En reservkraftförsörjning, mer känd som en powerbank. Det är en mycket praktisk enhet att ha med telefonen eller surfplattan och kan ofta rädda dagen när batteriet håller på att ta slut vid ett dåligt tillfälle. Numera finns de i många olika batterikapaciteter, från några 1000 mAh till mer än 50 000 mAh. Dessutom finns det dockmonterade powerbanks, tåliga powerbanks, trådlösa powerbanks och även modeller med solpaneler, vilket vi återkommer till lite senare i bloggen. Att hitta en powerbank kan vara förvirrande och valet kan vara lite svårt. Även vissa telefoner med ett stort batteri kan användas som reservkraftkälla. Ett bra exempel på detta är Oukitel WP19, som har ett enormt batteri på 21 000 mAh.
Många har redan en eller flera powerbanks hemma, men dessa kan lätt bli liggandes hemma om man inte har valt rätt powerbank för sina behov. I det här blogginlägget går vi igenom allmän information om powerbanks och tips för att välja en powerbank. Låt oss fördjupa oss i ämnet!
Varför kan jag inte få ut full kapacitet ur powerbanken?
En av de vanligaste frågorna om powerbanks gäller deras kapacitet. Med hjälp av enkel matematik kan du tänka dig att om telefonens batterikapacitet är 4 000 mAh och reservkraftverkets kapacitet är 12 000 mAh, borde det räcka för att ladda telefonen tre gånger. I praktiken är detta dock inte fallet. På grund av energiförlust och spänningsomvandling är powerbankens faktiska kapacitet ungefär 2/3 av den angivna kapaciteten. Dessutom påverkas det faktiska antalet laddningscykler av tillståndet hos det batteri som laddas, tillståndet hos batterierna i powerbanken och komponenternas kvalitet.
Powerbankens faktiska kapacitet är ungefär 2/3 av den angivna kapaciteten.
I praktiken är det omöjligt att uppnå 100% effektivitet med nuvarande teknik. Om ett uppladdningsbart batteri är i dåligt skick eller gammalt laddas det inte lika effektivt som ett nytt batteri som har laddats fullt några gånger.
Vanligtvis är formeln som används för att beräkna den faktiska kapaciteten hos powerbanks följande
Kapacitet * batteriets skick * effektivitet
De siffror som används för både effektivitet och batteritillstånd är 80% för en genomsnittlig powerbank. Den faktiska laddningskapaciteten för ett batteri på 10 000 mAh är t.ex.
10000mAh*0.8*0.8= 6400mAh
Det innebär att batteriet på 2000 mAh bara laddas fullt ut drygt tre gånger. Om powerbanken använder delar av hög kvalitet är effektiviteten högre och till exempel Xiaomi lovar en effektivitet på cirka 90% för sina egna powerbanks, så den verkliga kapaciteten är 10000mAh*0.9*0.8=7200mAh, vilket innebär att du lätt kan få ut mer än 10% mer energi från en bra powerbank än från en genomsnittlig powerbank.
I en powerbank av dålig kvalitet kan verkningsgraden närma sig 60%, vilket innebär att den faktiska kapaciteten är hälften av den angivna kapaciteten. Några powerbanks med högre effektivitet än vanligt är Xiaomi powerbanks med Samsung- och LG-teknik samt Tronsmart och Baseus powerbanks. Många mindre tillverkare har också investerat i kvalitet och vi på e-ville testar själva powerbanks och om vi upptäcker att en powerbank med 5000 mAh inte ens kan få halva batteritiden för en mobiltelefon, tar vi inte in den i vårt sortiment.
Vad finns i powerbanken?
Vanligtvis är powerbankens yttre hölje klätt i t.ex. aluminium eller plast. Den teknik som döljer sig i skalet är inte särskilt komplex i sig själv. I praktiken innehåller powerbanken vanligtvis ett eller flera batterier, en kontrollenhet och en USB-port som är ansluten till den. Många powerbanks använder sig av lätt tillgängliga 18650-batterier, som är något större än ett vanligt fingerbatteri. En backup powerbank på 7500 mAh kan till exempel ha tre parallellkopplade 18650-batterier på 2500 mAh inuti.
På senare tid har allt fler powerbanks använt samma batteriteknik som telefoner. En powerbank med mobiltelefonbatterier är märkbart lättare än en powerbank med 18650-batterier med metallskal, även om kapaciteten inte nödvändigtvis försämras.
Kontrollenheten är en av de avgörande faktorerna för powerbankens kvalitet. I praktiken har alla powerbanks ett internt kortslutningsskydd, men beroende på powerbank kan de också ha överspännings- och överströmsskydd, överhettningsskydd eller andra sensorer som förbättrar säkerheten för powerbanken, som vanligtvis är ett litiumjon- eller litiumpolymerbatteri, som trots sin goda säkerhet inte är felfria. Många har läst om mobiltelefonbatterier som plötsligt har exploderat utan någon tydlig anledning. Du bör därför alltid vara försiktig med batterier och aldrig lämna din telefon eller powerbank obevakad när den laddas. När det gäller powerbanks, liksom andra batterier, ska du komma ihåg att de är farligt avfall. Kontrollenheten kan också innehålla en sensor som gör att kraftbanken kan bedöma enhetens strömbehov och bättre reglera strömförsörjningen, vilket förbättrar effektiviteten hos reservkraftförsörjningen.
Vilken storlek på en powerbank är tillräcklig?
När du köper en powerbank är det värt att tänka på dina behov relativt noga. För många människor räcker en enda reservkraftkälla för alla situationer, medan andra behöver mer än en. En del kanske undrar vem som behöver dem överhuvudtaget och som klarar sig bra utan dem. Det finns många olika behov, precis som det finns många olika typer av utrustning.
