av Jarkko · 23 mars 2014

För några veckor sedan inkom våra nya 8-kärniga telefoner : Diel Wern och Diel Viper . Dessa har varit populära från dag ett . På grund av populariteten började igen att jaga fler telefoner, främst en åttakärnig lur för under 2000 kr. Telefonen hittades, och det bästa är att jag fick ner priset under 1800 kronor! Därför valde jag att presentera denna prisvärda telefon i ett eget blogginlägg. Telefonen är snarlik Samsung Galaxy S4, men till ett betydligt lägre pris.

I slutet av detta inlägg hittar du ett presentkort som ger dig hela 200kr rabatt vid köp av Diel Desien!

 • Operativsystem : Android 4.2
 • Processor: MT6592 1.7Ghz , 8 – core processor
 • Ram : 1GB
 • Skärm : 5,0 ” IPS LCD , upplösning : 1280 × 720
 • Lagring : 8 GB ( stöd för minneskort på upp till 32 GB )
 • Kamera : 2MP front – , 8MP bak kamera
 • Mått : 144 x 71 x 8 mm ( L x B x H )
 • Vikt : 145 g

Pris : 1722 kr + moms

Unboxingvideo:


 Design

De första intrycken av Diel Desien är att designen sticker ut på grund av dess eleganta och stilrena design. När jag tog telefonen i handen första gången blev jag förvånad över hur lätt och tunn den är! Diel Desien väger endast 145 gram och är endast 8 mm tunn. Fysiska knappar är placerade på båda sidor , på högra sidan är strömbrytaren placerad och volymkontrollen på vänster sida. Nertill på telefonen finns microUSB port och hörlursuttag av traditionell stil. Baksidan har 8 megapixel kamera , LED- ljus och högtalare. Bakstycket är löstagbart och där hittar du microSIM och microSD-kortplats. Längst ner på skärmen finns tre beröringskänsliga knappar : Inställningar, hem-knapp och tillbaka, de är praktiskt placerade och fungerar fint att använda. Någon separat knapp för att ta fotografier som vi är vana att se på exempelvis Nokia Lumia-lurar finns inte.

848x605xoctacoreandroid2.png.pagespeed.ic.6GgoUtaFyy

 8 – core processor för daglig användning

Under provningen av Diel Desien kraschade den inte en enda gång och telefonen var generellt mycket smidig . Applikationerna var lätta att använda och inte heller dessa kraschade en enda gång. Att titta på videoklipp från YouTube gjordes även det utan störningar. Jag gjorde också ett test med AnTuTu programmet som mäter prestandan av telefonen för att få reell fakta. Testet gav ett resultat på 27 617p vilket är bättre än bl.a. Samsung Galaxy S4 telefonen, Så det är ingen dålig prestanda för en lur under 2000 kr eller hur?

antutu

Bildskärmens egenskaper

Skärmens storlek på Diel Desien är fem tum, och telefonen sitter bra i handen och är lätt att använda även med bara en hand . Skärmupplösningen är 1280 × 720 , vilket definitivt är tillräckligt, med hänsyn till storleken på skärmen . Pixeltätheten uppgår till 293 per tum ( PPI )  Enligt min mening fungerar skärmen mycket väl , och den är egentligen både stor och lyxig med tanke på priset på luren. Femtums skärmen var tillräckligt stor för att smidigt surfa på nätet i soffan , på tunnelbanan och i sängen.

Android -telefonens helhetsintryck

Den lätta och tunna designen gjorde telefonen väldigt trevlig att använda . Android 4.2 operativsystemet gör att telefonen är smidig och buggfri och det är även möjligt att byta språk till svenska. Dock märkte jag att inte alla menyer hade översatts, de dök istället upp på engelska, vilket är ett litet minus.Image1-1

Telefonen levereras med de vanligaste apparna, t.ex. Google Play , Google Maps och Gmail . Från Play-handeln laddade jag ner alla viktiga program som jag själv också använder, exempelvis; Whatsapp , Youtube , Chrome , Spotify , Dropbox , Facebook , Twitter , samt några nya spel . Jag gillar widgeten till Android operativsystemets funktioner . Dessa widgets till startskärmen kan visa bl.a. väderprognos , kalenderposter och e – post . Det finns fem tomma startskärmar där det är möjligt att lägga till genvägar eller widgetar enligt eget val. Det översta fältet används för att snabbt använda energisparande funktioner , som ljusstyrka och andra inställningar . Batteriet är på 2800 mAh  och varade drygt ett dygn, vilket är helt normalt för en dylik telefon och batteristorlek.

skarm

Ljudet i luren var bra och precis som förväntat. Högtalaren fungerade fint för musik, filmer och spel . Mobiltelefonhögtalare har en tendens att suga musten ur batteriet på nolltid, så används luren till att spela musik rekommenderar jag en extern högtalare, läs mer om dessa i blogginlägget om Trådlösa Bluetooth -högtalare.

Kamera

Bildkvaliteten kan beskrivas som god . Kameran fokuserar och agerar snabbt så att ta bra bilder var lätt . Kamerafunktioner som ingår är t.ex. panorama , kväll , HDR och solnedgång. Bildkvaliteten med 8 – megapixelsensorn var inte lika bra som med exempelvis Diel Vivas 13 MP sensor , som jag testade sist. Videofilmandet har dock utrymme för förbättringar , Filmerna tenderar att bli lite ryckiga trots att bildkvaliteten i sig självt är okej. Se bilder och video nedan så kan du göra dina egna slutsatser om kvaliteten kameran.

Paketets innehåll

Tillbehören som medföljer är förträffliga, laddare för headset , men också ett flip – cover-skydd och extra batteri . Telefonen känner igen flip-covers och ändrar stil för skärmlåset. Du kan se exempelvis tiden , uppringarens information och byta låt utan att behöva öppna locket på skyddet.

826x621xflipcover.png.pagespeed.ic._wLxfLgRYY

Sammandrag

Diel Desien överraskade mig positivt . Det är verkligen trevligt att se att en telefon under 2000 kronor har teknik och egenskaper som motsvarar märkestelefoner för över 5000 kronor! I monetära termer är skillnaden alltså cirka 3000 kronor. Med andra ord kan du köpa både en surfplatta och en lur för samma pris som exempelvis en Samsung Galaxy S4. Eller varför inte ha den som en andra telefon antingen i jobbet eller privat?

Här är för-och nackdelarna jag fann i produkttestet:

Fördelar:

 • Billig Android telefon
 • Höghastighets 8 – core processor
 • Bra kamera
 • Lätt och tunn
 • Displayen

Nackdelar :

 • RAM-minnet kunde ha varit på 2 GB
 • Intermittent videoinspelning
 • Alla menyer har inte översatts till svenska

Läs produktbeskrivningen genom att klicka här .

e-villes nätbutik hittar du här

Om du väljer att köpa Diel Desien får du 200kr rabatt på denna om du uppger kod: desien200 när du gör ditt köp!

[poll id=”1″]

-Jarkkojarkko

PS. Prenumerera på vår blogg så missar du inte några spännande recensioner eller goda erbjudanden!