Tycker du att det är jobbigt att ständigt behöva ställa in alarm på luren varje kväll, och att jämt behöva lägga på och av olika funktioner i luren så som Bluetooth, Wifi, och GPS, för att spara på ström? Jag hade länge stört mig på dessa saker, om jag var i bilen och fick ett samtal så kunde jag inte parera det till handsfree enheten, för bluetooth var inte påslaget. På kvällen skulle larmet alltid ställas in, det var ingen idé att ställa in så att det alltid skulle ringa samma tid varje morgon, eftersom jag hade väldigt skiftande arbetstider och dagar. Mitt i natten plingade luren för jag hade glömt att lägga av ljudet. Mina problem med detta löstes när jag fick nys om NFC-stickers.

NFC står för Near Field Communication och är en teknologi som redan har använts i flera år, men som på senare tid har börjat användas på nya områden. Du kan läsa mer om NFC-teknologin och implementeringar från Wikipedia.

Storleken på dessa stickers är 44x44mm och designen är väldigt anspråkslös, vilket är bra när man ska applicera dem på valda platser.

När jag går lägger mig på kvällen, för jag bara telefonen snabbt över stickern, varefter telefonen plingar till och meddelar allt som klistermärket har tvingat telefonen att utföra.

14208-62511

I det här fallet har NFC-teknik lagts in i en liten lövtunn krets, som sedan har plastats in och blivit designat som ett klistermärke, kort och gott en sticker med minnesplats. Dessa stickers kallas också populärt för tags, taggar. Minnet i klistermärket är relativt litet, ofta är det under 150 bytes. Detta räcker dock gott och väl till för att få telefonen inställd till att göra i stort sett vad som helst som är fysiskt möjligt. Du kan programmera klistermärket till att ställa in telefonen så att den ska börja spela musik (eller radio) en specifik låt, eller hela listor. Du kan ställa in att den ska ringa upp en specifik person, eller att ficklampan ska sättas på. I mitt fall har jag en sticker i sovrummet som är programmerad att starta multipla larm med 5 minuters mellanrum, (joo jag är ibland svårväckt) samt att bluetooth, wifi, hotspot, ljudvolym och allt annat skall stängas av. När jag då går och lägger mig på kvällen, för jag bara telefonen snabbt över stickern, varefter telefonen plingar till och meddelar allt som klistermärket har tvingat telefonen att utföra. I bilen har jag en annan sticker som sätter på bluetooth, och lägger ljudvolymen på max. Tekniken fungerar alltså ungefär som bluetooth, men i det här fallet är kommunikationsavståndet under 10cm. Möjligheterna är oändliga, och du kan verkligen programmera dessa stickers till vad som helst som är möjligt i teorin.

NFC-sticker i bilen

Det senaste på marknaden i skrivande stund är NFC-inbäddade smycken, speciellt ringar, som du kan hitta på allt möjligt skoj med.

Att programmera stickern görs enkelt via appar. Telefonen jag använder är en Xiaomi Mi3, och i den finns det en färdigt installerad app för detta. Jag tyckte dock att den appen inte var någon höjdare, utan letade istället på Play Store efter någon som hade bättre funktioner. Jag hittade NFC Tools, och var väldigt nöjd med den appen. Den hade precis allt man kan önska sig, och man märkte att hen som hade gjort den appen hade haft stor fantasi, det fanns massvis med saker man kunde utföra.

Är du intresserad av att själv skaffa dessa stickers bör du kontrollera om din telefon stöder NFC. De flesta lurarna på marknaden idag stöder NFC, men kontrollera iallafall före du beställer.

NFC är väldigt aktuellt, och vi lär få se mycket med den här tekniken ännu. Det senaste på marknaden i skrivande stund är NFC-inbäddade smycken, speciellt ringar, som du kan hitta på allt möjligt skoj med.

NFC klistermärken hittar du i e-ville’s webshop just nu till ett blygsamt pris på 81kr för 4st.