av Jarkko · April 27, 2014

Brukar du bli utan ström i telefonen eller surfplattan när du behöver dem som mest? Det brukar vara frustrerande att märka att strömmen håller på att ta slut, och man vet att man inte har möjlighet att ladda den på hela dagen. Det första man brukar göra då är att använda sig av alla strömsparåtgärder som går; dra ner ljusstyrkan, bort med blåtand, gps och wifi…och sist lägger man telefonen i flygplansläge eller stänger av den helt för att spara så mycket som möjligt av de värdefulla ampererna. På grund av dessa I-lands problem har en marknad för reservbatterier, säkerhetskopiering och externa strömkällor dykt upp. Nu senast har det också blivit populärt med skyddande skal med reservbatteri inbyggt.
Jag måste erkänna att jag får en något konstig känsla av glädje när telefonens batteri är fulladdat … Jag vågar nästan erkänna att telefonen är en lite för viktig grej i mitt liv … Förr glömde jag min telefon hemma på samma sätt som min tröja och jeans, utan att det på något sätt var märkvärdigt. Nuförtiden känns det mer som att man är handikappad utan sin lur. När man är på middag hos familjen eller vännerna nuförtiden märker man ibland att alla sitter och stirrar i sina lurar istället för att vara sociala kring matbordet. Det är oförskämt, men på något sätt har det blivit lite mer acceptabelt än tidigare . På en restaurang jag besökte var det kampanj mot detta , och de erbjöd 10 % rabatt om kunden gav telefonen till klädlogen under vistelsen.

metroihmisetkännykät
Bild tagen från Hong Kongs Metro

Bild: Flickr/LingHK

Vilken typ av reservbatteri ?

Reservbatterier finns i många olika utföranden och kan heta lite olika saker beroende på märke och leverantör. Vanliga namn är powerbank, externt batteri, usb-laddare, reseladdare, nödladdare osv. Alla dessa innebär i praktiken samma sak, ett portabelt laddningsbart batteri som kan anslutas till din telefon, surfplatta eller bärbara dator. I detta inlägg kallar vi dessa för ”powerbank”

En powerbank laddar din lur på samma sätt som din vanliga laddare. Powerbanken brukar ha en LCD-display eller LED-indikatorlampor som visar hur många procent ström som finns kvar i banken. Själva powerbanken laddar du upp på samma sätt som din mobiltelefon, med en nätadapter eller en AC laddare/USB-adapter. Oftast medföljer en rad adaptrar och sladdar som kan användas för att ladda upp olika typer av elektronisk utrustning.

Powerbanker är tillverkade i Kina och därför kan din lokala återförsäljare sälja dessa till ett mycket överkomligt pris . Vi köper dessa direkt från leverantören utan mellanhänder och kan därför pressa priserna ytterligare. Priserna börjar från 120 SEK. Visa produkter genom att klicka här .

Hurudan powerbank ska jag då skaffa?

Ändamålen och behoven är väldigt olika från person till person, därför finns det också otaliga modeller och priser på dessa . Först måste man fråga sig vad man man behöver powerbanken till, och till hurudan enhet. Du kanske vill ha ett extra batteri som är lätt att bära med sig eller en något större powerbank som du kan ladda alla dina enheter med på en gång. Storleken på batteriet mäts i milliampere (mAh). mAh på powerbanken kan vara många gånger större än telefonens batteri . Om det extra batteriet är på 5000 mAh och din telefon har ett 2500 mAh batteri så betyder det nödvändigtvis inte att du kan ladda telefonen två gånger innan powerbanken är uttömd . Laddningsbeloppet påverkas också av många andra saker än bara antalet rapporterade mAh, exempel på detta är hur nytt och bra telefonens batteri är och självfallet också skicket på powerbanken.

 

Batteri-skal är en annan bra lösning . skalet kan fästas direkt på telefonen utan behov av extra ledningar. Vårt sortiment omfattar för närvarande batteri-skal för alla iPhone-modeller , Samsung Galaxy och Note -serien, Nokia Lumia 920, och HTC One M7.

Batteri-skal till Samsung Galaxy S3

 

Se alla batteri-skal här

Olika användningsområden för en powerbank

Banken har en mängd olika användningsområden och är lämplig till exempel för långa affärsresor, semester , jakt, jogging , vandring, akuta strömbehov i bilen/båten , sommarstugan, laddning av actionkameror och bluetooth-högtalare.

Du kan ladda telefoner , surfplattor, ficklampor , spelkameror , RC helikoptrar , navigatörer , digitalkameror och ett obegränsat antal andra enheter .

Unboxing Video

 Alla e-villes powerbanker hittar du här

Alla batteri-skal hittar du här

[poll=”2″]

 

PS . har du frågor kan du skriva en rad i fältet nedan så svarar vi gärna 🙂

-Jarkkojarkko