Familjecamping vid kusten, övernattning på vinterfjäll eller ett ultralätt tält för din cykelresa!

Det finns en stor mängd olika tältmodeller, alla med sina egna fördelar och nackdelar. I detta blogginlägg vill jag komma med lite råd samt tips och trick när det kommer till att välja rätt tält just för dig och dina aktiviteter.

Vad ska man tänka på när man väljer tält?

Det finns så klart en hel del att tänka på nä du ska välja tält. Första frågan blir så klart det huvudsakliga användningsområdet samt hur många personer som ska få plats.
Det finns inget värre än ett tält som krånglar när man är trött och sliten. Dränerad på energi efter en lång dag har man ofta inte ett jättebra tålamod och ett och annat vrål ut i etern är vanligt förekommande.
Mycket av irritationen kan du motverka genom att välja ett tält som passar för aktiviteten.

Stort eller litet och lätt?

Ska du till kusten och campa med familjen en eller några veckor så kanske inte tältets vikt av högsta prioritet. Du kan alltså kosta på dig ett tält som väger lite mer och är lite större för bättre bekvämlighet samt förvaringsmöjligheter. Vårat Camel trerumstält är ett bra exempel på ett stort och rymligt tält bra för familjecamping.
Ska du däremot ut och vandra eller på cykelsemester så blir vikten allt mer betydelsefull och ett lättviktstält kan vara ett attraktivt alternativ.

Titta på våra lättviktstält NatureHike Hiby & NatureHike Taga

Ett billigt tält eller ett litet mer påkostat?

Nästa fråga blir av naturliga orsaker priset. Hur mycket du kommer att använda tältet och vilka krav du ställer på det kommer så klart att påverka vilket pris du är villig att betala.
Ska du enbart ha ett tält för att använda till festivalen en sommar så kanske du inte vill investera några större pengar utan kan nöja dig med ett lite billigare alternativ. Men för dig som exempelvis ska upp på fjället och sova, vinter eller sommartid så ställs så klart helt andra krav på tältet vilket också påverkar priset.
På fjället är vädret nyckfullt och ett rejält tält utgör en form av livförsäkring för dig eller er som rör er i dessa områden. Ett tält av riktigt bra kvalitet som klarar hårt väder är då att föredra. Saker att titta efter är exempelvis en självbärande konstruktion, dessa tål generellt sett vind mycket bra.

Med absid eller utan?

För er som gillar att vara ute och vandra, bär på packning och kanske även har en hund med er så är min personliga rekommendation att tältet ni väljer har en absid.
Absiden är ett utmärkt utrymme där ni kan förvara eran packning skyddat från vinda och vatten men samtidigt slipper att släpa in en eventuellt smutsig, stor och blöt ryggsäck in i sovdelen.
Har ni hund med er så kan absiden med fördel utgöra en perfekt sovplats för er kamrat, en liten filt eller matta och lassie ligger skyddat från både regn och blåst.

En rejäl absid kan vara som en gåva från ovan vissa dagar! Kika exempelvis på NatureHike Opalus

 

Tunneltält
Ett tunneltält är vanligtvis den lättaste tältvarianten när det kommer till vikt. Dessa är ofta snabba att sätta upp och tål också vind relativt bra. Blir det dock kastvindar och dylikt så är det lätt att tältduken börjar hänga.
Detsamma gäller om tältet är fuktigt.
Personligen tycker jag dessa tält är mycket bra. Mångsidiga och smidiga, passar för en rad olika användningsområden.

Kika på kvalitativa NatureHike OPALUS tunneltält

Kupoltält
Ofta vindtåliga och klarar många gånger kastvindar bra. En av fördelarna är att dessa allt som oftast är självbärande vilket är smidigt om du exempelvis tältar på platser där du endast har ett fåtal platser med slät mark som du kan passa in tältet på. Du kan alltså montera det och sedan flytta det till lämplig plats.

Hybridtält
Ett hybridtält är precis som det låter, en blandning mellan ett tunneltält och ett kupoltält. Fördelarna med denna typ av tält att du får lite av fördelarna med båda. Ofta vindtåliga tält som är smidiga att sätta upp.

