Den senaste tiden har vi fokuserat väldigt mycket på mobiltelefoner och teknik från Xiaomi, bland annat har deras flaggskepp Mi4 fått en hel del uppmärksamhet. Xiaomi är inte den enda tillverkaren av högkvalitativa ”icke så kända” mobiltelefoner, det finns även märken som Elephone med modellerna P5000 och P6000 samt Doogee med modellen TURBO-mini F1 4G, som gör riktigt bra telefoner. Runt om i världen susar dock en vind av intresse för en annan telefon, nämligen Oneplus One. Det här blogginlägget blir tillägnat denna telefon. Blogginlägget är skrivet av vår medarbetare Ilona Lindström, som passande nog var på jakt efter en ny lur till sig själv.

Oneplus One är den bästa luren du hittar för priset

Jag bestämde mig, efter det kinesiska nyåret för att injicera nytt liv i mig själv, och köpa en ny smartphone. Vi hade nyss fått in Oneplus One på kontoret och lagt till den i sortimentet. Jag sökte på nätet efter recensioner och specifikationer och fann en intressant fras som beskriver denna lur väldigt väl: ”It doesn’t make sense that the OnePlus One should be this inexpensive. It looks elegant, feels solid and performs smoothly, and it doesn’t show any signs that it’s a first-generation product from an unknown company.”

Oneplus One  är också rankad på topp-6 listan över bästa lurarna i prisklassen, så det var ganska klart vilken telefon jag skulle välja.

Telefonen har blivit enormt populär på nolltid, den har förvånansvärda tekniska egenskaper, är väldigt kvalitativt gjord och har ett väldigt förmånligt pris!

Byte av mjukvara

Ibruktagandet av telefonen är inte exakt friktionsfritt. Jag befinner mig i Kina, och alla Googles tjänster är blockerade i detta land. Detta innebär att den smått oumbärliga Google Play -tjänsten ej heller går att använda här. Nåväl, det är ju därför jag delvis också är här, för att lära mig och också uppleva dessa kulturella skillnader. Jag fortsatte tålmodigt att använda min gamla telefon tills jag kom till det mer liberala Hong Kong. Väl i Hong Kong insåg jag att telefonen har utformats för den kinesiska marknaden genom att ColorOS operativsystemet hade implementerats istället, som hindrade tillgång till tjänster så som exempelvis Facebook. Jag sökte hjälp av datormogulen Olli, och tillsammans bytte vi operativsystemet i luren till det mer internationella CyanogenMOD. Installationen kändes seg, men Ollis sakkunniga vägledning gjorde att det lyckades smärtfritt. Efter detta var telefonen en fröjd att använda och jag hade nu en ny fungerande telefon.

Den svarta modellen har ett stilfullt ruggat bakstycke

Prima Android 4.4.

När jag äntligen fick telefonen att fungera, verkade det som om hela världen hade öppnat sig för mig. Jag fick en fungerande VPN, så nu har jag även tillgång till sociala media, trots att jag befinner mig i Kina. Utöver detta kunde jag bara konstatera att telefonen fungerade som en dröm. Jag hade tidigare en Lumia 920 och dessförinnan en  Samsung Galaxy S Plus, med Android 2,3 operativsystem. Denna nya Oneplus One med Android 4.4. har verkligen tagit ett stort kliv framåt från mina tidigare erfarenheter! Android är ju ändå otroligt populärt, och mer eller mindre varje app som någonsin blivit gjord är tillgänglig för Android. Efter att jag hade laddat ner otaliga appar fungerade telefonen trots det mycket snabbare än jag hade trott.  Rullgardinsmenyn på den övre delen av displayen visar alla de viktigaste funktionerna, och du kan välja om du vill slå på eller stänga av WiFi, mobil data, Bluetooth och GPS, samt justera ljusstyrkan på skärmen, eller gå direkt till inställningar. Poäng för Oneplus One och Andoid 4.4. ges också för att det på toppen av skärmen lyser och blinkar angående vad som händer på telefonen: grönt ljus betyder Wechat-post eller SMS, Vitt ljus är WhatsApp-meddelanden eller missade samtal, och rött ljus indikerar  låg batterispänning. Således behöver man inte ständigt kontrollera vad som händer i luren, utan kan endast se efter de blinkande ljusen.

