av Jarkko • November 21, 2013
Vi får många frågor till e-ville’s kundservice angående felkodsläsare till bilar . På grund av detta , tänkte jag berätta lite om den grundläggande informationen om de trots allt ganska enkla OBD -enheterna .
Med diagnostikverktyg kan man övervaka motorns funktioner , samt en stor mängd andra komponenter . Du känner ju till lamporna på instrumentpanelen som varnar för låg bränslenivå, spolarvätska, eller att en dörr är öppen. Dessa är alla kopplade till bilens egen diagnostikenhet. Bilens dator utför kontinuerligt diagnostik över alla inkopplade komponenter och indikerar så fort den känner av något fel genom att producera en felkod. Med en felkodsläsare inkopplad till bilen kan man läsa dessa felkoder antingen som text eller som olika nummer. Med hjälp av tabeller från nätet kan man översätta dessa koder och text till reella fel. Du hittar de vanligaste koderna och deras förklaringar här och här . Det går även att läsa av data i realtid, t.ex. varvtal och spänningsvärden.
Har motorns servicelampa någon gång börjat lysa? Eller har någon annan ovanligare, (ex. MIL-malfunction indicator light) mer skrämmande lampa tänts? Det är inte alltid nödvändigt att köra bilen till verkstaden för kontroll på grund av dessa, ofta tänds lamporna bara på grund av andra oansenliga omständigheter, exempelvis en strömpik från generatorn. Med en felkodsläsare kan du nollställa felmeddelandena för att se om de dyker upp igen, eller om det bara var en engångsföreteelse.
En enkel kontroll av felkoder kan lätt kosta över 1000kr på en märkesverkstad. Priserna på felkodsläsare börjar från 17,95€ från e-ville. Nuförtiden har bilarna massor av olika sensorer, och ofta kan bilen reparera sig själv utan dyr utrustning eller verkstad. Man bör komma ihåg att om det rör sig om ett verkligt fel, kan läsaren inte reparera detta, men du får vetskapen om var felet ligger, och exempelvis felsökning av det elektriska systemet går smidigt och lätt med felkodläsare. Detta gör ju att du eventuellt kan beställa nya delar själv och reparera bilen, eller att det åtminstone blir billigare på verkstaden eftersom felet redan är lokaliserat.
Informationen som felkodsläsarna kan ge är en hel del. Datan som läsarna ger beror på bilmodell och märke, men de vanligaste faktorerna är:
• Motorns felkoder
• Motorns varvtal
• Olika Temperaturer, ex. kylarvätskan
• Bränslesystemets Status
• Bränsletryck
• Insugningsluftens temperatur
• Start information
• Lambda -värden
• Kilometer sedan sista service
• förgreningsrörens tryck
• Fordonshastigheten
I regel är OBD2 nuförtiden standard i alla bilar, så du behöver nödvändigtvis inte köpa en dyr märkesspecifik felkodsläsare, en universell enhet fungerar lika bra. Det löns dock att kolla upp vad din bil har för standard, innan du gör ditt köp.
Vad är OBD ?
OBD eller On Board Diagnostic är ett system för att få reda på bilens diagnos med hjälp av dess styrenhet. Det utvecklades ursprungligen för att mäta bilens avgasutsläpp . Sedan dess har detta system lämnat kvar, och blivit mera avancerat med ny teknik och nu är då OBD2 standard. OBD2 blev obligatoriskt för alla bensindrivna personbilar nyare än 2001. Med undantag för fordon vars totalvikt överstiger 2500 kg . Dieselbilar har samma krav, med början från år 2004 , med undantag för fordon som väger mer än 2500 kg och som har mer än sex passagerare inklusive föraren . I USA har OBD2 varit obligatoriskt sedan 1996 .
Om din bil inte motsvarar ovanstående kriterier , kan du ändå kolla under huven och leta efter en dekal som nämner OBD2, om du hittar en sådan bör den vara OBD2 -kompatibel .
OBD-uttaget/ECU:n ( engine control unit) hittar du i allmänhet vid förar, eller passagerarplatsens benutrymme platser kan hittas i allmänhet , när varken föraren eller co – förarens fotutrymme . I ECU-uttaget kan du koppla in din OBD2-läsare och börja diagnosticera. Du hittar placeringen av ECU-uttaget på en del av bilarna här.
CAN-buss (Controller Area Network)
Can-buss är bl.a. OBD2-protokoll baserad standard( ISO 15765-4 ). Det är ett datasystem som möjliggör snabb datakommunikation. Den finns i en del av de bilar som tillverkats under 2003-2004 . Efter det blev det vanligt förekommande i bilar tillverkade 2005-2007 . Franska bilar ( Peugeout , Reunault , Citroen ) är undantag och stöder inte CAN-buss under dessa år . Men efter 2008 har CAN-buss blivit den enda tillåtna ”buss” för bilar .
Felkoder och realtidsinformation kan du exempelvis läsa med:
Handhållna enheter
Med dessa felkodsläsare/nollställare får du informationen direkt i läsaren, utan att du behöver ansluta enheten separat till dator eller mobil enhet. Till exempel , för att släcka -Airbag eller -ABS indikatorlamporna , eller för att få realtidsdata från motorn .
Här är ett urval på e-villes mest populära felkodsläsare:
• U480 allmän felkodsläsare
• OBD Felkodsläsare VAG405 ( VAG koncernens bilar )
• Grade-2 E OBD2 universal felkodsläsare ( Stöder CAN -buss )
• Se alla våra felkodsläsare här.
Med hjälp av din dator
Kan du med en specifik kabel, överföra data till datorn och läsa felkoderna med lämplig programvara . Alternativt kan du också överföra data trådlöst med hjälp av Bluetooth . Med datorns hjälp kan du utföra samma procedurer som med de andra allmänna läsarna, men datorn tillåter en större lagringskapacitet , en större skärm för analys , och användandet av olika mjukvaror för att jämföra och analysera resultaten.
• ELM327 VAG – COM-kabel
• BMW INPA K + DCAN USB-kabel
• Bluetooth ELM327 felkodsläsare
• Kika på alla kablar för detta ändamål här.
Mobilenheter
Med mobila enheter som smartphones och surfplattor kan du också läsa felkoder i OBD2-bilar . Omkopplaren är antingen en USB-adapter eller så sker överföringen trådlöst via Bluetooth . Med mobila enheter är det praktiskt att övervaka live-data såsom bränsleförbrukning eller laddtryck.
• Bluetooth ELM327 felkodsläsare ( Android & datorer )
• Wi-Fi ELM32 2 OBD II Scanner ( för Apple-enheter och datorer )
• Se våra andra läsare här.
Förhoppningsvis hjälper denna text dej att göra rätt val när du ska köpa din felkodsläsare. Kom ihåg att du alltid kan fråga vår trevliga kundtjänst på e-ville om råd, genom att skicka e-post till: [email protected]
PS. Prenumerera gärna på vår blogg!