För ett par år sedan blev kinesiska Oukitel den första kommersiella tillverkaren att lansera en telefon med riktigt rejäl batterikapacitet när Oukitel K10000 lanserades på marknaden. Ett par år senare och efter stor framgång med Oukitel K10000 på den finska marknaden kom nästa modell, Oukitel K10000 Max. Telefonen som har här stöpte om marknaden och revolutionerade kategorin tuffa telefoner genom att vara fullständigt vattentät, stötsäker och med ett 10000 mAh stort batteri gömt under huven.
Dessa modeller var några av de första telefonerna som på riktigt erbjöd ett alternativ till de traditionella pejlenheterna. Fördelen med en kombinerad smartphone och pejl är att du har en uppsjö av funktioner i samma enhet. Du behöver alltså inte både ha din smartphone och din separata pejl med dig. Här har du pejl, telefon, GPS, internet och mycket mer i en och samma vattentäta samt stöttåliga enhet. Något som många av våra kunder i Finland upptäckt. Oukitel K10000 Pro blev så populär att fabriken inte ens var i närheten att producera tillräckligt med telefoner för att möta efterfrågan.
Smartphone-användare är kräsna när det kommer till prestanda och funktioner. En telefon måste klara av att prestera både i skogen och på kontoret. Den måste ha alla funktioner som man kan förvänta sig av en vanlig smartphone, plus lite till. Detta blev anledningen till att Oukitel fortsatte att jobba på och utveckla denna serie för att slutligen lansera den senaste modellen Oukitel WP2.
Den här telefonen är igen leksak!
Den tekniska utvecklingen som skett de senaste 25 åren är enorm. Kommer ni ihåg 90-talets Nokia Mobira? Då, den fantastiska bärbara telefonväskan och senare bärbara tegelstenen som du kunde ringa med. Nu när vi ser tillbaka på det så ter sig dessa lurar som rena fossilerna och detta enbart efter 25 år. Den tekniska utvecklingen går i en rasande fart, man hinner knappt byta kalsonger innan en ny telefon med nya funktioner släppts.
Idag har telefoner blivit något annat än bara att kunna ringa och skicka SMS. Störst fokus är ofta inte längre på telefonfunktionen utan på alla andra funktioner som finns i telefonen. Den tekniska utvecklingen som skett har gjort det möjligt att bygga telefoner som har vad som krävs i form av batterikraft, hållbarhet och funktioner för att på riktigt utmanar de gamla dedikerade hundpejlarna.
Skillnaden mellan en gammal Swepoint Maxi och en pejl med karta och GPS-lokalisering är enorm, det tror jag alla kan skriva under på. Skiftet från det gamla till det nya kom nog med lanseringen av Garmin Astro, det var som natt och dag. Idag har tekniken utvecklats ytterligare och möjliggjort att vi jägare kan lätta lite på packningen. Naturligtvis är det helt uteslutet att kaffet eller vedyxan får stryka på foten, det mest naturliga blir så klart att kombinera de tekniska enheter som man bär med sig. Exempelvis att du plockar bort den traditionella pejlen och istället satsar på en pejl i telefonen. Telefonen åker ju ändå alltid med i fickan.
Men i all ärlighet, är en pejling på telefonen ett fullgott alternativ till den traditionella pejlen?
Ja, det skulle jag säga. Speciellt om man använder en tålig telefon som WP2:an. En känslig standard-smartphone är inte på något sätt optimal för uppgiften. Regn och rusk. Fukt och allmänt hårdhänt hantering blir det mycket av när man sicksackar fram i planteringarna med både grenar och stammar som slår i telefonen. Oukitel WP2 är vattentät och grovhuggen. Den tål hårdare behandling och lämpar sig alltså synnerligen väl i situationen.
Test av kameran en molning höstdag i skogen.
Även om Oukitel är en ganska ny spelare i Skandinavien så har de vunnit stora framgångar bland dom finska hundägarna. Kanske till stor del på grund av att kombinationen av väl tilltagen batterikapacitet, kvalitet, stöttålighet och IP68-klassning gör att den lämpar sig väldigt väl i sammanhanget.
