Jag har under en längre tid varit kund hos e-ville, och de senaste månaderna har jag även arbetat för e-ville på Shenzhen kontoret i Kina. Gång på gång har mina medarbetare bombarderat mig med information om Xiaomi, och dess utmärkta kvalitet och låga pris. Jag beslöt därför att pröva Xiaomis nuvarande flaggskepp bland mobiltelefoner, för att se om allt snack hade någon substans.

 

700x635xMi4-2-1024x930.jpg.pagespeed.ic.iyilb5IC1h
Den eleganta Mi4 -telefonen har en högkvalitativ aluminiumram och en överlag stilig design med känsla av kvalitet och lyx.

 

Kvalitetsstämpeln rent ut sagt hoppade ur förpackningen och drämde till i ansiktet

14207-62596-thickbox
Mi4 har en robust aluminiumram samt en överlag stilig design med känsla av kvalitet och lyx

För oss i Europa är det ju väldigt konstigt att ett elektronikföretag som ingen har hört talas om, är marknadsledande bland smarttelefoner i ett land med över 1,3 miljarder invånare. (Läs mer om Xiaomi i ett tidigare blogginlägg här) När jag väl öppnade Xiaomi Mi4 förpackningen förstod jag dock genast att det fanns substans för detta och jag fick en en riktig Wow-upplevelse. Kvalitetsstämpeln rent ut sagt hoppade ur förpackningen och drämde till i ansiktet. Designen har mycket gemensamt med iPhone, med en robust aluminiumram samt en överlag stilig design med känsla av kvalitet och lyx. Detta är en riktigt snygg telefon.

Jag åkte till Hong Kong och tog luren med mig för att på samma gång utföra ett genomgående test, och när jag kom tillbaka till Shenzhen var det väldigt svårt att lämna tillbaka telefonen och avsluta testet. Användargränssnittet (MIUI) är helt annorlunda än det vanliga Android-gränssnittet och har en hel del element lånade från Apples iOS, så övergången till den här telefonen från en iPhone är verkligen lätt. MIUI operativsystemet bygger på Android 4.4-versionen.

Att installera Play Store på Mi4 går smidigt

14207-62592-thickbox
Jag hade svårt att återlämna telefonen efter testet

Mi4 är nödvändigtvis inte den mest användarvänliga telefonen direkt ur förpackningen. Google Play Store och nordiskt tangentbord m.fl. finns inte förinstallerat, så man har genast någon timme framför sig uppbokad för att installera appar man själv är van med. Efter lite snabbt googlande hittade jag Google Installer-installationspaketet som går att ladda ner för denna enhet, men det går också att ladda ner en helt ny MIUI avsedd för övriga världen, och där finns alla google appar färdigt tillgängliga.

Telefonen har endast kinesiska och engelska som språkval, men naturligtvis går allt att lösa om man är lite envis. Genom att följa instruktionerna och installera en ”Custom rom” istället för att använda MIUI, kan man återgå till det vanliga Android-gränssnittet och således också installera andra språk. Detta är dock inget som rekommenderas, då det handlar om mjukvara från en tredje part som kan göra att telefonen börjar bråka om man inte är van att handskas med dylika åtgärder. Detta görs helt på egen risk, och kom ihåg att om du beslutar dig för att utföra detta, ta en backup på mjukvaran och spara dina foton och kontakter före du börjar.

Telefonens pris / prestanda-förhållande är över all förväntan

Äntligen har jag i min hand en smartlur som batteriet inte är uttömt på, efter en halv dags användande

Batteritiden har varit den kanske största positiva överraskningen, äntligen har jag i min hand en smartlur som batteriet inte är uttömt på, efter en halv dags användande. Fast man använder WhatsApp, Facebook, ringer och messar, och även delar med sig av sitt 3G-nätverk åt andra, har man fortfarande kvar mer än 50% av batteritiden efter dagens slut. Kameran och videokvaliteten är exceptionellt bra och jämfört med många andra telefonen är bildkvaliteten utan dess like. Svarstiden för kameran är mycket bättre än exempelvis hos Samsungtelefoner.

720x479xkuvA-2-1024x682.jpg.pagespeed.ic.bwpGC8v_1R
Jag testade Mi4’s avancerade kamera i Hongkong, i dimmigt väder och ja, den slår Samsung S3 kameran.

 

Om du funderar på en iPhone eller någon av Samsungs flaggskepp så glöm det!

Efter testet verkade det ganska logiskt att Xiaomi har blivit marknadsledande, och säljer mer än både Apple och Samsung, trots att företaget bara är 5 år gammalt. Om du funderar på en iPhone eller någon av Samsungs flaggskepp så glöm det, om sanningen ska fram får du en riktigt kraftfull och elegant telefon för 2000kr mindre, pengar som istället kan gå till en södernresa!

Sammanfattningsvis vill jag redovisa fem faktorer som gör att Xiaomi Mi4 slår Samsung och Apple’s produkter på fingrarna:

1. Priset

2. Batteritiden

3. Prestandan och displayen

4. Kameran och videokvaliteten

5. Den snygga designen

Specifikationer:

GSM, GPRS, EDGE 850/900/1800 / 1900MHz
3G WCDMA 850/900/1900 / 2100MHz
4G LTE FDD-1800 / 2100MHz
Operativsystem: Android 4.4 KitKat, MIUI 5,0
Processor: Qualcomm Snapdragon 801 Quad Core 2.5GHz
GPU: Adreno 330 578MHz
Display: 5″ 1920 × 1080 IPS LCD 441ppi
RAM 3 GB (LPDDR3 933 MHz)?
Intern lagring: 16GB (eMMC 5,0)
Bakre kamera 13 Mpix, Sony Exmor RS
Främre kamera: 8 Mpix Sony Exmor R
Videoinspelning på 4K Ultra HD
GPS, GLONASS, Beidou, med A-GPS
WiFi 802.11 b / g / n / ac, DLNA, Hotspot
Bluetooth 4.0
USB 2.0 OTG Host
FM-radio
Barometer, gyroskop, kompass, gravitation, distans, IR och ljussensorer
Batteri: 3000 mAh Li-ion
Snabbutbytes stöd, 60% ut på 30 minuter
Standby-tid: Upp till 280 timmar
Micro-SIM
3,5 mm hörlursuttag
Micro USB 2.0-port
Språk: Engelska, Kinesiska
Mått: 144 x 73,6 x 8,1 mm, 145 g

Garanti:
1 år

Xiaomi Mi4 i e-villes webshop 3445 SEK (+moms)

Image555-5
Blogginlägget skrivet av Kent Juurikivi

Fritt översatt av Mathias Norrback