Ledlenser i all ära, men varför slösa stora summor pengar på en ficklampa när man kan få en fullgod variant för en tredjedel av priset?

I detta blogginlägg kommer jag att jämföra olika ficklampor från e-ville, och guida dig till det rätta köpet för dina behov.

Nästan halva året är mörkt i Norden…ibland väldigt mörkt. Trots det är man oftast tvingad att utföra jobb och vistas utomhus fast man inte ser en halv meter framför sig. Då är det bra med en ficklampa, en bra sådan. Jag själv vistas mycket ute i naturen, i skogen, och på sjön. I en båt är det lag på att ha någon form av ljusanordning, och är du ute på vågorna i mörkret så är en bra ljuskälla ett måste. Förr var sökarljus det vanligaste att ha i en båt, men dessa är väldigt klumpiga, du blir lätt bländad själv och mister mörkerseendet och blir desorienterad. När jag upptäckte att de moderna ledficklamporna var lika bra som sökarljusen, beställde jag ett knippe olika lampor direkt! De små lamporna ryms bra i fickan, i båten tar de ingen som helst plats, och du blir inte bländad själv i misstag eftersom de inte är klumpiga och exempelvis kräver en spiralsladd med 12V.

e-ville har massor av olika ficklampor, med priser från nästan gratis upp till avancerade ljusmonster som kostar betydligt mer

Produkttest av ficklampor

Jag testade 7 olika ficklampor från e-ville. Testet utfördes med laddningsbara NiMH AAA-batterier samt Li-ion batterier, där dessa var medföljande eller enda som passade.  Alla batterier i lamporna var fulladdade före testet.

ficklampor
Klicka på bilden för att förstora

Med vissa av lamporna medföljer ett laddningsbart batteri som skiljer sig från de vanliga Nordiska batterierna. Andra lampor passar dessa batterier inte i, och kräver en medföljande adapter med 3st AAA-batterier. En del lampor säljs också utan de kinesiska batterierna men kräver dessa för att fungera, och då måste man handla dessa skillt. Alla lampor kan lysa med halv effekt, samt blinka, och en del har reglerbar lins, så att ljuskägglan går att fokusera.

tillbehör
Batteriladdare, 3,7V Li-ion batteri samt adapter med 3xAAA-batterier

 

Jag prövade alla lamporna i tur och ordning och riktade dem konsekvent mot två olika objekt. Det första objektet är en ostprick i farleden utanför, och denna befinner sig ungefär 80 meter från lampan. Det andra objektet är en fågelholk på gården, som befinner sig ca 50 meter från lampan.

remmare2
En klar vinnare i detta test är ”Tålig Ficklampa”
Klicka på bilden för att förstora

Tålig Ficklampa” kammar hem segern i detta test, man ser t.o.m. vattnets reflektion tydligt. Den fokuserbara linsen gör att lampan belyser remmaren med ett starkare sken än de övriga lamporna. Lägg dock märke till hur pass bra ”Kraftfull ficklampa” presterar, trots att den är billigast i testet!

holk2
Klicka på bilden för att förstora

I detta test blev vinnaren ”Hugsby M22” men även alla andra förutom Multi-LED lampan och LED Headlight är bra. Ha i åtanke att linsen är fokuserad till max på ”Tålig Ficklampa” och ”Kraftfull ficklampa” vilket gör att bilden i stort sett är lika ljus i centrum på dessa, som på 10W-lampan och Hugsby. 10W ficklampa belyser ett område som är dubbelt större än Hugsby M22, vilket inte synns på bilden, Hugsbyn har en något mer fokuserad lins, vilket gör att den är lite ljusare i centrum.

Belys lamporna, bli upplyst

 

10W ficklampa10w

Lampan är gjord av aluminium, känns professionell och är betydligt större än de övriga modellerna i testet. Den har 3st led-dioder och behöver två st 3,7V batterier för att fungera. Adapter med AAA-batterier ryms inte i den. Lampan är den absolut starkaste i testet, men också den dyraste. Den är något klumpigare än de övriga, men har somsagt ett betydligt högre ljusflöde också. Linsen går inte att reglera, så att fokusera strålen är ej möjligt, vilket är ett minus med denna lampa. Batterier och laddare medföljer.

