X-TREME IRON 26-tum är den billigaste fatbiken i den omåttligt populära X-TREME-serien med tusentals sålda cyklar i vårat kära grannland Finland. I Sverige ökar populariteten och betygen från våra kunder har varit mycket positiva. Det låga priset har uppnåtts genom att använda stål i stället för aluminium vid konstruktion av ramen, det skiljer endast 2 kilo skiljer mot en aluminiumram. Viktiga komponenter så som bromsar och växlar har det inte sparats in på. Kvalitativa och pålitliga komponenter från Shimano sitter på denna cykel och växlarna har även visat bra funktion även under den kalla finska vintern.

Montering

Innan våran testare Jarkko tog emot paketet från närmaste postkontor var monteringen av cykeln något som han trodde skulle vara ett en timme långt pussel. När paketet väl var uthämtat så visade det sig dock att så inte var fallet,  hjulet hade demonterats och i övrigt fanns det bara ett par stora delar att montera, något som färdigställdes på under en halvtimme.

X-TREME IRON 26” monterad och klar, redo for action!

Ett första intryck

Första intrycket jag fick av denna fatbike var att den är mycket solid och hållbar. Något som fångade min uppmärksamhet var pedalerna, van vid cykelskor och lås så skulle detta bli en ny upplevelse.
X-TREME fatbike har olåsta pedaler i aluminium med piggar för bästa grepp. MPEDO-pedalerna uppfattas som bekväma och effektiva när det kommer till kraftöverföring. Just piggarna hjälper till att hålla skorna på plats och förbättra kraftöverföringen. Piggarna har även en viktigt funktion att fylla under kalla förhållanden, där snö och is kan förekomma. Här kommer de riktiga fördelarna fram då de tillser att du fortfarande har bra grepp, även om du har snö på pedalerna.

X-TREME IRON har MPEDO-aluminiumpedaler med 10 piggar!

Cykling i varierande terräng – upplevelser

Den generella känslan av cykel på olika underlag är mycket bra. Naturligtvis är fatbiken i sitt rätta element då du cyklar i skog och mark, på stigar och rötter. Men men på asfalten var cykeln överraskande bekväm också.  Det att föredra ett högre däcktryck om du cyklar på asfalt. I terräng är det dock bättre med ett lägre tryck, du får då en mjukare upplevelse samt bättre fäste. Det finns dock inget behov av att ändra trycket särskilt mycket tack vare den justerbara och låsbara hydrauliska fjädringen. Ska du cykla på asfalt så rekommenderar jag att du låser stötdämparna för bästa kraftöverföring samt komfort.

Det kraftiga däckmönstret är idealiskt för terrängcykling under fyra säsonger.

Hjulets vikt fick till en början min uppmärksamhet. Särskilt vid lyft kändes hjulet tyngre än normalt på grund av stålramen. Tyngden märktes dock inte vid cykling tack vare hjulets mjuka känsla och stabilitet.

”När jag cyklade var vikten inte längre märkbar alls. Cykeln var stadig och bekväm samt uppförde sig mycket väl i utmanande terräng.”

Utseende

X-TREME IRON 26″ skäms verkligen inte för sig. Den har ett riktigt läckert och kvalitativt utseende.
Rena linjer och lack av hög klass.

Barends och stänkskärmar stärker utseende snarare än förminskar det!

De medföljande stänkskydden kan vara riktigt användbara vid cykling i regn och lera. Skärmarna är justerbara och kan även enkelt plockas av. Detsamma gäller de barends som är monterade, lätt och snabbt att plocka av för den som föredrar att cykla utan. Personligen tycker jag att dom stora däcken tillsammans med skivbromsarna ger ett väldigt gediget och snyggt intryck.

Sammanfattning

Uppställd under en liten paus från cyklingen på skogsstigen!

Sammanfattningsvis har jag fått ett mycket bra intryck av X-TREME IRON. Väger jag in pris, kvalitet och funktion
så är slutsatsen att du får väldigt mycket värde för pengarna. Det är kort och gott en mycket bra, snygg och prisvärd fatbike!

Jag kan verkligen rekommendera X-TREME IRON för dig som vill ha en fatbike men inte känner för att spendera tiotusentals kronor på det.

X-TREME IRON är en cykel perfekt för dig som vill testa en fatbike. Lättcyklad, bekväm och läcker. Cykeln är också lämplig för hårdare cykling i terräng samt för dig som bor i städerna. Lås dämparna och öka trycket i däcken något och du har en cykel som är mycket bekväm även på asfalt.

För dig som är intresserad så kan du hitta din X-TREME IRON 26″ fatbike här!

Specifikationer:

 •  4 ”däck från CHAOYANG
 • 26 ”hjul
 • 21 växlar, SHIMANO Tourney TZ
 • Shimano V-BRAKE
 • Framväxel: Shimano Tourney FD-TX50
 • Bakväxel: Shimano Tourney RD-TZ50
 • Fram- och bakbroms (skivbromsar)
  • Fram 140 / 160mm
  • Bak 160 / 180mm
 •  Framgaffel: Aluminium och stål
  • Justerbara och låsbara framfjädrar
 • Pedaler: Wellgo – aluminium
 • Kedja: SHIMANO HG53
 • Sadel med bärhandtag
 • Justerbart sadelrör ca 23cm
 • Styre, bredd: 64cm
 • Rammaterial: Stållegering & Aluminium
 • Vikt: 22 kg
 • OBS! Cykeln kräver montering (ca 30 min.)

Medföljer:

 • Fatbike X-TREME IRON fatbike
  Skärmar