av Jarkko · November 14, 2013

Surfplattor, eller kortare sagt tablets , fungerar bra som presenter , och de har blivit mera populära att ge bort än kontanter. Surfplattan har varit den mest sålda julklappen bl.a. i USA . På grund av den stora efterfrågan har  sortimentet utökats explosionsartat, och att välja den rätta plattan är nu ännu svårare för konsumenten . På grund av detta bestämde jag mig för att reda ut vad du bör tänka på när du ska välja den rätta plattan för dina behov . För att skriva denna text, använder jag bl.a. mina erfarenheter av e -villes förmånliga Diel Scorpion tablet för under 500kr .

Källa : IDC Worldwide Tablet Tracker , 5 augusti, 2013

Apple satte surfplattorna på marknaden under 2010 och har varit marknadsledande fram till förra året . Nu har situationen vänt och en klar ledarposition innehas nu av Android tablets. Marknadsandelar i Q2/2013

Till exempel finns det för närvarande i e -villes sortiment totalt 4 olika Android tablets . Märkena är Diel och ONDA . Priserna rör sig på omkring 500 till 2200kr, så man bör vara lite bekant med funktionerna när man gör sitt val av platta. Alla dessa finns även med svenskt språk , vilket gör användandet lättare för hela familjen.

De förmånligaste plattorna är ett utmärkt val om det räcker för dig att kunna läsa nyheter , e-post och titta på videoklipp . De dyrare plattorna för över 1000kr kan du även spela spel  och titta på film med. Det högre priset gör att skärmupplösningen och prestandan förbättras , och användningen av program och applikationer blir smidigare.

Bra att veta om Android tablets :

Processorn : eller CPUn (Central Processing Unit) utför uppdrag av ett datorprogram.Processorhastigheten mäts ofta i beräkningar per sekund av det program som körs. En bra utgångspunkt kan anses vara den klockfrekvens som processorn körs på, och generellt definieras denna med gigahertz (GHz). Enbart klockfrekvensen påverkar  dock inte hastigheten på processorn , till exempel har flerkärniga (multicore) processorer lägre klockfrekvens i allmänhet trots att de är snabbare än enkärniga processorer.

RAM : är det minne som operativsystemet och programmen kräver för att kunna lagra och processera vitala data. Det vanliga är att minnet töms vid avstängning av berörda program eller operativsystem. En högre mängd RAM-minne installerat i plattan gör att alla funktioner och gränssnitt samt ”multitasking” -att använda flera program samtidigt, löper betydligt smidigare, och plattan blir betydligt snabbare och lätthanterlig.

Lagring : På surfplattans masslagringsenhet, i vanligt tal flashminne, finns all programvara installerad, och där lagras också dina egna filer och program. e -villes surfplattor har ofta ett inbyggt flashminne på antingen 4 GB eller 8 GB , men detta kan utökas med ett  MicroSD minneskort .

Display : det finns olika typer av pekskärmar , de vanligaste är kapacitiva eller resistiva skärmar . Den kapacitiva pekskärmen reagerar på fingrets tryck, som påverkar  kapacitansen hos skärmen, och kan med den identifiera  förändringens plats på skärmen. Resistiva pekskärmar registrerar trycket från fingret genom att två olika tunna plast och metallager pressas mot varandra och skapar därmed en sluten krets. I allmänhet  anses de kapacitiva skärmarna vara mer användarvänliga på grund av dess multi -touch känslighet, -att kunna styra plattan med flera fingrar samtidigt. Läs mer om pekskärmar på Wikipedia .

Upplösning : Med displayens upplösning menas dess exakta detaljrikedom. Tillämpningen av resolutionen baseras på ett slags koordinatsystem som ofta är märkt som ett AAAxBBB formulär , och avser de horisontella och vertikala linjerna av pixlar som skärmen har synligt tillgängligt. Ju högre antal pixlar vertikalt och horisontalt, desto mer exakt visas displayen.

Erfarenheter av vår Diel Scorpion Android tablet

Diel Scorpions startskärm

Under min granskningsvecka testade jag vår 500kr Diel Scorpion tablet . Jag läste nyheterna , e-post och lyssnade på musik via Spotify utan problem . Jag personligen äger en Apple iPad mini , och jag blev förvånad över hur en så förmånlig surfplatta kan ha såpass bra prestanda ändå . Jag måste erkänna att utvecklingen har gått framåt i många avseenden , eftersom det för bara några år tidigare inte gick att göra något vettigt alls, med en dylikt prissatt surfplatta.

Diel Scorpion väger knappt 300 gram och skärmstorleken är 7 tum . På grund av det, är den lätt att bära med sig och surfa på webben med bara en hand . Vid normal användning varar batteriet i ca 3-4 timmar , och det är en bra prestation i en så liten och lätt tablet. En av våra kunder beskrev produkten på sammanfattningsvis samma sätt som jag själv tyckte:

Precis vad du förväntar dig av den. Den är perfekt för surfning och lättare aktiviteter. Ibland har den lite svårt att känna av fingrarna, men annars inget att klaga på.

 

Diel Scorpion i ett skyddande fodral

I samband med testveckan jämförde jag även priserna på liknande tablets från olika affärer . En butik marknadsförde en surfplatta med orden ” skrattretande billigt ” . Deras pris var ca 900kr , trots att vi säljer en lika kraftfull tablet för under 500kr. Det är skrattretande det.  Sammanfattningsvis vill jag säga att Diel Scorpion är ett bra val om du inte behöver en tablet med hög kapacitet och inte vill investera tusentals kronor i en surfplatta.

Du kan läsa mer detaljerad information om produkten och alla kommentarer om e -villes billigaste Android tablet här. Vi har även tillbehör till Diel Scorpion och andra surfplattor, och dessa hittar du här.

 

Paketets innehåll: Laddare , Användarhandbok , Micro-USB kabel och Micro-USB förlängningssladd .

 

Det finns färgglada skyddsfodral som tillval

 

Även färgglada fodral med stödben finns

 

 

– Jarkko

PS. Prenumerera gärna på vår blogg!