Många människor håller dock på med telefonen i flera timmar dagligen, vilket skapar ett behov av en powerbank. Vid frukostbordet läser du nyheterna på din telefon, sedan tittar du kanske på videor eller spelar spel på väg till jobbet eller skolan och svarar sedan på meddelanden och samtal under dagen. Och det ständiga hoppet från en app till en annan tär på batteriet i sig självt. På vägen hem börjar batteriet ta slut om du inte har haft möjlighet att ladda det under dagen. Låter det bekant? Det är här som en powerbank kommer till nytta. Till exempel är de flesta 5000 mAh backup powerbanks mycket kompakta och passar bra i en ficka eller ryggsäck. Detta räcker vanligtvis för att ladda ett normalt telefonbatteri en gång från nästan ingenting.
Jag tror dock att den största fördelen med en powerbank är när du reser eller vandrar. När du reser lämnar du nästan alltid ditt hotell eller boende tidigt på morgonen och återvänder på kvällen. Det finns uppladdningsbara enheter från telefoner till kameror och surfplattor, och du kommer inte nödvändigtvis ihåg att ladda dem varje kväll. Om du inte har rätt laddningsadaptrar med dig kanske du inte kan ladda även om du har laddare och powerbanks med dig. Kom ihåg att inte bara ta med dig en powerbank utan även adaptrar för laddningsportarna på dina enheter.
Du bör därför köpa en powerbank utifrån dina behov: om du behöver den för daglig användning rekommenderar jag en relativt liten powerbank på cirka 5000 mAh. Om du reser, vandrar eller laddar flera enheter rekommenderas en större reservkraftbank på 20000 mAh. Kom dock ihåg att du i regel kan ta med dig en reservkraftbank ombord på ett flygplan med ett energiinnehåll på upp till 100 Wh. Om kraftbankens energiinnehåll ligger mellan 100 och 160 Wh måste du be flygbolaget om tillstånd att ta med den. Det högsta antalet reservbatterier som får medföras är två. Olika flygbolag kan dock ha olika rutiner, så kontrollera alltid med ditt flygbolag innan du reser!
Tålig, trådlös eller kanske en powerbank med solpanel?
Det finns powerbanks för alla typer av behov: till exempel stryktåliga powerbanks, trådlösa powerbanks och powerbanks med solpaneler. Var och en av dessa har sitt egna användningsområde och målgrupp. Låt oss ta en närmare titt!
Tåliga powerbanks kan ta emot mycket stryk. De är utformade för att tåla fukt, vatten, stötar, damm och tryck och är bäst i vildmarken eller på vandringslederna, till exempel när extra hållbarhet krävs. Du vill inte att din powerbank ska gå sönder mitt under en vandring på grund av regnväder till exempel. Annars är tåliga powerbanks exakt samma som vanliga powerbanks, men med olika vatten-, stöt- och dammtålighet, eller IP-märkning. Exakt samma skyddsklassning används för telefoner och andra apparater. Du kan läsa mer om enheters IP-klassificering här. De har också ett mer robust och styvt yttre skal. Ta med dig dem på en forsränningstur!
Trådlösa powerbanks är en annan typ av powerbank som är mycket populär. Idag blir trådlös laddning av enheter allt vanligare och en stor del av de nya telefonerna har redan trådlös laddning. Tillverkare av powerbanks har också dragit nytta av detta och trådlösa powerbanks har börjat dyka upp på marknaden. Trådlös laddning har många fördelar, särskilt när det gäller bekvämlighet och användarvänlighet, så det är logiskt att inkludera trådlös laddning i powerbanks. Den vanligaste tekniken för trådlös laddning är Qi-standarden, och de flesta enheter som stöder trådlös laddning har stöd för denna teknik. Olika tillverkare kan dock ha olika tekniker för trådlös laddning, så se till att din trådlösa powerbank är kompatibelt med dina egna enheter. En powerbank som normalt stöder trådlös teknik kan dock också laddas med en vanlig laddkabel. Trådbunden laddning är också vanligtvis snabbare än trådlös laddning.
En typ av reservkraftförsörjning som definitivt är värd att nämna är powerbanks med solpanel. Det är förresten helt vanliga powerbanks, men som du säkert har gissat kan du ladda dem helt med solenergi utan att behöva koppla in dem alls. Naturligtvis kan du också ladda den från ett uttag på vanligt sätt. Den bästa användningen för en sådan här powerbank är på en lång vandring eller resa, när du vet att du inte kommer att ha tillgång till ett uttag på ett tag. Till exempel en mycket praktisk enhet för en resa till stugan, om det inte finns någon elektricitet ansluten till stugan.
Rekommendationer av powerbanks
Se vad som är nytt i e-ville-sortimentet och våra rekommendationer för dagens bästa powerbanks.
Xtorm Rugged powerbank, 20 000 mAh
999 eller 176 kr / månad
• Integrerad ficklampa
• USB-A snabbladdning 3.0
• USB-C PD 130 W
Xtorm Rugged powerbank, 10 000 mAh
779 eller 137 kr / månad
• Integrerad ficklampa
• USB-A snabbladdning 3.0
• USB-C PD 18 W
Xtorm powerbank med solpanel, 10000 mAh
699 eller 123 kr / månad
• Stänkskyddad och falltålig
• USB-A snabbladdning 3.0
• USB-C PD 20 W
Kunde du inte hitta en lämplig powerbank bland rekommendationerna? Oroa dig inte, e-ville har också ett brett utbud av andra powerbanks, så du kan säkert hitta den rätta för dina behov. Glöm inte att kolla in de laddare och kablar som passar dina enheter.