Stor och tydlig display, bra kvalitet, stöttålighet och stort batteri är något som gör att Oukitel WP2 lämpar sig väldigt väl i skogen.
Jag har inga planer på att djupdyka i tekniska specifikationer i detta inlägg utan kommer snarare att fokusera på användarupplevelsen. När jag skriver detta så sitter jag i skogen och följer min hund på telefonen, han har hittat älg men inte fått stopp på ekipaget än. Jag passar på att bilda mig en uppfattning om telefonen medan jag väntar. Jag tittar speciellt på skärmens upplösning, batteritid och användarvänligheten, något som i alla fall för mig är viktigt när jag bestämmer mig för att köpa en telefon att kunna pejla min hund med.
Så här kan det se ut i skogen. Notera det robusta skalet och stötskyddade kanter.
Igår kväll var jag som en liten pojk i en godisbutik. Jag hade lådan med telefonen i mina händer och det kändes precis som att julen hade kommit tidigt i år. Jag sliter otåligt upp lådan och det första jag noterar är likheten med Oukitel K10000 Max. Robust och slitstarkt skal men däremot något tunnare och större än K10000 Max. Utöver det är telefonen väldigt lik. Otålig som jag är så låter jag manualen ligga kvar i lådan. På telefonens baksida kan jag lätt se var SIM-kortet ska in och var laddaren ska anslutas. Det är för övrigt på samma plats som på K10000 Max.
Storleksmässig jämförelse mellan Oukitel WP2 och Oukitel K10000 MAX
Något som positivt överraskar mig är skyddslyckan för SIM-kortet. Den känns gedigen och ger intrycket av att vara vattentät. Gummiskyddet måste grävas ut och sluter sig riktigt tätt. Väl öppet sätter jag enkelt in SIM-kortet. Viktigt när du stänger skyddsluckan är att du inte får in någon smuts eller annat skräp, det är något som i allra högsta grad påverkar vattentåligheten.
Skyddet för laddluckan känns tätt och gediget. Samma sak här, viktigt att stänga luckan utan att smuts och annat kommer med, ett barr mellan telefon och gummiskydd skulle definitivt kunna äventyra vattentåligheten. Viktigt är dock att öppna luckan minst en gång i veckan, annars tror jag att den kan bli jobbig att öppna.
WP2:an stödjer inte trådlös laddning som lillebrorsan WP1, något som jag tycker man borde ordnat även för denna modell. Det hade gjort den till en riktig fullträff. Nå nå, man kan inte få allt.
WP2:an kan även föreviga vissa tillfällen med sin högkvalitativa kamera.
Nu börjar det bli dags att nämna det enda jag tycker kan vara irriterande. Knappen för att starta och stänga av telefonen är klockren, inga problem med den. Men man kan av misstag komma åt och aktivera skärmen och öka ljusstyrkan. Det kan dock klassas som en petitess i sammanhanget.
Apparna var lätta att installera och att använda så det var kul att plocka med och testa både telefonen som sådan och pejlfunktionen under helgens älgjakt.
Mitt i ingenstans, det är där denna telefon är som bäst. Ute i skogen, i regn och rusk, vid älgjakten och på fiskeresan. Där skiner den med sina egenskaper.
Genomförande
Testet av denna telefon genomfördes i Kolkka, nära Åbo i västra Finland. Jag använde Tracker Supra hundenhet vid testet och pejlingen fungerade alldeles ypperligt. Med sin kvicka processor var det inga problem att köra appen för pejling i bakgrunden samtidigt som jag surfade och läste nyheter i webbläsaren på telefonen.
Under hela testet tappade telefonen inte kontakten med hundenheten en enda gång. Jag kunde sitta och klottra lite på en blogg, köra appen för att pejla hunden och läsa nyheterna med denna telefon utan problem. Klockrent!
