I slutet på augusti förra året fick jag en förfrågan av mina kollegor på e-ville.com som undrade om jag kunde testa någon växtlampa ur vårt sortiment, för att se hur bra de egentligen fungerar. Det är ju inte så svårt att skriva en produkttext och hävda att produkten fungerar när vi lägger till produkten i sortimentet, leverantörerna lovar ju alltid dyrt och heligt att just deras produkter är de bästa. Däremot blir det genast knepigare att se hur bra produkten verkligen fungerar, då detta är väldigt tidskrävande och kräver en viss typ av växter också. Vi testar i stort sett alla produkter vi lägger till, men en växtlampa är väldigt svår att testa, utöver att se om den lyser eller inte.

Jag antog utmaningen eftersom jag hade flertalet chiliplantor i mitt växthus som jag gärna kunde tänka mig att behålla över vintern. Tidigare vintrar har jag också prövat att vinterförvara chili, men framgångarna har minst sagt varit mediokra. Jag har lyckats få några enstaka plantor att överleva, men oftast fäller dom alla blad och dör inom några månader. Jag har prövat de flesta tips på nätet som inte involverar växtlampor, men det har inte gått så bra i alla fall. Detta var således ett utmärkt tillfälle att se hur bra man kan lyckas med att få chili att överleva över vintern med hjälp av rätt belysning.

Jag beställde två stycken Solaris Persona 12W LED växtlampa E27 från finska lagret och började förbereda. När jag tog in plantorna från växthuset så beskar jag dem kraftigt, främst för att de över huvud taget skulle få plats på bordet, men också för att de behövde vara så pass korta att jag hade rum för lamporna ovanför.

Solaris Persona 12W LED växtlampa E27
Solaris Persona 12W LED växtlampa E27

När lamporna kom så häpnades jag av hur stora de var, jag hade inga som helst armaturer hemma som hade så pass stor lampskärm att dessa lampor skulle rymmas innanför. Det blev en färd till Biltema, och där hittade jag allt jag behövde för att bygga egna simpla armaturer för växtlamporna. Där köpte jag också en vanlig 230V timer, samma som man normalt använder till motorvärmarsladden till bilen.

När man använder växtlampor till chili så bör man först ställa sig frågan om man enbart vill att chilin ska överleva, eller om man också vill att den ska ge frukt och frodas över vintern. Denna frågeställning kändes för mig rätt så obekant när jag startade detta projekt, då jag främst hade som mål att få växterna att överleva. Jag lade timern att slå på kl 22.00 på kvällen, och att slå av 07.00 på morgonen. Lamporna arrangerades med 50 cm mellanrum ca 30 cm ovanför topparna på plantorna, och därefter placerade jag strategiskt mina olika chilin på bordet. Några plantor var jag mer fokuserad på, medans övriga då hamnade lite på sidan om.

Efter några veckor så framgick det mycket klart att växterna inte bara överlevde, de växte som tusan också, och drack massor av vatten. Jag fick vattna med 10-tals liter varje vecka för att de inte skulle vara snustorra genast därefter. På bara några veckor hade plantorna som befunnit sig rakt under ljuset växt med över 10 cm, något som normalt endast sker i växthuset sommartid. Detta var då kanske i oktober, och mörkret var redan då mycket påträngande. Dessutom är mitt hus byggt med ett tak som har ett massivt överhäng, vilket gör att det lilla solsken som finns under vinterhalvåret sällan når in genom fönstret.

Efter detta justerade jag ner värmen till ca 17 °C i rummet där växterna fanns, och tog bort några timmar på timern. Trots dessa justeringar så fortsatte växterna att växa både på höjden och på bredden, och efter ytterligare några veckor tog jag igen bort några timmar på timern.

Nu är vi i februari, och alla plantorna har överlevt. Inga chilin har heller tappat några större mängder blad. De plantor som varit direkt under lamporna har också vuxit så pass mycket att jag behövt klippa ner dem flera gånger, så att de inte ska nå taket och utöver det, vinka av egen vikt. Nu är det dags för beskärning igen, som du kan se från bilden. Just nu så är lamporna på 6 timmar varje natt, och det räcker mer än väl till. De flesta plantorna har blommat och gett frukt, även de som  inte varit direkt under ljuset. Alla började dock dricka mindre mängd vatten när jag tog ner temperaturen i rummet, så nu behöver jag i alla fall inte springa skytteltrafik med 1-litersvattenkannan dagligen.

 

1-1
Notera hur högt växterna slingrar sig. När jag startade projektet så var dessa plantors toppar ca 30cm under lamporna. Jag har också klippt ner dem flera gånger tidigare i vinter.

 

2
Habanero chili. Frukterna är mycket små men har väldigt mycket capsaicin.

 

3
Kinesisk chili. Hettan räcker bra till för att man ska få sjukt i magen om man häver i för mycket i maten. Min fru använder dem som grönsaker, vet inte hur hon bär sig åt för att överleva.

 

För att alla chilin ska växa och ge frukt så är det bra att rotera dem under lamporna så att samtliga får mer ljus under några veckor. När plantorna befinner sig rakt nedanför lampan så sker betydligt mer än när dom är bredvid. Om du främst är intresserad av att få dem att överleva så räcker det gott med att ha dem på sidan av ljuset.

Som summering kan jag meddela att lamporna inte bara fungerar bra, de fungerar bättre än några som helst förväntningar.

Nu börjar det ju vara dags för att driva upp nya plantor inför nästa sommar, och till det tror jag säkert att Solaris Persona -lamporna fungerar lika bra! I skrivande stund så är denna växtlampa på februari-rea (6.-12.2), och jag rekommenderar varmt att du beställer av dessa om du har planer på att driva upp plantor nu i vår!

 

Mathias