Det vore en riktig framgång om jag lyckas få pla300x256xvalaisin50w-300x256.jpgntorna att växa med denna 50W växtlampa.

I vintermörkret är det kanske inte det första man tänker på att ha plantskola hemma. I praktiken är det emellertid möjligt, och i dag är det även enkelt och förmånligt med en LED-växtlampa. I ungdomen bedrev jag verksamhet inom trädgårdsyrket och hade egna växthus i sekelskiftet mellan  1970 och 1980-talet. Lamporna som användes då var stora och tunga, och hade 400W effekt/st. Mitt intresse för att odla väcktes tillbaka i liv när jag såg e-ville’s 50W växtlampa med LED-teknik.  Det vore en riktig framgång om jag lyckas få plantorna att växa med denna 50W växtlampa.

Det är inte bara en lampa, utan en belysningshelhet

6378-19372-thickboxNu efter månader av erfarenhet kan jag säga att e-ville’s 50W LED-växtlampa är en bra lösning  för hushåll som vill odla hemma, oavsett årstid.  Det är inte bara en lampa, utan en belysningshelhet. Lampan passar bra som ljuskälla för plantans alla stadier, från groning, till skolning och från blomning till skörd. Lampan är klar för användning så snart du öppnat paketet, helt enkelt genom att fästa lampan med den medföljande anordningen på lämplig höjd ovanför plantorna, samt sätta i kontakten. Jag placerade lampan så att diametern på det belysta området var ca 2 kvadratmeter, men naturligtvis kan man också placera lampan närmare växterna för större effekt, dock minskar ju belysningsomkretsen, och antal plantor som blir belysta begränsas. Ljuset är helt klart fördelaktigt för växterna och en stor hjälp till det annars trista och gråa ljuset under vintermånaderna.
Jag har i denna artikel försökt att samla in så mycket info som finns tillgängligt, för att hjälpa noviser på området att komma igång och lyckas med växtlampan.

Monteringshöjd mellan växtlampan och växterna:213x300xvalaisin50w2-213x300.jpg
0,5 – 1,5 m.
Ljusflöde:
480 lux / 0.5m höjd
145 lux / 1m höjd
108 lux / 1.5m höjd
Exponeringstid:
Jag använde  lampan i 12 timmar / dygn kontinuerligt. Men naturligtvis kan man justera exponeringstiden enligt eget behov.

Fördelar med växtlampan:

 • Mycket låg strömförbrukning pga. LED-teknik. Elåtgången är ca. 80% mindre än med  SpNa/flermetallhalogenlampor. LED-lampan kommer därmed att betala sig själv i och med en mindre elräkning.
 • Den minimala värmeeffekten som lampan producerar gör att den kan placeras och användas i relativt små och slutna utrymmen, och den kan placeras mycket nära växterna, utan att bränna dem.
 • Miljövänligheten och säkerheten är till fördel för LED-växtlampor, eftersom dom inte innehåller giftiga kvicksilver och tungmetaller, och dessutom producerar dom inte ultraviolett strålning som är farligt för människan.
 • Mycket lång, mer än 25.000 timmars livslängd
 • Lätt att installera.
 • Lampan har en robust design och är av hög kvalitet, har låg vikt, och även någorlunda ”vacker”, så den är lämpligt för exempelvis vardagsrummet.
 • Den inbyggda kylfläkten för lampan är tystgående.
 • Lampans fastsättningsanordning trasslar inte, är gjord av tunn vajer som är stark och lämplig för ändamålet.
 • Fästpunkterna bak på lampan är starka och hållbara, och vajerlåsen är robusta och bra.
 • Bra kabel för eluttaget, samma sorts kabel som används exempelvis på en stationär dator.
 • Ljusets färg är korrekt med avseende för ändamålet, färgen ser som helhet  lila / violett ut.

Nackdelar med växtlampan:

 • Nätkabellängden (1,5 m) kan naturligtvis diskuteras, för mig räckte den eftersom jag hade uttag bredvid lampan.
 • Instruktioner för användning av lampan är svårt att få tag på. (Jag har i denna artikel försökt att samla in så mycket info som finns tillgängligt, för att hjälpa noviser på området att komma igång och lyckas med växtlampan)
 • Nätkabelns färg är svart. Faktum är att jag bytte ut kabeln till en ljusgrå från min gamla stationära dator, eftersom färgen är mer tilltalande för ögat.
 • Fästanordningen är något för kort, men man får lätt lampan som man vill ha den med hjälp av en gängad takkrok, samt lite kedjor.
 • Färgen I vardagsrummet blir något ”udda” med lampan på. Lila ljus har en tendens att förvränga andra färger och stör till viss del TV-tittandet. Lampan hos mig är endast ca 1,2 m från TV: n och 1,6m ovanför golvet.
valaisin50w3
Så småningom började då plantorna att gro. Ärtor, solrosor, rädisor, krasse, japansk kål, citronmeliss, korn och havre groddar.

LED-växtlampans specifikationer:
AC 85V-265V; 0,55 / 0.18A (Självadaptiv)
Effekt: 50W
Driftfrekvens: 50 / 60Hz
Ljusstyrka: 1800 Lumen
50x1W lysdioder. 45kpl röda lysdioder, 5 st Blå.6378-19378-thickbox
Våglängd: 630nm Röd, 460nm Blå, 610nm Orange
Belysningsvinkel: 120 grader
Livslängd: 50 000 timmar
Aktiv kylning med fläkt
Livslängd på över 25.000 timmar
Storlek 180mm x 60mm
Paketuppgifter:
1 x LED-växtlampa
1 x Strömkabel
1 x Upphängningsanordning
Ej lämplig för utomhusbruk. Inte vattentät.

 

Intresserad av produkten? Besök e-ville´s webbutik!
Produktrecension av Vesa Kultalahti

Översatt till svenska från finska av Mathias Norrback