Ville Majanen • 6 mars, 2014

Det var med forna glansdagars försäljningssiffror i minnet jag beslöt mig för att undersöka e-villes tidigare toppkategori, MP3-spelarna. Någon gång kring år 2007-2008 såldes dessa i ofantliga mängder. Då gick jag och kollegan Jussi Jokinen igenom alla fabriker för att hitta de mest prisvärda MP3-spelarna.

I dagsläget går försäljningen av MP3-spelare knappt framåt , och samma sak gäller också urvalet, och marknadsandelarna för dessa. Urvalet har delvis hunnit föråldras, men priserna har legat på samma nivå ändå. Prisbilden för MP3-spelare behöver nu korrigeras så snabbt som möjligt för att motsvara den låga efterfrågan. Några moderna och trendiga nya modeller har heller inte kommit ut på marknaden för att hjälpa upp försäljningen.  Är tiden för MP3-spelare förbi? Själv brukar jag lyssna på musik från Spotify i min mobiltelefon, och när jag ska på en löprunda trycker jag snabbt ner luren i ett skyddsfodral, svingar upp hörlurarna på öronen, trycker på ”Play” och ger mig ut i spåret. Ibland, (eller snarare varje dag) händer det att jag har lågt batteri kvar, och brukar då använda mig av ”flygplansläge” så att jag åtminstone kan lyssna på musik. Vänner, meddelanden och samtal hamnar då på en andra plats i prioriteringen. (Sorry, mina vänner!) Vid dessa situationer skulle en billig MP3-spelare vara en tidseffektiv lösning.

Ville & David letar efter Kinas billigaste MP3-spelare

Vilka typer av MP3-spelare hittas på webben idag ?

En snabb Googling och ett besök på Pricerunner.se visar att det i första hand säljs märkesprodukter som Ipod Nano med priser från 1289kr med frakt. Förutom äppelprodukter hittas en spelare från Sandisk för 389kr inklusive frakt, och sedan kommer ett urval mindre kända märken med priser kring 108-148kr inklusive frakt . Hos e-ville hittar du i dagsläget Diel Candy med 2gb inbyggt minne för 103kr samt Diel EMO med 4gb minne för 120kr, båda inklusive frakt.

Det är dags att kontrollera hur billigt man kan få en MP3-spelare från Kina . Jag åkte med mina kollegor Ari och David till Shenzhens ” gränder och torg ” på jakt efter Kinas billigaste MP3-spelare . Titta vad vi hittade!

I Shenzhen är urvalet av MP3-spelare…öhm…mångsidigt!

Apples produkter tillverkas här i Shenzhen också , så ”know-how” kring MP3-spelarnas teknik finns i överflöd. Foxconns fabrik med över hundra tusen anställda som tidigare var drabbad av många sorgliga fall av självmord finns här. När man på motorvägen körde förbi fabriken kändes det som om Foxconns ”stad” aldrig tog slut. Fabriksbyggnaderna och arbetarnas lägenheter fortsatte kvarter efter kvarter.

Vi hittade flera mindre tillverkare som haft ” kreativitet ”, och börjat producera egna modeller . Hittade ” Angry Birds ” MP3-spelare , och ” Äpple” MP3-spelare . Vi skippade dessa och fortsatte leta efter den billigaste icke-kopian av MP3-spelare i Kina.

Arga Fåglar & Äppel-spelare

Wow , MP3-spelare för 9kr!

Kan detta vara det vi sökte? . UFO – formade MP3-spelare för 8 RMB , eller ca 1 dollar . Den har inget inbyggt minne, ingen USB-laddningssladd eller hörlurar alls, men säljaren deklarerar en batteritid på 4-5 timmar . Vi blir lyriska och tar alla tillgängliga färger på spelarna med till vårt kontor .

Kan detta vara Sveriges billigaste MP3-spelare?

På kontoret testade vi dessa spelare som väger ”hela” 25 gram.  Vi tryckte in ett minneskort med några låtar på , grävde i lagret efter några enkla hörlurar , satte igång spelaren och, voilà , ljuv musik i öronen! Spelarna är lite lömska och färgen dammar av dem ganska fort, men vem bryr sig? Garanterat är att de gör vad som är lovat!

Ari granskar urvalet av hörlurar

Okej , vi lägger till UFO MP3-spelaren till e-villes sortiment 🙂

Hur mycket blir priset ? Ok , om enheten kostar oss 9kr , och kunden kan lägga till den till sin övriga köpkorg, går den att få utan leveranskostnader. Gratis är alltid ett relativt begrepp , välkänt är att det inte finns någon gratis lunch , så till priset måste beräknas postkostnader. Vi lägger till ca 1,65kr för postavgifter. Varje order är också relaterad till pengatransaktioner och föga överraskande , att få pengar är inte gratis . Banker eller kreditkortsföretag kommer att debitera oss 1,16-4,46kr per transaktion . Vi rundar av priset till 80 öre. ( med hänsyn till att det för det mesta blir fler produkter som skickas samtidigt ) . Retur, eller garantiärenden som ersätter felaktiga produkter står för 3% av beställningarna, och dessa kostar i genomsnitt 5% av produktpriset. Så för dessa kostnader läggs det till 40 öre.

Sedan kommer det även hanteringsarbete. En minut finsk arbetskraft kostar cirka 1,78kr , en kinesisk kollegas minut av arbetet kostar ca 45 öre , och hanteringen tar ca 5 minuter av den kinesiska arbetet ( beställningar till leverantörer , kvalitetskontroll , förpackning ) , och i genomsnitt 1 minut av det finska arbetet ( kundservice och annat arbete ) , det vill säga totalt ca 3,90kr. Tillsist tillkommer hyra för våra lokaler, och den är i detta fall ca 1,25kr per såld vara.

Kostnaden av produkten för e-ville är således:
Priset på 9kr
Postavgifter 1,65kr
Pengatransaktioner 80 öre
Retur och garantikostnader 40 öre
Arbete för 3,90 kr
Hyra 1,25 kr

Totalt = 17 kr

Vi säljer inte direkt den vackraste, och inte den mest kvalitativa MP3-spelaren, men den är fullt fungerande och kostar endast 17 kr, utan att vi gör en förlustaffär. Så här har du: Sveriges billigaste MP3-spelare för 17 kr.

Ville Majanen – e -ville.com’s köpman3

PS . All feedback är välkommen kring bloggen och butiken . Lämna en kommentar eller prenumerera på blogsv.e-ville.com