Oneplus One har en 13 megapixel Exmor IMX 214 high-end kamera från Sony.

Förträffliga bilder med en imponerande kamera

Oneplus One får många poäng redan för användbarhet och smidighet, men jag som är en ninetees-tjej tycker också att det viktigaste i telefonen är en bra kamera.  Jag vill ha en så pass bra kamera i telefonen att jag aldrig behöver släpa med mig en vanlig kamera. Oneplus One har 13MP bakre kamera och en 5 MP främre kamera, och det är också precis vad jag behöver. Jag kan snabbt ta högklassiga bilder på vänner, landskap eller makrofotografering, och jag kan skicka fotohälsningar från andra sidan jordklotet. Den bakre kameran är utrustad med alla typer av funktioner som man kan tänkas behöva, funktioner för all typer av situationer , och den har dubbel LED-blixt som fungerar riktigt bra i mörkret. (För övrigt är det en riktigt bra ficklampa också). Främre kameran ger också god kvalitet på fotografierna och i synnerhet selfies blir riktigt bra med 5 megapixlar. Dessutom finns funktioner som ansiktsbildtagning, som gör det hela lättare. (Se bilden ”Hälsningar hem”) Vi har skämtsamt döpt telefonen till ”selfie-luren”. Dessutom gör telefonens gigantiska minne på 64GB att du nästan aldrig blir utan minnesplats. Här följer några bilder tagna med Oneplus One, Är de inte vackra?

Kärry1

Hälsningar hem

Annat noterbart om  Oneplus One:

+ Telefonen är på engelska, men det är lätt att installera skandinavisk tangentbord och text-gissning på svenska, så språkfrågan är inget problem.

+ 3100mAh batteri gör att du inte behöver frukta att du är utan ström i första taget.

+ På grund av skärmstorleken är luren ganska stor, men är lätt att hantera tack vare den uppruggade ytan på bakstycket.

Har inte lika fantastisk karttjänst som Nokia Maps, endast Google Maps, som gör att man måste vara ansluten till nätet för att använda.

Ingen minneskortplats (Men har 64GB minne som kompenserar)

Sammanfattningsvis kan man säga att jag valde en telefon i världsklass!

Specifikationer:

  • GSM / GPRS / EDGE-850MHz / 900/1800 / 1900MHz
  • 3G WCDMA 850/900/1900 / 2100MHz
  • 4G LTE FDD 1800/2100 / 2600MHz
  • Micro-SIM
  • Display: 5,5″ 1080p Full HD 1920 × 1080, 401 ppi
  • Gorilla Glass 3 reptåligt glas
  • Processor: 4-core, Qualcomm Snapdragon © ™ 801, 2.5GHz
  • GPU Adreno 330, 578MHz
  • Operativsystem: Color OS, Android 4.3 Jelly Bean (Cyanogen 11S, Android 4.4 KitKat går att installera)
  • RAM: 3GB
  • Intern telefonlagring: 16GB / 64GB
  • Kamera: 13Mpix – Sony Exmor IMX 214
  • Främre kamera: 5mpix
  • WiFi 802.11 a / b / g / n / ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Hotspot
  • Bluetooth 4.0
  • NFC: Ja
  • GPS + GLONASS + kompass
  • JAVA: Ja Java MIDP emulator
  • USB till microUSB v2.0, USB OTG Host
  • Batteri: 3100 mAh Li-Po
  • Dimensioner: 152.9mm x 75.9mm x 8.9mm
  • Vikt: 160 g
  • Google Play Store ej installerat
  • Språk: Engelska, Kinesiska

Här hittar du Oneplus One 5.5″ 4G från e-villes webshop.

 

Skrivet av Ilona Lindström