3F UL
3F UL Gear är ett kinesiskt märke som kanske inte är så välkänt i Sverige, men då jag sett att det ofta nämns i diskussioner på nätforum runt om i världen så var det intressant att få pröva deras produkter. Enligt 3F UL tillverkar dom ultralätta tält, tält i tipi-stil med kamin, UL-tillbehör som sovsäckar, kaminer, kläder och mer i material av hög kvalitet, låg vikt och till betydligt lägre priser än de västerländska motsvarigheterna.
Lanshan 1 Pro ultralätt enmanstält
Lanshan 1 Pro är ett ultralätt tält där man använder en vandringsstav för att resa tältet. Går man utan stavar får man komplettera med en aluminium- eller kolfiber-stång. Komplett levererat från fabrik väger det ca 860 gram. Det inkluderar tält, nio aluminium X-pinnar, tre stormlinor, två lagningslappar för golvet, plastspruta för sömtätning, en påse för tältpinnarna samt en kompressionspåse att lägga allt i.
Uppsättning
Uppsättningen av 3F UL Lanshan 1 Pro är enkel och går fort. Justera en stav till 120–125 cm, eller använd en vanlig pinne om du inte har en vandringsstav och lägg den på marken där du vill ha ena kortsidan. I med 2 pinnar vid varje ände av staven och sedan är det bara att fästa linorna för både golvet och tältduken. Gör likadant på andra kortsidan och res tältet med staven. Därefter en pinne för baksidan, en för absiden och sedan är det bara och gå runt och finjustera. Det finns även tre fästen för stormlinor och själva linorna levereras löst. Jag rekommenderar verkligen att montera och använda dessa även om det inte blåser då de lyfter ut tältduken och skapar mer volym i tältet.
Utrymme i tältet
Dags att öppna och kliva in. Det är ett rymligt tält, inga problem att få plats med mitt Ether Light XT Large. Längden i tältet är 230 cm så om man placerar liggunderlaget i mitten riskerar man inte att gå mot tältduken i huvud eller fotända även om man har ett tjockt liggunderlag. Bredden på mitten är 110 cm och i kortändarna 80 cm så det finns gott om plats för annat om man vill.
Det är ju ett enlagers-tält så med den oundvikliga kondensen vill man inte gå emot varken med fot- eller huvudända av sovsäcken. Höjden i mitten är 120 cm men det går att justera upp staven till 135 cm om man vill, det enda som händer är att avståndet mellan marken och tältduken ökar. Golvet har tejpade sömmar och med 13 cm höga kanter är man väl skyddad från väta underifrån. Övre delen av golvkanten är fäst mot tältduken med en 6 cm remsa av myggnät runt om förutom i fronten där det är en heltäckande myggnätsvägg där ena halvan går att öppna.
Ventilation
Ventilationen är bra, dels genom myggnätet runt om och tältduken som ligger en bit ovanför marken, dels en ventilationsöppning högst upp i tältet. Jag har bara använt 3F UL Lanshan 1 Pro i rejält fuktiga miljöer men trots det blev det mycket lite kondens. Inget rinn eller dropp och det räckte att torka av insidan med en trasa på morgonen.
Absid
Absiden är stor och rymmer lätt ryggsäck, köksutrustning, kängor o.s.v. Bägge sidorna går att rulla upp. Tillsammans med tältet så använde jag 3F UL GEAR Cordura footprint vilket gav ett golv i absiden och extra mycket torrt och rent utrymme. Du kan läsa mer on utmärkta 3F UL GEAR Cordura footprint nedan.
Omdöme
Hos Lanshan 1 Pro så andas allt bra kvalitet. Tältduken är silikonbehandlad på bägge sidor, golvet har silikon på utsidan och PU på insidan vilket ger möjlighet för tejpade sömmar. Fina sömmar och rejäla förstärkningar vid alla linfästen och i toppen där staven bär upp tältet samt YKK dragkedjor.
”Slutomdömet blir som kanske framgått mycket positivt.
Materialvalen och kvaliteten i hopsättningen överträffar förväntningarna. Det märks också att man tänkt till när det gäller konstruktionen, allt är lätt och minimalistiskt men inte så det påverkar funktionen. Om en detalj behövs så finns den där.
Värt att notera om 3F UL Lanshan 1 Pro
Det enda man möjligtvis kan anmärka på är att sömmarna inte är tätade från fabrik och att man inte heller skickar med en tub tätningsmedel. Pyramidformen gör också att det bara är precis i mitten av tältet man har bra takhöjd om man jämför med ett tält med bågar som trycker ut väggarna mer.
3F UL Cordura footprint
Footprinten/tarpen får en guldstjärna för sin användbarhet, tålighet, lätthet och lilla packvolym. Kompletterad med lite lina och några tältpinnar är det bara fantasin som sätter gränser för hur den kan användas.
Ett footprint är ett bra tillbehör, för att nästa inte säga ett måste vid tältning. Ett footprint ger skydd mot slitage och nötning från både sten och kvistar. Det motverkar också att fukt och markkonens tränger upp underifrån. Något som kan minska kondensen i tältet och öka komforten avsevärt.
Jag testade genom att lägga ut den på en mosse, ställde mig på knä ovanpå och satt så några minuter. Jag sjönk ner ordentligt i mossen och satt i princip i vatten men inte en droppe gick igenom väven, inte ens där trycket från knäna var.
Footprinten från 3F UL förtjänar ett eget omdöme. Den är helt fyrkantigt, hör egentligen inte till tältet så formen är inte anpassad efter det, men väldigt användbart i sin enkelhet. Lite kraftigare vattentätt tyg (Cordura) än tältet men ändå lätt, 235 gram. Fästöglor i varje hörn samt mitt på varje långsida. Jag har använt den under picknickfiltar, som tarp, som ”uterum” till tältet och, som nämnts tidigare, som footprint till tältet. Numera åker den ofta ner i ryggsäcken som en bra-att-ha sak.
Flera användningsområden
Footprinten/tarpen får en guldstjärna för sin användbarhet, tålighet, lätthet och lilla packvolym. Kompletterad med lite lina och några tältpinnar är det bara fantasin som sätter gränser för hur den kan användas. Min enda anmärkning är att jag inte skaffat den tidigare.
Författare, gästbloggare Per A.