Vad är IP68, IP69 och MIL-STD-810G? Din guide i certifieringsdjungeln

Det finns en mängd olika klassificeringar för produkter som när det kommer till  vatten- och stöttålighet. Men det är inte alltid solklart vad det egentligen betyder i verkligheten.

Detta inlägg är syftar till att beskriva de olika klassificeringarna och vad det egentligen betyder när en telefon är till exempel IP67, IP68, IP69K-certifierad.

Jag kommer också att gå in på djupet på MIL-STD-810G samt vad det egentligen betyder när en telefon är stöttålig.

 

 

IP-klassificeringssystemet

IP-klassificering är en internationell standard för att mäta olika produkters skyddsnivå mot väta och damm.
Den första siffran representerar skyddet mot fasta föremål, till exempel damm och sand medan den andra siffran representerar skyddet mot vätskeintrång. Första siffran sträcker sig från 0-6, där 6 representerar högsta skyddsnivå. Den andra siffran sträcker sig från 0-9, där 9 representerar högsta skyddsnivå.

I vissa fall kan det även så X och det innebär i så fall att  det inte finns data eller tillräckligt med data för att ange skyddsnivån. Det finns också bokstäver som kan indikera mer information om skyddsnivån. Till exempel IP69K. I dessa fall betyder det att produkten i fråga tål tryckvatten i olika grad. Exempelvis att en vattenstråle med tryck spolar av telefonen. IP69K innebär att produkten är helt dammtät och tål varma högtrycksvattenstrålar. Mer specifikt vattenstrålar på upp till 80 grader Celsius vid från ett avstånd av 0,10-0,15 m och med ett tryck av 80-100 bar.

Vissa telefoner har förseglat hölje som garanterar att inget damm kan komma igenom till insidan

 

Tumregel
Ju högre siffra, ju högre skyddsnivå.
Ta en titt på tabellen nedan och du kan se vad de olika siffrorna innebär när det kommer till skyddsnivå.

 

Vanliga klassificeringar

IP67
Produkten är helt dammtät och vattentätt till 1 meters djup i 30 minuter. iPhone X är till exempel IP67-klassad och det definieras av tillverkaren med att telefonen klarar nedsänkning i vatten på 1 meters djup i upp till en halvtimme.

IP68
Denna certifiering innebär att produkten är helt dammtät och vattentät ner till ett djup som överstiger 1 m i minst 30 minuter. Många telefontillverkare anger ett djup på 1,5 meter men det kan variera från tillverkare till tillverkare.
Doogee är ett välkänt varumärke i segmentet  vatten- och stöttåliga smartphones, på bilden ser du nya Doogee S90
IP69K
Produkten är helt dammtät och tål även högtrycksvattenstrålar. Om du letar efter en smartphone som tål rejält med vatten så håll utkik efter denna klassificering.

Ulefone Armor 3W är både IP68 & IP69K-klassad och tål rejält med vatten

 

När det gäller stöttålighet så är den största utmaningen displayen. Displayen är den del på telefonen som är känsligast och svårast att skydda. Den måste bland annat kunna överföra rörelseinformation från fingertopparna och kan därför inte isoleras från stötar. Det bästa man kan göra är att smart design göra så att skärmen skyddas av exempelvis gummikanter samt att använda ett härdat glas så som exempelvis Corning Gorilla Glas.

Vi rekommenderar våra kunder att sätta på ytterligare ett pansarglas för att förbättra hållbarheten. Det är snabbt gjort och är en extra försäkring mot repig och sprucken skärm. Det kan också lätt bytas när det blir slitet till skillnad från displayglaset som är fast monterat på telefonen.

Ordet stöttålig är i sin natur ett subjektivt uttryck, ingen produkt kan vara 100% säker mot fall från exempelvis höjd. Det är givetvis stor skillnad på att säga att en telefon är stöttålig och testad med fall från 30 centimeters höjd en gång jämfört med ett test där telefonen testas från en höjd på  1,2 meter 30 gånger.
Det är här värdet av standardiserade tester kommer. Genom att testa en telefon enligt en förutbestämd standardhöjd så får du som konsument en värdemätare på vilka höjder telefonen kan tappas från och i de flesta fall hålla.

Blackview BV5500 har skyddande gummikanter som markant ökar stöttåligheten

 

Corning Gorilla Glas
Vissa smartphones kan ha en speciell typ av glas som heter Gorilla Glas ursprungligen utvecklat av Corning Company. Denna typ av glas är något mer hållbart än vanligt glas och en bra sak att hålla utkik efter när du väljer telefon. Som nämnt tidigare så är det en bra sak att hålla utkik efter om du letar efter en hållbar telefon.

MIL-STD-810G

MIL-STD-810G är en amerikansk militärstandard med omfattande tester utformade för att testa gränserna för vad utrustningen håller för. Både när det gällde klimat, t.ex. extrema temperaturer och fuktighet, men också när det gäller transport och stöttålighet. När det kommer till konsumentelektronik, eller i det här fallet, telefoner så är de flesta intresserade av dropptestet. Testetsom genomförs för att kontrollera telefonens hållbarhet vid fall från höjd. Tester vid extrema temperaturer, varma som kalla kan dock också vara av intresse för dig som konsument. Kanske bor du i norra Norrland och behöver en telefon som är testad i extremt kallt klimat.

Blackview BV9700 Pro är MIL-STD-810G klassad

Varför är MIL-STD-810G något bra att titta efter?

En MIL-STD-810G-certifierad smartphone har genomgått omfattande test för att säkerställa telefonens.
Det finns över 20 möjliga tester tillgängliga och många av de är tuffa.
Testet omfattar: droppar, vibrationer, extrema temperaturer, fuktighet, hög höjd, sand och damm och mycket mer.

Generellt kan sägas att telefonerna som har denna certifiering är några av de tåligaste på marknaden!

Vill du titta på vårat utbud av vatten- & stöttåliga telefoner så hittar du ett omfattande utbud här!