e-ville har redan under en längre tid erbjudit förstärkare för trådlösa nätverk, även kallade Wifi-repeaters. Den hittills populäraste förstärkarens akilleshäl är dess dåliga Firmware-stöd, som gör att den inte fungerar som den ska med ett operativsystem nyare än Windows 7. Det här ville jag råda bot på! Tillsammans med min kinesiska kollega Connie, begav jag mig ut på jakt efter en ny WLAN- förstärkare till e-villes sortiment. Det tog inte länge att få napp och inom en vecka hade jag TP-Link Wifi repeater/signalförstärkare på kroken. Jag valde att testa den både där hemma och på kontoret.

En liten plastlåda med enorm nytta!
En liten plastlåda med enorm nytta!

Att expandera Wifi-nätet – ett praktiskt test

Min hyresbostad är tillräckligt liten för att Wifi-nätet täcker den helt, men till lägenheten hör också en terrass på andra våningen. Hus i Hong Kong, byggda på 1970-talet, har ett ungefär 40 centimeter tjockt betongblock mellan våningarna. I praktiken betyder det här att Wifi-signalen på terrassen är obefintlig. Jag bestämde mig för att utsätta TP-Link repeatern för ett riktigt eldprov och se hur bra den tacklar ett sådant hinder.

Jag gick ut i trappuppgången och stack repeatern i eluttaget.

Efter egna test och utfrågning av kollegor på kontoret var jag redan bekant med hur man installerar repeatern så jag kunde gå rakt på sak. Jag gick ut i trappuppgången och stack repeatern i eluttaget. Efter några minuter av mild frustration insåg jag att repeatern är för långt borta från min router för att plocka upp en signal. Jag återställde enheten och gick besegrad tillbaka ner för trappan.

Gränssnittet är på kinesiska, men tack vare installationsguiden som medföljer behövs ingen språkkurs!
Gränssnittet är på kinesiska, men tack vare installationsguiden som medföljer behövs ingen språkkurs!

På mitt andra försök beslöt jag att installera repeatern precis bredvid min router för att sedan bära ut den i trappuppgången. Installationen gick lekande lätt och upprymd av framgången stegade jag ut i trappan. Apparaten kopplad i eluttaget och… inget nätverk.

Ute på terrassen fick jag se en signalstyrka på fyra balkar Wifi istället för den vanliga ensamma balken.

För ett kort ögonblick tänkte jag redan att apparaten inte håller måttet, men beslöt att göra ett tredje och sista försök. Är repeaterns signal kraftigare än signalen från själva routern? Jag kopplade i repeatern i ett tomt uttag i köket och gick ut på terrassen för att testa signalen.

Ute på terrassen fick jag se en signalstyrka på fyra balkar Wifi istället för den vanliga ensamma balken. Här där jag förut varit beroende av 3G eller 4G kan jag nu utan problem se på kattvideor eller, till mina grannars glädje, streama riktigt dålig musik.

TP-Link Wifi-repeater/ signalförstärkare sammanfattning

Kort sagt, om du följer installationsinstruktionerna får du enkelt längre räckvidd på ditt trådlösa nätverk. det enda felet jag kommer på är att apparatens installationsgränssnitt fungerar på kinesiska. Jag gillar den skarpt, 5/5!

Goda egenskaper

+ Lätt att installera
+ lika billig som grillkorv (1:a-klassens förstås)
+ Korve… nej jag menar repeatern kommer ihåg vilka nätverk som är installerade trots att du kopplar från strömmen.
+ En illustrerad, engelskspråkig, installationsguide medföljer.

Dåliga egenskaper

– Apparatens installationsgränssnitt är på kinesiska.

 

TP-Link Wifi-repeater/signalförstärkare i vår Web-butik!

Originaltext skriven av: Tuomo

Fritt översatt av: Roger Norrgård