Vårt sortiment utökades nyligen med Xiaomi’s Redmi 1S och Redmi Note, två väldigt bra 4G-telefoner från Kinas mest populära märke. På grund av detta är det nu också en bra tidpunkt att ordentligt presentera denna tillverkare.

På Android-forum världen över är Xiaomi ett välkänt märke, men för majoriteten är Xiaomi fortfarande en ny bekantskap. Detta trots att bolaget säljer miljontals produkter och nyligen också blev marknadsledande i Asien, före exempelvis Samsung och Apple. När Xiaomi Note lanserades i Singapore såldes den 5000-enheter stora satsen slut på 42 sekunder, d.v.s. ungefär lika snabbt som när du började läsa denna blogg till nu.

När Xiaomi Note lanserades i Singapore såldes den 5000-enheter stora satsen slut på 42 sekunder, d.v.s. ungefär lika snabbt som när du började läsa denna blogg till nu.

651x307xXiaomi

I detta blogginlägg kommer jag att gå igenom Xiaomi’s bakgrund, mina egna erfarenheter, Xiaomis nuvarande produkter samt även framtida produkter 😉

Vad är Xiaomi?

Xiaomi beskrivs ofta i västerländsk media som Kinas eget ”Apple”

I juni 2010, etablerade sig Xiaomi på marknaden, men har på bara några år vuxit sig riktigt stora. 2014 sysselsatte bolaget redan 5.000 personer i Kina, Malaysia och Singapore, och företaget hade då sålt mer än 60 miljoner smartphones och tillverkade samt marknadsförde en rad andra produktfamiljer så som powerbanker, surfplattor, hörlurar, TV’n och aktivitetsarmband.

651x221xOnemorething
Xiaomis inledningsevenemang är rysligt likt Steve Jobs på Apple

Xiaomi beskrivs ofta i västerländsk media som Kinas eget ”Apple”, även om företaget självt inte vill jämföras på det sättet. Sambanden mellan bolagen är snarlika och går långt tillbaka till produktformspråket, liksom det sätt på vilket Xiaomi saluför sina produkter och säljer dem till sina kunder. Xiaomi’s telefoner använder företagets egetutvecklade MIUIgränssnitt som lånar element från Apples iOS operativsystem och Samsung’s Touchwiz-gränssnitt.

Erfarenheter av Xiaomi

Första gången jag stötte på Xiaomi var när min vän hade handlat Xiaomi’s dåvarande flaggskeppstelefon, Xiaomi Mi2. Efter detta har jag påträffat tillverkarens telefoner alltmer och hade för avsikt att själv köpa Mi3telefonen, men fick min gamla lur reparerad och behövde således inte köpa en ny. Fast jag inte har en telefon  från Xiaomi är jag ändå välbekant med många andra produkter ur deras sortiment.

Piston 2 Gold – Bra och prisvärda hörlurar

650x364xKuva3-1024x574

Det gamla talesättet att bra och billigt inte existerar” stämmer inte i detta fallet, då Piston 2-hörlurarna trotsar detta och levererar förvånansvärt hög kvalitet. Just nu när jag sitter på kontoret ser jag just dessa hörlurar i fyra av våra anställdas öron. Ljudtekniker förstår säkert bättre i detalj användningen av beryllium och guld i produktionen, men snabbt googlat förstår man att beryllium är fyra gånger starkare än stål, men fortfarande den lättaste alkalimetallen. I praktiken innebär detta ett mycket klart ljud. Kabeln är belagd med Kevlar, som förhindrar störningar, och hörlurarna levereras i en kompakt och elegant ask, precis som hörlurar i high-end segmentet bör göra.

