av Jarkko • December 13, 2013
Vintern är här och dygnet är mörkt under en stor del av tiden.  Xenon lampor är ett viktigt tillbehör i bilen och är lätt att installera. Med Mose Xenon lampor kan du t.o.m. fyrdubbla ljusflödet jämfört med dina gamla halogenlampor .
När man är ute på vägen ser man fortfarande mycket mer halogenlampor än xenonljus, men de har blivit vanligare under de senaste åren, berättar Kuopios stadstidning (artikel på finska). Fördelarna med xenon är bl.a. det betydligt starkare ljuset, samt lampornas livslängd.

Vad är Xenon lampor ?

Xenon är gasurladdningslampor ( HID – High Intensity Discharge )  En HID-lampa består av en brännare fylld med xenongas  och två elektroder. Mellan elektroderna skapas en ljusbåge med hjälp av hög strömspänning. Bilens 12V räcker dock till eftersom man använder sig av ett driftdon, en s.k. ”ballast” Amperen går dock åt för att väcka lampan och kräver då ca 10Ah, och därefter ca 3,5Ah

Med Bi-Xenon lampor menas att själva brännaren är rörlig och kan flyttas i två olika lägen så att ljuskäglan träffar reflektorn annorlunda. På det viset skapar man en lampa som både har hel och -halvljus. Med dessa lampor levereras en styrenhet för att kunna använda funktionen.

Säkerhet – Xenon räddar liv

När man kör bil, uppfattar bilföraren omkring 90% av alla händelser med hjälp av synen. Farosituationer ses därför visuellt, med synen, och de andra sinnena spelar mindre roll i sammanhanget. Ju tidigare bilföraren uppfattar situationen, desto snabbare kan han förutse och undvika eventuella olyckor. Med hjälp av Xenonlampor kan föraren se betydligt längre fram på vägen och runtomkring, och därmed minskar risken också för olyckor.

halo_vs_HIDTÜV Rheinland har utfört forskning på området och enligt dem så sker mer än 80% av olyckorna på natten eller vid dålig sikt. På grund av detta skulle Xenon-strålkastare minska risken för olyckor avsevärt. Om alla bilar var utrustade med Xenon-lampor , skulle det minska olyckor i mörkret enligt följande :
• På vägar 50 % färre olyckor
• Riksvägar 30 % färre olyckor
• Alla vägar 18 % färre offer för döden

En person ser olika färger på olika sätt . Till exempel, i mörker , när lamporna behövs mest, detekterar en människa blått ljus mycket bättre än gult. Xenon lampor lyser därför vitt eller blåaktigt , medan de klassiska halogenlamporna lyser med gult sken. Det finns visserligen halogenlampor som lyser med blått sken, men dessa kommer ändå inte ens i närheten av ljusintensiteten i xenonlamporna.

Således ger xenon dig säkerhet , eftersom ljusintensisteten är betydligt högre och färgtemperaturen är korrekt . Även reflexerna är betydligt synligare. ( Se bild ) .

xenon_vs_halogenDe flesta människor tänker inte på att lamporna är en säkerhetsfaktor och det är därför det försummas med underhållet av lamporna. Det är inte ovanligt att folk kör med den ena lampan sönder ända tills den andra också fallerar. Du kan föreställa dig hur detta skulle se ut om du kikar igen på bilden ovanför. Se på bilden med halogenstrålkastarna och tänk dig att den ena är sönder.
Källa : tyska TÜV Rheinland

Montering av Xenon-strålkastare

Att eftermontera Xenon är enkelt och tidsåtgången brukar vara 1-3 timmar beroende på bilmodell. Installationen kräver inga specialverktyg, men du bör ha någorlunda grundläggande kunskaper om bilens elektriska system, eller att du åtminstone vet hur belysningen är kopplad. Eftermonteringsserier av xenon finns till nästan alla fordon, inklusive mopeder och motorcyklar. Fordonet bör ha 12V eller 24V spänning och ha en vanligt förekommande sockel till lamporna.

För en tillförlitlig och säker installation rekommenderar vi att installationen utförs av en fackman , även om installationen är lätt att utföra själv . Garantin gäller inte för felaktiga installationer eller olagliga installationer.

Problem med installationen av  Xenon lampor

I vissa bilar kan det efter installation av xenonljus uppstå störningar i ljuset eller problem med tändningen av lamporna. Anledningen till dessa problem är oftast för låg spänning. En för låg spänning kan bero på det faktum att bilen har en funktion som gör det möjligt för halogenlampan att fortfarande lysa fast spänningen minskas, detta för att lamporna ska hålla längre . Bilens dagljus funktion kan också vara orsaken till dessa problem . Men det är fortfarande möjligt att dessa funktioner går att stänga av. På nyare bilar som har en CAN-buss är det möjligt att omprogrammera till xenon från halogen.

Xenonlampans skalor

Lumen (lm ) : anger mängden ljus eller ljusstyrkan .Lumen-måttenheten kommer från det internationella SI- systemet . Ju högre siffra , desto kraftigare är ljuset. Till exempel ger en 60 – watts glödlampa ungefär 830 lumen och ett stearinljus ca 12 lumen .
Kelvin ( K ) är lampans  temperaturskala . Desto mer Kelvin lampan har desto vitare är ljuset. Således indikerar temperaturen skalan av ljus och färg . När färgtemperaturen stiger över 6000K förändras färgen till blått , och efter10 000K går färgen mot lila .

Lagstiftning av xenonlampor

Om du ämnar använda xenonlamporna i trafiken bör du vara noga med att läsa om kraven för dessa på Bilprovningen, men även här hittar du lite information. Du kan också be om information från din lokala bilprovningsstation om du är osäker på om du har laglig rätt att installera en eftermonteringssats i din bil.

Beställ en  Xenon eftermonteringssats online

I e -ville’s sortiment finns lättmonterade Mose Xenon eftermonteringssatser för alla universella  socklar av glödlampor . Priserna startar från endast 40 €:

Se även andra Xenonlampor här

Med dessa kit får din bil en ny look och framför allt , bättre ljusstyrka och säkerhet . Ljusflödet är upp till fyra gånger mer än med halogen och gasurladdningslampornas livslängd är upp till tio gånger längre . Serierna består av två lampor , två ballaster ( converters ) och bruksanvisning . Serierna kan monteras på exempelvis motorcyklar, mopeder eller snöskotrar.

ballast

Färgtemperatur alternativen  är 4300K ​​, 6000K eller 8000K . Det vita ljuset är på ca 6000K . Den mest populära färgtemperaturen hos e -ville’s kunder är 6000K .
Kolla in vårt Xenon sortiment här

– Jarkko

PS. Prenumerera gärna på vår Blogg!