Tips på användbara tillbehör

När man är ute på cykelsemester, vandrar eller på familjecamping så brukar det alltid vara något som dyker upp. Det är alltid bra att ha lite verktyg med dig när du ska ut och tälta.
Ett multiverktyg, tejp, extra lina och några extra tältspikar brukar vara bra saker att ha med dig som ofta kommer till användning.
Icke att förglömma, ett bekvämt liggunderlag kan göra under för din nattsömn!

E-ville.com presenterar tälten för 2019s camping

Det är med glädje som e-ville.com nu även kan erbjuda våra svenska kunder de prisvärda och kvalitativa tälten från NatureHike. Du hittar även pop up-tält från Flingi som blivit mycket populära!

NatureHike tillverkar tält i många olika modeller och material för en mängd olika tillfällen. NatureHike erbjuder bland annat ultralätta tält med rejäl vattenpelare perfekta för dig som ska ut och vandra i fjällen och inte vill bära onödigt många kilon på ryggen. Dessa tält för en eller två personer väger enbart strax över ett kilo och lämpar sig även väldigt väl för dig som exempelvis ska ut på cykelsemester.

Taga

Ultralätta NatureHike Taga 1 person

Titta exempelvis på ultralätta NatureHike Taga för en person, ett prisvärt hybridtält med en vikt på enbart 1233 g.  Bra val för dig som själv är ute och vandrar eller föredrar ditt eget tält om ni är flera. Vattenpelare på 4000 mm, bra ventilation och myggnät gör detta tält till ett bra val för dig som inte vill bära på för mycket men ändå vill ha bra komfort.

 

Mongar

NatureHike Mongar lättviktstält 2 personer

För dig som vill ha lite mer utrymme eller för er som reser och sover tillsammans har vi två lite större modeller. NatureHike Mongar för 2 personer med en vikt på enbart 1850 g. samt möjlighet att koppla på en tilläggssektion som ger extra utrymme.

 

Hiby 3

NatureHike Hiby 3 personer

NatureHike Hiby 3 är ett lätt hybridtält för upp till 3 personer. Det har en praktiskt absid där du kan lägga din packning skyddat från regn och vind. Du som reser med hund kan även med fördel låta din kära kamrat sova i absiden. Vem den kamraten är, ja det är upp till dig.
Tältet är riktigt stabilt och tål en hel del hårt väder. Är det blåsigt som det ibland är på exempelvis fjället så har du bra stormlinor som du snabbt kan fästa.
Ni som tältar i kallt klimat när det finns mycket snö kan men fördel gräva en köldgrop i absiden för att höja komforten inne i sovdelen.

 

Cloud Burst Shelter

NatureHike Cloud Burst Shelter kupoltält 4 personer

Rejäla kupoltältet Cloud Burst Shelter för 4 personer ger dig mycket utrymme och komfort. En höjd på cirka 2 meter gör att dom flesta användarna kan stå raklånga. Bra luftgenomströmning och rejäla myggnät för att hålla odjuren ute gör detta till ett bra tält för dig som vill ha gott om utrymme och hög komfort.
Vindtåligt tält för dig som letar efter ett tåligt tält av bra kvalitet!

 

Camel trerumstält

Camel trerumstält

Stora och rymliga trerumstältet Camel är perfekt för dig som ska ut och campa med familjen till sommaren.  Med plats för upp till 8 personer så har du plats för både familjen och er packning!
Vattenpelare på 4500 mm ser till att du håller familjen torr även om det regnar rejält. Tålig ram av stål och glasfiber,  markis och flertalet fönster gör detta till ett bra val för dig som vill ha kvalitet och komfort till ett bra pris.
För dig som ska på festival så erbjuder detta tält skydd mot regn, stora ytor för att umgås och utgör en självklar mötespunkt.

 

Flingi pop up-tält

Ett snabbt och smidigt tält för dig som inte är så intresserad av att spendera tid på att sätta upp tältet, öppna tältpåsen och tältet är uppsatt på mindre än en minut.
”Självmonterande” pop up-tält från Flingi har snabbt blivit populärt hos oss och passar bra för lättare camping.

Christoffer
Skribent e-ville.com