Telia i Sverige.

Autoläge, Sonera.
Den här bilden visar de automatiska inställningarna för Sonera, som fanns färdigt inlagda i mjukvaran.

Det finns två olika sätt att skicka bilder med kameran. Dels kan bilder skickas som MMS till både mobil och mejladress, men det går också att skicka bilder med GPRS och SMTP-teknik till din mejl. Det senare kräver en mejladress som också kameran kan logga in på, och det är inte alla gånger så lätt att få detta att fungera. T.ex. en Gmail-adress fungerar inte som värd, utan det måste antagligen vara en klassisk mejladress utan extra säkerheter och dylikt. Vissa operatörer erbjuder en e-mail som blir knuten till telefonnummern när man köper ett abonnemang, exempelvis Saunalahti har detta. Sonera har inte längre mejladresser knutna till deras abonnemang, så där blir det genast mer spännande om man vill ha detta att fungera. Det kan gå att använda sig av någon annan typ av mejl, exempelvis ett klassiskt Outlook-konto, men jag har inte experimenterat med detta.

Det enklaste sättet att få bilder skickade till din mobil eller mejl, är att endast använda sig av MMS-inställningarna, och glömma SMTP-inställningarna helt och hållet. Detta på grund av att en dataanslutning ofta kostar mera, men också för att kameran ändå inte skickar högupplösta bilder trots dataanslutning och SMTP, bilden som dimper ner i inboxen är nerskalad till MMS-standard iallafall. Detta är en miss i programmeringen, och här har ingenjörsnissarna till min egen kamera lyckats bättre, den skickar högupplöst via dataanslutningen.

MMS eller ej, så är bilderna som kommer till mobilen/mejlen förvånansvärt bra! Jag minns att jag testade MMS-bilder med min egen kamera från början när jag tog den i bruk, men jag kunde inte ens urskilja vad som var fram och bak på min egen katt när den hade blivit fotograferad. Denna kamera från e-ville skickar riktigt bra MMS-bilder, och bättre kvalitet än så behövs inte, de högupplösta bilderna samt videofilerna finns ju trots allt sparade på minneskortet.

MMS-bild skickad till telefonen.
MMS-bild skickad till telefonen när jag testade kameran inomhus. Leila-K ligger och myser på soffan efter en natt i skogen.

Enligt min mening så har Saunalahti i skrivande stund bästa abonnemanget, men dessa ändras ju hela tiden, så det gäller att kolla upp vad som är bäst när du själv ska sätta upp en kamera. Prepaid-abonnemang fungerar givetvis också, och de kan kanske också vara ett fullgott alternativ. Var dock noga med att lusläsa hur abonnemangen fungerar före du köper, exempelvis så kostar ett MMS med Sonera Prepaid relativt mycket, och om kameran skickar många bilder per dag så har du ganska snabbt använt upp 20€ på ett prepaid-kort. En bra finess är att du kan ställa in hur många bilder som max blir skickade varje dag från kameran. (Picture No./day)

Saunalahti inställningar
Manuella inställningar för Saunalahti och MMS.
Saunalahti inställningar för SMTP
Manuella inställningar för Saunalahti och SMTP.

Kommendera kameran via SMS!

SMS-kommandon
Den smartaste funktionen med Diel HT-002LIM GSM är att det går att skicka kommandon till den via SMS. Den här funktionen finns inte på min egen SG550M-8M, och på grund av det kammar denna kamera från e-ville hem många plusspoäng.

Efter att du har skickat ett SMS kommer kameran att svara tillbaka, före den utför åtgärden som du önskar.

Kommandon:

Skicka: *500* för att kameran ska ta en bild.

Skicka: *505* för att kameran ska ta en bild och skicka den till din lur.

Skicka: *520* för att kameran ska ge dig info om antal bilder i minnet, ledigt minne samt batteristatus.

Skicka: *531* för att lägga kameran i viloläge.

Skicka: *530* för att igen aktivera kameran.

 

 

 

Min egen kamera, SG550M-8M

 • Namn: ScoutGuard SG550M-8M
 • Max upplösning på bilder: 8Mp, 3264 x 2448 pixlar
 • Max upplösning på video: 640×480

Det finns bara några saker som är bättre med min egen kamera. En är att bilderna har en aning bättre kvalitet, en annan är att kameran skickar högupplösta bilder om dataanslutning används.

Precis allt annat gör HT-002LIM bättre, eller i vissa fall betydligt bättre. Som tidigare har nämnts, så medföljer bättre mjukvara till kameran från e-ville, och den har också många fler funktioner och finesser. Jag är också starkt imponerad av det laddningsbara batteriet samt det faktum att ett extra batteri är betydligt billigare att köpa för långvarigt bruk jämfört med att köpa massvis med AA-batterier till min egen kamera.

SG550M-8M
Bild tagen med SG550M-8M

Ljusintensiteten från IR-ljusen är ungefär den samma som med Diel HT-002LIM när man fotograferar nattetid, men bilderna blir lite bättre.

SG550M-8M
Bild tagen nattetid med SG550M-8M

Några sista noteringar

På bilderna så kanske du har sett att det verkar vara varmt i Finland i september. De höga temperaturerna beror på att kamerorna har varit inomhus före, och blivit burna i handen ut till skogen före bilderna har tagits, och det räcker för att sensorn ska tro att det är varmt ute. En rolig finess är att du kan se månfaserna från bilderna, och detta gör att du med tiden kanske kommer att se samband med hur djuren rör sig vid olika månfaser.

Om du är orolig för att kameran ska bli stulen, så kan du göra som jag har gjort med min kamera. Med ett hålband i metall infört där spännremmen egentligen ska vara så kan du både skruva fast kameran i trädet samt också låsa fast den med ett hänglås.

SG550M-8M med hålband för fast montage
SG550M-8M med hålband för fast montage

 

Här hittar du Diel HT-002LIM GSM i sortimentet

Har du frågor om kameran så kan du mejla mig på kundservice(snabel-a)e-ville.com

 

-Mathias