Pris: 292kr + moms

För full beskrivning och mera bilder, klicka här

Hugsby

 

Hugsby M22

Aluminiumlampa med den mest professionella och kvalitativa känslan. Levereras med laddningsbart batteri och laddare. Adapter med AAA-batterier passar inte i lampan. Ger en väldigt stark ljuskägla, som dock inte går att fokusera. En väldigt bra lampa i sin helhet och som dessutom utlovas vara vattentät!

Pris: 189 kr

 Lampan hittar du här

 

Tålig Ficklampa

talig

Effektiv lampa i aluminium som sägs kunna tåla både vatten och mindre explosioner. Den har fokuserbar lins, och fungerar med både adapter för 3x AAA-batterier samt laddningsbart Li-ion batteri. En av mina favoriter eftersom linsen går att justera och du därmed kan fokusera på objekt på flera hundra meters håll.

Pris: 86kr

Denna ficklampa och mera info hittar du här

Den går också att köpa med etui samt laddare och batteri till ett pris av 129 kr här

 

Multi-LED lampamultiled

Denna ficklampa består av många små led-dioder som tillsammans skapar en någorlunda hygglig ljuskälla. Drivs med medföljande adapter och 3x AAA-batterier. Laddningsbart Li-ion batteri passar ej denna lampa.

Tyvärr har denna lampa utgått från e-villes sortiment, men gråt inga tårar, lampan presterade klart sämst i testet och vill du ha en dylik hittar du en säkert på närmaste affär runt hörnet hemma.

 

Kraftfull ficklampaMiniflash

Den klart mest prisvärda lampan! Otroligt effektiv för sin storlek och sitt pris. Gjord i aluminium och har justerbar lins, som gör att du kan fokusera på objekt väldigt långt borta! levereras med adapter för 3x AAA-batterier. Laddningsbart li-ion batteri passar ej till denna modell.

Pris: 60 kr

Lampan med mera bilder hittar du här

 

LED -ficklampa

jade

Modellen är egentligen avsedd för att belysa ädelstenar, men fungerar lika bra för alla andra ändamål där en ficklampa behövs.

Gjord av tålig aluminium och levereras med laddare och laddningsbart Li-ion batteri. Adapter för 3x AAA-batterier passar ej denna lampa. Ger en bred och stark ljuskägla.

Pris: 189 kr

Lampa och bilder hittar du här

 

LED Headlightheadlamp

bra modell att fästa på knoppen för att få händerna fria. Lamphuset är gjort av aluminium och batterilådan är av slagtålig plast. Levereras med laddningsbart Li-ion batteri samt laddare. Linsen går att fokusera, och ger då en skarp ljuskägla som når betydligt längre bort.

Tyvärr har denna modell utgått från sortimentet, men motsvarande modell hittar du här

 

 Vilken lampa är bäst?

Är du ute efter den kraftfullaste lampan som lyser upp hela skogen framför dig, ska du definitivt välja 10W ficklampa. Vill du ha en bra allroundlampa till ett lite lägra pris, är Hugsby M22 ett bra val. Är du däremot ute efter en lampa som fokuserar på objekt långt borta är Tålig Ficklampa bäst. Men med tanke på priset, och effekten, så väljer jag den billiga Kraftfull ficklampa som vinnare i detta test, den är helt enkelt lysande! 🙂

Som fotnot kan nämnas att lamporna med fokuserbar lins kan belysa remmare och övriga objekt på betydligt längre avstånd än de 80 metrarna i testet. Att hitta en remmare i mörkret på 300 meters håll är ingen konst med dessa.

Alla ficklampor hos e-ville hittar du här

Alla pannlampor hittar du här

Om du gör en beställning före 31.5.2014, kan du använda kampanjkoden: blogSE och få 50 kr rabatt!

Har du frågor om något i inlägget? lämna en komentar i fältet nedan!

Ps. Vill du aktivt följa denna blogg och få notifieringar om nya inlägg, så kan du välja att prenumerera på den.

 

-Mathias