Extra strömkälla till mobiltelefonen – 10400mAh Powerbank räddar dagen

Den första produkten jag förvärvade från Xiaomi var deras 10400mAh powerbank. Denna eleganta grå aluminiumlåda har räddat min dag mer än en gång, och jag har den alltid med mig till exempel när jag är ute och reser. Kraften i banken är en stor hjälp och jag har laddat kameran, surfplattan och telefonen snabbt och enkelt. 10400mAh kapacitet innebär i praktiken att jag har ström i min mobil i nästan en hel vecka. Det enda minuset med min powerbank är  att jag saknar det andra USB-uttaget. Detta har korrigerats och numera finns det två USB-portar på Xiaomi’s powerbanker, till exempel finner du två uttag på deras största powerbank på 16000 mAh som driver en stor strömslukande lur i en hel vecka. Detta gillas! 5/5

650x390xXiaomipankki
Xiaomi Powerbank 5000mAh

Xiaomi’s powerbanker i e-ville’s webbutik:

Telefoner som säljer bättre än Samsung i Kina

mi4
Mi4 – Xiaomis flaggskepp, fullpackad med högteknologi

Den första luren från Xiaomi som lades till i e-ville’s sortiment var Mi3. Dess efterträdare är Mi4, men på grund av dess mäkta popularitet har vi inte lyckats lägga till den i sortimentet förrän nu! Den har helt enkelt jämt varit slutsåld i Xiaomis affär.

2014 tillkännagav Xiaomi två nya telefoner som båda nu finns i vårt sortiment. Redmi 1S och Redmi Note är båda flaggskepp i det lite billigare segmentet och är lättare att få tag på. Trots att dessa telefoner är förmånliga, har de många funktioner som konkurrenternas telefoner i samma prisklass saknar. Detta återspeglas bra i Kina i det faktumet att Xiaomi är mer populärt än Samsung.

Xiaomi Mi Band – Grundläggande aktivitetsarmband för den dagliga användaren

650x338xXiaomiranneke
Mi Band – aktivitetsarmband med de flesta önskvärda funktionerna

I synnerhet verkar mätningen av sömnkvaliteten fungera bra; den andra natten visade appen att jag hade haft för lite djup sömn, och på morgonen när jag vaknade hade jag ovanligt svårt att komma mig ur sängen. 

Den senaste bekantskapen jag gjort bland Xiaomis produkter är  Mi Band. Jag har själv nu använt armbandet i tre dagar för att testa produkten och göra recension. På Google Play Store hittas gratis programvara som gör att enheten kan mäta steg och distans samt nattsömnskvalitet. Eftersom varje mätning bygger på accelerometerrörelser, är inte mätresultatet 100% korrekt, men felberäkningen är ändå såpass liten att den inte stör den dagliga användningen. I synnerhet verkar mätningen av sömnkvaliteten fungera bra; den andra natten visade appen att jag hade haft för lite djup sömn, och på morgonen när jag vaknade hade jag ovanligt svårt att komma mig ur sängen. Bland övriga smarta funktioner i armbandet kan nämnas: väckarklocka, notifiering om inkommande samtal samt möjligheten att skapa ett eget prestationsprogram att uppnå.

Armbandet klarade galant mitt test och armbandet finns nu alltså i sortimentet.

Xiaomi Mi5, 3D-TV, och vad mer?

650x432xMITV2
Xiaomi Mi TV 47″

Xiaomi’s nästa flaggskepp bland telefoner kommer att släppas kring första hälften av 2015 och ryktesvägen har hörts att telefonen kommer att bli ett tekniskt underverk, precis som Mi4 var. Bland funktionerna har omtalats: 20megapixel kamera, 2K display, Snapdragon 810-processor samt fingeravtrycksläsare. Men det återstår att se vad som finns i luren när den väl kommer ut på marknaden. Xiaomi har också börjat tillverka TV’n och i Kina finns redan en 47 tums Mi TV med 3D-teknik, så det blir verkligen intressant att se vilka andra nya produkter denna teknikjätte kommer att fortsätta med.

Håll ögonen öppna för mer info från e-ville, vänner av Xiaomi håller på att bli bortskämda då fler och fler smarta produkter tillkommer till vårt sortiment.

Har du erfarenheter av Xiaomi?

Har du önskemål om andra kinesiska märken som bör finnas med i e-ville’s sortiment?

Kommentera eller diskutera nedan!