Numera har vi alla en mer eller mindre användbar kamera i mobilen med oss. Som en kunnig fotograf en gång citerade, ”Den bästa kameran är den kameran som du har med dig”. När det väl sker något spännande och du bör få en bild omedelbart, är systemkameran med stor sannolikhet hemma. Då hjälper inget annat än att ta ut telefonen från fickan och ta bilder med den istället. Dock blir de flesta fotografierna oftast väldigt snarlika och tråkiga, men oroa dig inte längre för det, nu får du nämligen variation på bilderna! Vi har tagit en lins med tre olika funktioner i test som bland annat har 0.4x bredbild, 180-graders fisheye samt 10x-makro, alla framtagna för att skapa speciella fotografier.

Det kompakta 3-in-1 paketet innehåller en kort guide samt en behändig transportpåse som även fungerar som en mikro-duk och med den kan du putsa linsen. Ett clips medföljer också som du kan spänna fast linsen i mobilen med. En närmare undersökning gjord av oss visar att makro- och fisheye är fäst i varandra, detta innebär att du alltid använder fisheye tillsammans med makro! Det medföljer även linsskydd så att den inte ska ta skada av föremål såsom t.ex. nycklar eller övriga föremål du har i fickorna. Linsen känns överlag väldigt bra och solid eftersom den i stort sett är byggd i metall. Monteringsanordningen påminner mycket om en klädnypa, men den är givetvis mjukare och mer skonsam mot mobilen.

Den universella monteringsanordningen passar med så gott som alla telefoner och surfplattor som finns på marknaden

Som bilderna nedan visar, kan du applicera linsen på den främre kameran eller på primära kameran baktill. Vi gillar att kalla den för universal-clipset eftersom den passar nästan med alla telefoner som finns ute på marknaden, och detta gäller även för surf-plattor. Du kan också använda den på din bärbara dators webbcam! I testet vi utförde använde vi iPhone 5S samt Meizu M5 Note och i bägge telefoner passade linsen utmärkt!

Lins 1: Super wide 0.4x

Den här linsen utvidgar synvinkeln med ungefär 140 grader och detta kan du ha nytta av inomhus såsom utomhus, när du känner att du behöver få mera saker att synas på bilden. Vi tog några test-bilder på balkongen i vårat kontorsutrymme och du kan även se på bilderna nedan hur mycket mera som verkligen ryms in i bilden i jämförelse med bilden där ingen lins är använd. När du använder Super wide 0.4x anpassar den även färgerna i bilden väldigt bra ända ut till kanterna på bilden, dock försämras de en aning ju längre bort objekten är. Men för prisklassen denna lins är i, är kvaliteten fortfarande otroligt grym!

Super wide 0.4x (Kamera: Meizu M5 Note)

 

Utan wide-lins (Kamera: Meizu M5 Note)

Lins 2: 180 graders Fisheye

Fisheye är i normal användning en aning annorlunda lins. Ofta har vi sett videos från vintersporter samt skateboarding som har denna effekt. Den fångar nästan hela vinkeln som kameran ser i 180 grader i form av en boll. Ungefär som vi föreställer oss att en fisk ser vardagen, och därför har den fått namnet ”fisheye” som i rak översättning blir ”fiskögat”. Linsen fungerar på ett smidigt sätt att ta bilder på valfria objekt. Även på en plats med litet utrymme slipper fisheye att ta en bild så att ingenting utelämnas. Det bör dock nämnas att ifall du använder effekterna för mycket så blir färgerna längre ut på bilden missvisande på grund av bildvinkeln.

Fisheyelins (Kamera: Meizu M5 Note)

Lins 3: Makro lins 10x

När du skruvar bort själva fisheye-delen  så har du 10x makro-linsen kvar. Denna är designad för specialbilder som tas på nära håll och det är tänkt att du endast ska vara några centimeter ifrån objektet du fotograferar. Med den kan du ta otroliga närbilder eller större bild av något som i verkligheten är litet, alternativt ta en bild på mindre detaljer i ett större objekt. Med hjälp av makro-linsen kan du lätt göra din mobil till ett förstoringsglas.

Makro lins 10x (Kamera: Meizu M5 Note)

 

Makro lins 10x (Kamera: Meizu M5 Note)

Som vårat test visar kan du med denna simpla lins förstora dina bilder och fånga mera mångsidiga och intressanta bilder, på ett mycket enkelt vis! Även våra kunder som har prövat dessa har varit positivt överraskade. Detta lins-set är Juli månadens produkt som vi vill lyfta upp till ytan.

Den är verkligen inte heller förstörd med ett skyhögt pris. Vänta inte för länge utan beställ din egen genast.

Se även diverse produkter för fotografering med mobilen.