Ville S. fick utvärdera vår nya actionkamera -flaggskeppsmodellen SJ5000 Plus från SJCAM-familjen.  Hur skiljer sig Plus-modellen från standardversionen av SJ5000? Ville har tidigare också skrivit om standardmodellen SJ5000, då jämfördes den med GoPro 4 Black, men nu ska flaggskeppet testas!

Prisvärd actionkamera med sällsynt bra egenskaper

1

Kort och gått så är detta ett perfekt paket för någon som inte har någon actionkamera från förut.

SJCAM familjen är bekant för mig. Jag har fått prova varje modell, och har märkt att jag alltid förväntar mig att nästa version av kameran ska vara ett lika stort kliv som det var mellan SJ1000 och SJ4000, när den lanserades. Tyvärr är ju det inte fallet mera.

Som vanligt när man öppnar paketet till en SJCAM så finns en värld full av förnödenheter med. Kameran levereras med en vansinnig mängd tingeltangel, bl.a. remmar, stickers, rengöringsduk, fästen, och fodral. Kort och gått så är detta ett perfekt paket för någon som inte har någon actionkamera från förut.

4

Enheten har alla tekniska egenskaper som behövs; WiFi, 1080p kvalitet, 240fps höghastighetsfilmning m.m. En speciell egenskap som kan nämnas är mickens nivåreglering, som gör att du exempelvis kan få betydligt bättre ljud om du filmar på exempelvis en konsert eller arena med mycket buller.

Enheten har stöd för följande inspelningslägen:
Full HD 1920 * 1080P 60/30 fps
720P: 1280 * 720P 120/60/30 fps
480P: 848 * 480P 240/120/60/30 fps

240fps-fotograferingsläget är sällsynt bland actionkameror. Det gör att du fångar mer detaljer när du filmar objekt i snabb rörelse, saker som ögat inte hinner med, men som skulle vara fullt synliga om du saktar ner uppspelningsläget när du tittar på den färdiga filmen.

2

Actionkamera som är särskilt lämplig för extremsporter

Med kameran i handen märker man snabbt hur behändig den 1,5″ LCD-skärmen är. Den ger en bra överblick av vad du filmat och exempelvis om du försöker få till ett trick på MC’n så bra som möjligt så kan du snabbt se från skärmen om det lyckades eller ej. Detsamma kan också göras via WiFi, och du kan se på resultatet i smartluren istället. Jag fick problem med kamerans WiFi-inställningar som verkade vara låsta, men efter att ha uppdaterat kamerans firmware från 2.4 till 2.6 så var problemet löst. SJ5000plus firmware hittar du här. Problem med att uppdatera firmware har jag också haft tidigare. På en enhet med skärm som jag testade för en tid sedan blev skärmen kritvit efter uppdatering, och inget syntes. Detta löstes då genom att ansluta kameran till en TV med en HDMI-kabel, och där hittades den vanliga menyn igen. Från TV’n kunde jag då uppdatera till en annan firmware.

Batteritiden är en grundläggande sak att lära sig med alla actionkameror. På denna enhet kan du filma i 4-8h, om du kommer ihåg att stänga av kameran mellan alla tagningar. Har du kameran påslagen hela dagen under alla tagningar så har du inte mer än två timmars material filmat före kameran slocknar. Med WiFi påslaget och 1080p kvalitet så räcker batteriet till en timmes film.

5

Extra batterier kan behövas för att fullt ut kunna använda kameran utan avbrott, men då har de tidigare modellerna i SJCAM-familjen satt käppar i hjulen istället. På dem satt batteriluckan fast med små skruvar, och det var rätt krångligt att byta batteri. På SJ5000 Plus har detta problem åtgärdats och nu har skruvarna ersatts med en enkel låsmekanism istället, och du kan enkelt byta batteri utan skruvmejsel. Toppen!

SJ5000 eller SJ5000 Plus?

Skillnaden mellan de två kamerorna är bildsensorn, båda enheterna är fysiskt nästan identiska och fungerar på samma sätt.  Plus-varianten är utrustad med fler fotograferingsinställningar  och en bättre bildsensor. Bättre bildsensor innebär bättre högupplösta bilder, bättre film om du filmar objekt i snabb rörelse (om du använder 120fps läge) och mer detaljerade stillbilder.

Se nedan ett par testvideor. (Tal på finska)

Vlog:

Subwoofer-test:

Plus och Minus:
+ Alla medföljande tillbehör
+ Detaljerad bild med bra kvalitet
+ 15,9MP bilder
+ Lätt att använda tillsammans med Android-telefon
+ 240fps
Mikrofonens känslighetsinställning fungerar ej tillräckligt bra
Kraftiga basljud gör att filmen blir ”pixlad” (se slutet av andra videoklippet)

 

Ville S.

PS. Vill du köpa denna kamera så får du 100SEK rabatt med koden 0SJflaggskepp2015.

Skriv in koden när du är vid kassan så dras rabatten av. Koden är giltig till sista oktober 2015, och finns i ett begränsat antal.