Det här blogginlägget är en översättning av en artikel publicerad av finska YLE.

Vad förenar en finsk entreprenör, en VR-tillverkare i USA och en liten mjölkgård i Reisjärvi?
VR-glasögon. VR-projektet för kor må låta futuristiskt men har potential att revolutionera mjölkproduktionen i Finland och runt om i världen genom både förbättrad mjölkkvalitet och produktionsvolym.

En intressant idé som bör studeras

Ville Majanen, ägare av e-ville.com, mest känt för sin onlinebutik i Sverige och Finland sa i en intervju om samarbetet med Arlas finska dotterbolag:

”Det är en riktigt intressant idé, den är dock inte helt ny. Förra året genomfördes en liknande studie av jordbruksministeriet i Ryssland,” säger Ville till YLE. Under de senaste åren har e-ville expanderat och har samarbete med en lång rad finska företag i både Kina och Europa. Det kom dock fortfarande som en överraskning att Arla kontaktade oss sa Ville.

VR-glasögon testade i rysk studie

I december förra året rapporterade flera medier om ett forskningsprojekt i Ryssland där man genom att visa VR-film av beteshagar och sommarlandskap för kossorna kunde notera lugnare djur och en markant ökning i mjölkproduktionen med upp till 20%.

Läs: BBC:s reportage om den ryska studien

Utgångspunkten är att förbättra kossornas levnadsvillkor

Efter den ryska studien beställde Arla ytterligare en studie tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet SLU om användningen av VR-glasögon i möjlkproduktionen. Studien fokuserade främst på den inverkan som VR hade hos ”cerebral hypothalamus” som aktiveras särskilt under stress och ångest. Syftet med studien var att se om VR-glasögon orsakar biverkningar, trötthet, stress eller andra biverkningar för korna samt även vilka positiva effekter som kunde noteras.

Resultaten av studien publicerades i februari i ”Journal of Agricultural Sciences” som upprätthålls av SLU. YLE försökte kontakta Christoffer Öskog och Benjamin Johansson som ledde forskarteamet för en intervju, dock utan framgång då SLU var stängt på grund av Coronavirusepidemin.

Amerikansk-kinesiska tillverkaren Pico valdes ut

e-ville.com har sedan tidigare samarbete med Pico (www.pico-interactive.com), med huvudkontor i USA och produktion i Kina. Picos VR-glasögon har sålts hos e-ville.com under lång tid och har redan den projektspecifika expertisen.

                          VR-glasögonens prototypram är utvecklad

”Vi har nu utvecklat ett VR-set passar måtten på finska och svenska kossor tillsammans med Pico”
Säger Mats Sundin, produktchef för e-ville.com till finska YLE. Projektet har ett omfattade samarbete med flera enskilda mjölkgårdar i Reisjärvi, Kainuu och Joensuu. Den justerbara prototypramen har utformats för bästa komfort och säkerhet.

”Jag förväntade mig aldrig att leda tillverkningen av ramar för VR-glasögon avsedda för mjölkkor, projektet har varit lärorikt, minst sagt”, säger Sundin.

Är VR framtiden även för kor?’

På vintern minskar mjölkproduktionen hos kor och kvaliteten sjunker.

Speciellt på vintern är levnadsförhållandena för kossorna begränsade inomhus, VR-glasögon kan hjälpa till att minska kossornas ångest, depressions och därmed förbättra mjölkproduktionen och kossans välmående överlag.

”Alla som jobbar i industrin vet att sommarmjölk smakar bättre,” kommenterade Mika Matikainen, en liten mjölkbonde i Reisjärvi under en intervju med finska YLE. Prototypen har dimensionerats baserat på Matikainens 80-kor stora besättning. Matikainens är tredje generationens mjölkbönder i Reisjärvi Österbotten och ser stora möjligheter med den nya tekniken.

I studien monterades bland annat en storbildsskärm
i ladugården där sommarbetesbilder visades för korna.

e-ville.com med projektchefen Mats Sundin i spetsen gjorde tillsammans med Arla ett koncepttest på gården Kortelainen i Kainuu. Korna på gården delades in i tre delar separata delar. Ingenting gjordes för ena delen, den andra delen fick en del av ladugården försedd med en storbildsskärm som visade sommarlandskap och för den tredje kontrollgruppen visades aktuella program och inspelningar finska IDOL. Resultaten är lovande, de kossorna som fick titta på sommarlandskap var i regel mer välmående och producerade totalt 1800 liter mer mjölk än de andra 2 grupperna under testet.

2000 enheter i september – ökning nästa år

VR-glasögonen är fortfarande i prototypfasen och den slutliga produkten förväntas lanseras först i september. Ville Majanen tror att varje mjölkbonde kommer att vilja ha VR-glasögon för sina besättningar inom en nära framtid. Ett avtal har tecknats med Arla och deras anslutna mjölkgårdar som involverar köp av 2000 VR-enheter.

”Ja, detta är verkligen en no-brainer för mig”- En ko betalar tillbaka investeringen genom ökad mjölkproduktion inom bara 6 månader. Detta är extra viktigt nu eftersom mjölkpriserna är så låga” säger Antti Autio, vars företag Aution Milk producerar mjölk för 10000 finska hushåll per år.

Ville Majanen, ägare av e-ville.com tittar också på möjligheter att exportera finsk mjölk till Kina. ”Kanske kommer ökad produktion också att möjliggöra ökad export, särskilt till Asien” säger Ville till YLE.

Läs mer: BBC-artikel (på engelska)
Läs mer: Intervju från YLE om VR-projektet med e-ville och Arla den 1 april (på svenska)
Läs mer: Sveriges lantbruksuniversitet 12 februari (på svenska)