Telefonen har under testet blivit utsatt för både stötar samt väta och klarat sig helt oskadd. En riktigt positiv sak är att pekskärmen inte tycks störas av att några vattendroppar landar på den. (ni vet hur irriterande det kan vara med vatten på vissa skärmar)
Några ord om telefonens batteri
Efter 3 fulla dagars användning, pejlning av hunden, surf i webbläsaren, lite fotografering och jag har fortfarande 42% batteri kvar. När denna telefon kommer ny så är det bästa att låta telefonen ladda ur fullständigt innan du laddar den. Ladda den sedan full och plugga ur den direkt. Upprepa detta runt 4 gånger och ditt batteri kommer att älska dig!
En av de grundläggande funktionerna i en telefon får väl sägas vara själva funktionen att ringa. Detta är något som WP2:an gör bra. Högtalare och mikrofon är bra och den ligger stabilt i handen. Storleken på telefonen skiljer sig så klart från vanliga standardtelefoner. För mig är det både positivt och negativt. När du pejlar hunden vill man gärna ha en väl tilltagen skärm och en enhet som känns stabil i handen, inte en liten fjutt.
Format
Vissa tyckte att föregångaren K10000 var för stor och tung, och ja, jämfört med Nokia Zippo så var den stor, Zippo försvann ju i fickan och gick inte att hitta! WP2:an försvinner inte i din ficka, det kan jag garantera. Denna telefon är inte byggd för att vara liten och lätt, den är byggd för att hålla! När man ska bygga en telefon med ett batteri på 10000 mAh, som är vattentät och stöttålig så måste man kompromissa. Ja, den blir lite större och tyngre men det är ett pris man får betala om man vill ha en telefon med egenskaperna som WP2:an har. Som en stor karl på en bar en gång sa till mig, vikt är kraft och övervikt är överväldigande. Det ligger något i det!
För er som är intresserade av telefonens specifikationer så kan jag här under erbjuda studiematerial. Det är dock inget jag har förkovrat mig i, jag har bara använt telefonen. Med det sagt så skulle jag verkligen rekommendera denna telefon till personer som rör sig i skog och mark. Jägare och fiskare. Vandrare. Helt enkelt personer som kräver lite extra av sin telefon i form av hållbarhet och funktioner.
Nya Oukitel WP2 hittar du här!
Tekniska specifikationer:
• Operativsystem: Android 8.0
• Display: 6,0″ Full HD+ 2160×1080, 18:9 bildförhållande
• Processor: 8-core, Mediatek MTK6750
• GPU: Mali T860-MP2
• RAM: 4GB
• Internt minne: 64 GB
• Minneskortplats: Micro-SD Max 256GB (På den andra SIM-kortplatsen)
• Kamera: 13MP + 3MP dubbel kamera
• Frontkamera: 8MP
• Video: Full HD
• Frekvenser:
o GSM: 850/900/1800/1900MHz
o 3G: 850/900/1900/2100MHz
o 4G: 800/1800/2100/2600MHz
• Dual 4G Nano-SIM
• WiFi 802.11 a/b/g/n/
• Bluetooth 4.0
• GPS / AGPS / GLONASS
• OTG
• NFC
• FM-Radio
• Fingeravtryckssensor på baksidan
• Gyroskop, geomagnetisk sensor
• IP68: Vattentät, slagtålig kropp (skärmen är inte slagtålig), dammsäker
• Play Store: Ja
• Språk: engelska, finska, svenska etc.
• Gränssnitt: USB typ-C, Micro SD-minneskort, Dual SIM
• Batteri: 10.000mAh, integrerad, 9V / 2A snabb laddning
• Mått: 176,6 x 85,3 x 16,5 mm
• Vikt: 350g
Medföljer:
• 1 x Oukitel WP2-telefon
• 1 x Laddare
• 1 x Laddningskabel typ-C
• 1 x SIM-nål
• 1 x 3,5 mm typ-C ljudadapter
Garanti: 2 år
Fritt översatt från den finska bloggen
– Christoffer Benjaminsson