av Jarkko · 24 januari 2014

I detta blogginlägg kommer jag bland annat att  berätta om de vanligaste olyckorna som händer smarttelefonerna, och hur man förhindrar dessa. Utöver detta presenterar jag ett urval av e-villes tillbehör till iPhone5/5s, bl.a. fodral, kameralinser och andra tillbehör.

Skydda din smartphone

Telefontillbehör är viktigt till framförallt en dyr telefon. Till exempel skyddande skal för att skydda din telefon från repor och stötar samt bilhållare för att hålla ordning på luren i bilen.

Dyra smartphones är trots allt ganska känsliga för stötar , trots att framsteg har gjorts . Det rekommenderas starkt att köpa ett skyddande hölje eller fodral för din smartphone . Ett bra fodral skyddar din telefon från stötar och otrevliga kostsamma reparationer .

Vad kostar en smartphone att reparera? Kostnaden för att reda upp din söndriga lur förklaras av Niko Anti i Yles Rele blogg (på finska) . Här hittar du prisjämförelser för iPhone , Samsung och Nokia-telefoners reparationskostnader (i Finland)

prislista
Klicka på bilden för att förstora
Källa: Niko Anti i Yles Rele blogg

Reparationskostnaderna går lätt över 1000 kr , så varför inte skydda din telefon från onödiga utgifter?

Topp 5 olyckor för iPhone :

iPhone föll ur handen – 30 %
iPhone föll i vattnet – 18 %
iPhone föll ur famnen – 13 %
iPhone föll från bordet – 11 %
iPhone blev blöt – 9 %

( Källa: Square Trade )

Som en riktlinje ges alltid att om telefonen blir blöt så måste den stängas av omedelbart, SIM-kortet, minneskortet och batteriet ska alltid också plockas bort . Har telefonen legat i saltvatten lönar det sig att skölja den i färskvatten före torkning. Efter detta är det särskilt viktigt att telefonen torkar upp så mycket som möjligt före omstart, så har man möjlighet att kunna rädda inspelade filer och bilder. Ett praktiskt knep är att sätta telefonen i en påse med ris i någon dag, så absorberar riset fukten ur luren.

iPhone 5/5S skyddande skal

Olika höljen och fodral till mobilen skyddar den från stötar och repor och du undviker således stora räkningar på servicearbeten . Här är några exempel i e-villes sortiment :

suojakuoret-1024x380

Flip – cover skydden skyddar lurens display bättre . På insidan finns det utrymmesfack för kreditkort m.m. så att du kan lämna din plånbok hemma, och bara ta med telefonen. Finns i flera olika färger.

Klicka här för att se hela sortimentet på mobilskal

 Kameralinser för smartphones

Jag testade två olika kameralinser , som är avsedda för smartphones. Det första är en 3-i-ett lins avsedd för iPhone 5/5S och har tre olika egenskaper; Fisheye, Vidvinkel och Makro, medan det andra är ett vidvinkelobjektiv som passar perfekt för många olika lurar på grund av dess geniala monteringsmekanism.

  • iPhone 5/5S kameralinsen var ett ganska kul tillbehör. Objektivet ger spektakulära bilder med mycket större område än den ursprungliga linsen . Jag tog några bilder från lägenheten och kontoret, se bilder nedan . Objektivet är också mycket litet, så det ryms bra i fickan . Objektivet levereras med en liten påse som håller linsen skyddad från repor .
2linssi22-1024x371
iPhone 5/5S 3 in one kameralins

Ena sidan av objektivet är ett vidvinkelobjektiv , vilket är precis vad namnet står för , nämligen den låga brännvidden gör bildvinkeln avsevärt större, och fotot rymmer helt enkelt mera landskap, se bild nedan.

vertailu-pikku-1024x291
Med vidvinkel – Utan vidvinkel
Klicka på bilden för att förstora

Svänger man på objektivet får man ett fisheye-objektiv . Detta gör bilden konvex, och ”rund” vilket ger häftiga effekter.

fisheye-1024x383
Fisheye lins vs normal lins
Klicka på bilden för att förstora

Klicka här för att komma till produktbeskrivningen .

  • Universal vidvinkelobjektivet är perfekt för i stort sett alla smartphones och surfplattor. Det har en mycket smart och simpel monteringsmekanism . Monteringen går snabbt och enkelt och det stora objektivet gör att du får mycket bredare bilder än tidigare ( se bilder nedan )

    isolaajakulma-1024x383
    Universal vidvinkelobjektiv
vertailu-iso-1024x382
Vidvinkel vs vanlig lins
Klicka för att förstora bilden

Klicka här för att komma till produktbeskrivningen.

I vårt sortiment finns också många andra zoom-linser.

iPhone 5/5S laddningsstation

En laddningsstation är ett lysande tillbehör för din lur att lägga till exempel på skrivbordet, bokhyllan eller i sovrummet . Telefonen laddas , och är fortfarande tillgänglig i dockan . Faktum är att jag personligen gillar att använda dockan på skrivbordet för att se till att batteriet inte tar slut under dagen, och det är också lätt att ta en titt om någon har skickat meddelanden .

5/5S/5C iPhone-dockningsstationen kan även användas fast du har ett skyddande skal på din lur .

775x480xvalkonentelakka.jpg.pagespeed.ic.jiUgt_1nAq

Se även våra andra dockningsstationer för iPhone

Övriga iPhone tillbehör

Urvalet inkluderar massor av iPhone-tillbehör , och detta är bara ett fåtal:

Hela iPhone kategorin hittar du här.

– Jarkkojarkko

PS. Prenumerera gärna på vår blogg så missar du inte några spännande erbjudanden eller inlägg!