I januari kom två nya medarbetare till e-ville i Shenzhen, Kina, och detta inlägg handlar om deras intryck från den första tiden utomlands. Praktikanterna Lasse och Ilona valde att göra sin praktik hos e-ville.com.

Vill du också pröva på att arbeta och leva i en av Asiens största ekonomiska städer? Vi tar emot praktikanter under sommaren och också hösten! Skicka in din ansökan samt CV under avslappnade former till: [email protected]

nyar
e-villes team under nyårsmiddagen

 

Färsk frukt, stirrande ögon och nya ansvarsområden – Ilonas första kontakt med Kina

Jag heter Ilona, ​​en 22-årig tradenomelev. Ursprungligen är jag från Nystad, men studerar i Helsingfors vid HAAGA-HELIA inom affärsekonomi. Utöver detta har jag också jobbat som simlärare. Jag visste på förhand att jag kunde utföra ett brett spektrum av uppgifter hos e-ville, men väl på plats insåg jag hur brett detta spektrum verkligen var. Nu till en början krävs det en ordentlig orientering kring sysslorna på kontoret, och jag är riktigt förväntansfull över att lära mig alla mina nya arbetsuppgifter. Vi har ett tight team på kontoret, så ingen behöver känna sig ensam. Hittills har jag letat efter nya produkter till vårt sortiment och i framtiden kommer jag också att sköta den finska kundservicen.

Det är märkligt hur ogenerat folk kan stirra
när en helt vanlig finsk blondin går förbi.

Det tråkigaste i Kina är alla luftföroreningar, men å andra sidan kompenseras detta en hel del när man kan finna förmånlig färsk frukt på gatan och i kiosker överallt. Det är dock märkligt hur ogenerat folk kan stirra när en helt vanlig finsk blondin går förbi. Jag hade hört en hel del klichéer och negativa rykten om Kina i förväg, så jag var väl förberedd, men lyckligtvis så blev jag positivt överraskad, förutsättningarna här är ändå ganska bra.

En kul sak är att allt här är mycket billigare än i Norden, så med studerandebudget kan man ändå äta på restaurang varje dag (personligen har jag bara ett kylskåp på hotellet) , eller få en massage då och då. Komplikationer med detta är det faktum att väldigt få av lokalbefolkningen begriper ens ett ord engelska.

Ville och Ilona
Teamet mottar nyårspresenter och välkomnar det nya kinesiska året som är getens år. På bilden i förgrunden: Ville och Ilona

 

Lasse skriver om god mat och trevliga människor, kulturskillnader, samt ansvaret över e-ville’s finska blogg.

Jag tog i höstas magisterexamen i statsvetenskap vid universitetet i Helsingfors. Jag gjorde ett examensarbete om e-handel och dess utgifter, och jag har roterat en hel del i Asien, så det var skönt att hoppa på tåget för e-ville och lära sig nya saker i praktiken. Jag kommer ursprungligen från Esbo, Finland, och jag har levt de senaste åren i Helsingfors. Mina arbetsuppgifter ombord är kundservice samt alla typer av digital marknadsföring och relaterade uppgifter till dem. Jag är glad att jag också fått ansvaret över den finska bloggen.

Från allra första början har det varit tydligt
att e-ville’s anställda har oavsett position,
mycket ansvar och frihet att tillämpa sina kunskaper.

Arbetsdagen utförs i en verkligt avslappnad atmosfär, men med den finska måttstocken mätt, så gör vi emellanåt relativt långa dagar. Kundservicen mottar närmare hundra e-mail varje dag, vilket är ett mycket tidskrävande arbete, och det förutsätter att man har rätt attityd och ett gott sinne för humor för att orka med i längden. I allmänhet är verksamhet inom e-handel intressant att utforska, eftersom nästan allt går att mäta och utvärdera och baserat på resultaten kan man sedan utveckla affärsmodeller och lösningar. Från allra första början har det varit tydligt att e-ville’s anställda har oavsett position, mycket ansvar och frihet att tillämpa sina kunskaper.

Före jag anlände till Shenzhen var jag till viss del förberedd, men omfattningen av mediecensuren som tillämpas i Kina slog mig med överraskning. Alla utländska sajter på internet fungerar långsamt, om de fungerar överhuvudtaget utan lite trolleri. Jag har också märkt att det sociala systemet skiljer sig från det man är van vid och detta märks väl på grund av den annorlunda kontorsbyråkratin och det faktum att statsmakten finns tillgänglig i varje gatuhörn. Det positiva har varit vänligheten hos lokalbefolkningen (trots enstaka naiva individer) och god mat.

Jag vill gärna höra från dig dina egna synpunkter och idéer! skicka gärna in dina funderingar kring bloggen, produktpresentationer eller nya produkter till: [email protected], så svarar jag på engelska tillbaka.

Lasse
Lasse synar nya produkter i sortimentet

 

Praktikplatser i Kina – Sökning pågår!

e-ville söker praktikanter för sommaren och hösten 2015. Praktiktiden är normalt 4-6 månader och ansvaret omfattar marknadsföringsfunktioner, produkttester och kontroll, kundservice och expertis, produktvideolansering och mycket annat. Utbildningen sker hos oss i Shenzhen, Kina, som är en av Kinas snabbast växande städer.

Skicka din ansökan och CV till [email protected]

På återseende,

Lasse & Ilona

Översatt från den finska bloggen av: Mathias Norrback